Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania45-60

renta po męzu

Polecane posty

Gość ania45-60

pomóżcie nie mam pracy 2 lata temu zmarł mój mąz pracował w straży pożarnej ja mam 46 lat zwyrodnienie kręgosłupa i stawów biodrowych jak mozna załatwic rete po męzu

Gość prawnik tv radyjko
ZUS pomoże!!!

Gość czasami tak jest
jak masz orzeczenie o niezdolnosci do pracy( a takie uzyskuje sie idac na komisje do ZUSu) to wtedy oni ci powiedza co gdzie zlozyc i gotowe.

nie znam się na przepisach, ale na pewno dopóki nie ukończysz 50 roku zycia, a może nawet 55 to tej renty po mężu i tak nie dostaniesz :O:O:O renta rodzinna po zmarłym ojcu na pewno przysługuje uczącym się dzieciom do 25 roku zycia

Gość Uwikłana
Prawo do renty rodzinnej przysługuje wdowie, jeśli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub była niezdolna do pracy, albo wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnione do renty rodzinnej po zmarłym mężu, które nie ukończyły 16. roku życia, a jeżeli uczą się - 18. roku życia, lub są całkowicie niezdolne do pracy. Uprawnienie do renty rodzinnej przysługuje wdowie, jeśli spełnia warunek dotyczący wieku lub niezdolności do pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża, lub od zaprzestania wychowywania ww. dzieci. Małżonka rozwiedziona oraz wdowa, która w chwili śmierci męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli oprócz spełnienia warunków wymaganych od wdowy, w chwili śmierci męża miała prawo do alimentów z jego strony ustalone wyrokiem sądowym lub ugodą sądową. Wdowa, która nie spełnia żadnego z wymienionych warunków wymaganych do przyznania renty rodzinnej i nie posiada niezbędnych źródeł utrzymania - ma prawo do okresowej renty rodzinnej przez okres jednego roku od dnia śmierci męża albo przez okres uczestniczenia w zorganizowanym szkoleniu mającym na celu uzyskanie kwalifikacji do wykonywania pracy zarobkowej, nie dłużej jednak niż przez 2 lata od śmierci męża. Jeżeli nie spełniasz żadnego z powyższych warunkw sprawa jest bardziej skomplikowana. Istnieje jeszcze możliwość że złożysz wniosek o rentę, i dostaniesz odmowę (której jesteś świadoma). Wtedy pisze się tzw wniosek do Prezesa o przyznanie renty rodzinej W DRODZE WYJATKU i czeka ok 1 - 2 m-ce na odpowiedz. Wnisek taki składa się za pośrednictwem Zakładu.Wypełnie się oswiadczenie o aktualnej sytuacji materialnej i rodzinnej. Jednak warunkiem jest otrzymanie formalnej odmowy z organu rentowego. Ale są to przepisy które znam na podstawie ustawy z 17,12,1998 r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Solecznych. Piszesz że mąż był mundurowym, a tam być może mają odrębne uregulowania. tego już nie wim czym się mogą różnić. Pozdrawiam

Dodam jeszcze że do ZUSu nie masz się co zwracać, bo tak jak mówiłam mundurowi mają swoje Organy emerytalno-Rentowe. W Twoim przypadku Będzie to Wojskowe Biuro Emerytalne które zajmuję się równiez funkcjonariuszami strazy pozarnej. W zakładzie pracy męża powinni udzielić ci informacji które WBE jest najbliżej ze względu na przynależość terytorialną. Pozdrawiam