Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mowement

Błagam co dajecie swoim kotom jeść?

Polecane posty

Aaaa... Mój ma jeszcze owies i przenicę. W duzym pokoju stają sobie na parapecie piekne kwiaty... a w małym gliniany gar z obgryzionym trawskiem...;)

moje koty piją mleko - dzięki, dla Ciebie również pozdrówka. Wiecie co wydaje mi sie że koty tak jak my jedne rzeczy lubią innych nie. Koty mojej mamy za żadne skarby nie zjedzą puszki whiskasa z galaretką a jak już mięsko jest w sosiku to i owszem, paranoja jakaś z tymi zwerzakami. A najlepszy jest widok, jak mój kotek wcina asparagus - to taka roślina o zwisających listkach - minę ma wtedy jakby był w 7 niebie, a jak kwitnie to delektuje się zapachem i kicha. Metodą prób i błędów trzeba chyba sprawdzać co kot lubi a czego nie weźmie do pyszczka. Moje kotki piją tylko wodę, mleka nie ruszą.

Gość mowement
Jak czytam to widzę ,ze popełniałam rzeczywiście podstawowe błędy, aż mi wstyd. :O. 🌻

Gość shalimar
Moje kotki tez nie chcą jeść. Po pierwsze lubia róznorodność, nie moga jesc caly czas tej samej konserwy. Ostatnio bardzo lubia whiskasa z cielęciną a to daletego ze tam jest duzo sosu. Praktycznie codziennie dostaja inna konserwe. Od czasu do czasu dostają mintaja gotowanego, to moga jesć na okragło( ale wiadmo ryby nie sa wskazane dla kastratów). Uwielbiaja łososia, dziele sie nim od świeta :). Nie stawiaj im tylu miseczek, u mnie jest tak ze jak nie chcą jeść to nie. Zazwyczaj daje im inna konserwe i wtedy jedza a czasami gloduja tak same z siebie. Domowe kotki nie wiedza co to głód dlatego sa tak badzo wybredne i rozkapryszone

Gość mowement
Wskazania ogólne: - karmić należy regularnie, - podawać jedzenia nie wtedy gdy tego domaga się kot ale wówczas gdy wypada określona z góry, stała pora posiłku, - nie pozostawiać resztek jedzenia w misce po tym jak kot skończy jeść, - nie stawiać kotu do wyboru kilku misek z różnym jedzeniem, - nie podawać kotu smakołyków pomiędzy porami karmienia, itd., - jedzenie nie może czekać na kota, to on musi czekać na jedzenie, - nie ulegać nachalnej presji swoich ulubieńców, - nie karmić pokarmem z "puszki", który jest najzwyczajniej "martwy" biologicznie, gdyż puszki poddaje się sterylizacji termicznej by nie uległy zepsuciu w ciągu długiego okresu trwałości i przydatności do spożycia, - nie karmić suchą karmą ze względu na jej niską jakość i w konsekwencji problemy zdrowotne (wątroba, nerki itd.), - nie wolno podawać pokarmów smażonych, pieczonych, wędzonych (np. ryba), peklowanych, wędlin i garmażerki, - nie wolno podawać mleka, - nie trzeba i nie wolno zmieniać diety nagle, do nowego sposobu żywienia trzeba kota stopniowo przyzwyczajać mieszając nowe ze starym i powoli zmieniając proporcje. 2-3 posiłki dziennie dla kotów dorosłych powinny być skąpe i podawane zawsze o tej samej porze (godzinie). Lepiej by kot miał lekki niedosyt niż by miał się najeść !!! Wtedy lepiej i dokładniej wykorzysta podawany pokarm i będzie dużo zdrowszy. na górę Kotki od oseska do 4-6 tygodni: Kotki małe od oseska do 4-6 tygodni należy karmić preparatem mlekozastępczym do kupienia w sklepach z artykułami dla zwierząt i w lecznicach weterynaryjnych. Sposób ich stosowania jest zazwyczaj opisany w ulotce lub na opakowaniu. Do mleka są zazwyczaj dołączone buteleczki ze smoczkiem - gdy brak należy dokupić. Karmienie osesków i niemowlaków kocich jest bardzo trudne gdyż są one bardzo podatne na biegunki i wzdęcia lub zaparcia. Bardzo łatwo ulegają odwodnieniu lub zatruciu. Stąd też tak wiele niepowodzeń w odchowie. Karmienie powinno się odbywać co 1-2 godziny i być poprzedzone lekkim masażem brzuszka i okolicy krocza wilgotną szmatką. Masaże należy przprowadzać również pomiędzy karmieniami. Masaż wywołuje siusianie i oddawanie odchodów. Oseskom należy zapewnić temperaturę otoczenia bliską 30-35 st. C (butelki z ciepłą wodą, termofory w legowisku). Później - po tygodniu można obniżać temperaturę do 28 st.C i tak do 4 tyg. życia, kiedy zaczynają być coraz bardziej aktywne i pełzają, a następnie chodzą. Legowisko powinno być czyste i suche oraz ciepłe (j.w.). Należy być również w stałym konytakcie ze swoim lekarzem weterynarii. W apteczce nie powinno zabraknąć preparatu Nifuroksazyd w zawiesinie, Carbo medicinalis w płynie oraz Lakcid, Lactobif lub ich analogu weterynaryjnego: Enteroferment. Od 4 tygodnia, lub wcześniej, należy uczyć kocięta do zlizywania z palca a potem ze spodeczka owego preparatu mlekozastępczego. Gdy to opanują moiżna zacząć zastępować, poprzez uzupełnianie diety, mleko odrobiną mielonego (skrobanego) mięsa wołowego zamoczonego w warzywnym Gerberze. Gdy nauczą się to jeść odstawiamy mleko i zaczynamy karmić wyłącznie mięsem z dodatkiem Gerbera ryż z warzywami (dla niemowląt). Powyżej 8 tygodnia życia urozmaicamy dietę. Do powyższej mieszaniny mięsa z Gerberem dodajemy nieco syropu wapniowego - Calcium gluconicum. Karmienie 4 tygodniowych kociąt powinno się odbywać co 4-6 godzin. 8 tygodniowe kocięta i starsze co 6 godzin. Potem głównie zwiększamy dawki jedzenia stosownie do zapotrzebowania. Na koniec pragnę zaapelować do wszystkich by, zanim zdecydują się ratować kocięta, zastanowili się najpierw czy mają dla nich domy - z całą pewnością oraz czy naprawdę będą w stanie poświęcić im tyle czasu by je wychować. Ku rozwadze przypominam, że ulice i schroniska są przepełnione takimi niechcianymi i często "uratowanymi" kocięciami, które potem powiększają liczbę prześladowanych nieszczęśników albo umierających w cierpieniach wskutek zakażeń od innych chorych już kotów albo takich co przechorowały i są nosicielami chorób. na górę Dieta dla kociąt 8 tygodniowych: 8 -tygodniowy kotek, ani żaden inny w żadnym wieku nie powinien otrzymywać mleka. Wyjątek stanowi podawanie specjalnego preparatu mlekozastępczego dla kotów i tym mlekiem w proszku dla kotów żywić można do 6 tygodnia życia, ale nie dłużej! Zatem na co dzień woda, najlepiej niegazowana źródlana - Żywiec. Woda do picia powinna być jak najbardziej miękka, a mało które wody pitne i mineralne są miękkie Najlepsza jest Żywiec w prostokątnych butelkach. Woda w misce musi stać cały czas! (świeża i czysta). Miska na wodę powinna być większa niż na jedzenie i stać osobno. Kotek 8-tygodniowy powinien otrzymywać regularne posiłki co 2 godziny lub częściej w małych, zawsze świeżych porcjach. Jedzenie nie może czekać w misce lub pozostawać w niej niezjedzone. Powinno być podawane o tych samych porach - tak jest najzdrowiej. 8-tygodniowy kotek powinien otrzymywać dietę domową (puszek i suchych, ani innych wynalazków z zasady nie polecam)patrz wyżej. Dietę należy wzbogacić dodatkiem wapna w postaci jednego z, dostępnych w aptekach ludzkich, preparatów (do wyboru): Calcium gluconicum - tabl. Calcium granulat (Calcium lactate gluconate) - granulat Calcium 200 (Calcium lactate gluconate) - w saszetkach Należy je (jeden z nich do wyboru) dodawać po szczypcie lub ułamku do każdego posiłku. W diecie domowej należy uzupełnić jeszcze poziom białka zwierzęcego poprzez zmianę proporcji: 4/5 produkty pochodzenia zwierzęcego i 1/5 poch. roślinnego. Takie proporcje oraz podawanie wapnia należy stosować do ukończenia 1 roku życia stopniowo zmieniając do 2/3 i 1/3 w diecie normalnej domowej. na górę Dieta domowa dla kotów dorosłych: Zwierzakom należy podawać jedzenie urozmaicone i najlepiej przygotowywane we własnym zakresie - ze składników gotowanych lub surowych, zależnie od ich rodzaju. Nie wolno dodawać soli kuchennej i ostrych przypraw w szczególności!!! "Wołowina rosołowa" - własnoręcznie mielona jest najlepszym pokarmem mięsnym. Mięso nie może być chude!!!! Jednakże nie samym mięsem żyje Pan/i KOT !!!!! Dlatego składnik mięsny może stanowić tylko do 70% (2/3) masy całego posiłku (KAŻDEGO!!!). Resztę należy uzupełnić płatkami jęczmiennymi, gotowanymi z dodatkiem rozdrobnionych warzyw i okraszonych na koniec zieleninami z własnych upraw doniczkowych (najlepiej) lub różnego rodzaju kiełkami i zarodkami roślin. Do tego odrobinę: oleju sojowego/ słonecznikowego/ oliwy z oliwek - na zmianę lub w mieszaninie. Do picia - czysta, świeża i miękka woda Źródlana, np.: Żywiec nie gazowany (kwadratowe butelki). na górę Dieta domowa modyfikowana (lecznicza) dla kotów dorosłych: - 1/2 składu w postaci gotowanego: mięsa wołowego lub wieprzowego lub ryby oceanicznej mielonej, serca wołowego, ozora wołowego, białego sera tłustego od czasu do czasu, jajka na miękko 2-3 w tygodniu - przy czym pokarmy "mięsne" nie mogą być chude, jeśli są to należy dodać masła!!!!!! - 1/2 składu w postaci gotowanego: płatki jęczmienne, ryż i makaron tylko sporadycznie lub dietetycznie - gotowane bez soli na miękko. Ponadto do tego w ramach tej 1/2 roślinnej składu porcji należy dodawać typowe warzywa gotowane-rozdrobnione stosowane w każdym gospodarstwie - tzw. włoszczyznę. Na koniec gotowania dodaj 1/2 łyżeczki do herbaty mielonego siemienia lnianego i po przestygnięciu włoszczyznę zieloną surową, drobnosiekaną oraz trochę mieszaniny oliwy z oliwek z olejem sojowym i słonecznikowym w równych proporcjach po 5 kropli. Do porcji można od czasu do czasu dodać Lakcidu, Lactobifu lub np. rozdrobnionej kapusty kiszonej z kminkiem. Do picia jak zawsze miękka woda ("Żywiec" niegazowana w kwadratowych butelkach).

Gość mowement
Dietę należy wzbogacić dodatkiem wapna w postaci jednego z, dostępnych w aptekach ludzkich, preparatów (do wyboru): Calcium gluconicum - tabl. Calcium granulat (Calcium lactate gluconate) - granulat Calcium 200 (Calcium lactate gluconate) - w saszetkach Należy je (jeden z nich do wyboru) dodawać po szczypcie lub ułamku do każdego posiłku. W diecie domowej należy uzupełnić jeszcze poziom białka zwierzęcego poprzez zmianę proporcji: 4/5 produkty pochodzenia zwierzęcego i 1/5 poch. roślinnego. Takie proporcje oraz podawanie wapnia należy stosować do ukończenia 1 roku życia stopniowo zmieniając do 2/3 i 1/3 w diecie normalnej domowej. na górę Dieta domowa dla kotów dorosłych: Zwierzakom należy podawać jedzenie urozmaicone i najlepiej przygotowywane we własnym zakresie - ze składników gotowanych lub surowych, zależnie od ich rodzaju. Nie wolno dodawać soli kuchennej i ostrych przypraw w szczególności!!! "Wołowina rosołowa" - własnoręcznie mielona jest najlepszym pokarmem mięsnym. Mięso nie może być chude!!!! Jednakże nie samym mięsem żyje Pan/i KOT !!!!! Dlatego składnik mięsny może stanowić tylko do 70% (2/3) masy całego posiłku (KAŻDEGO!!!). Resztę należy uzupełnić płatkami jęczmiennymi, gotowanymi z dodatkiem rozdrobnionych warzyw i okraszonych na koniec zieleninami z własnych upraw doniczkowych (najlepiej) lub różnego rodzaju kiełkami i zarodkami roślin. Do tego odrobinę: oleju sojowego/ słonecznikowego/ oliwy z oliwek - na zmianę lub w mieszaninie. Do picia - czysta, świeża i miękka woda Źródlana, np.: Żywiec nie gazowany (kwadratowe butelki). na górę Dieta domowa modyfikowana (lecznicza) dla kotów dorosłych: - 1/2 składu w postaci gotowanego: mięsa wołowego lub wieprzowego lub ryby oceanicznej mielonej, serca wołowego, ozora wołowego, białego sera tłustego od czasu do czasu, jajka na miękko 2-3 w tygodniu - przy czym pokarmy "mięsne" nie mogą być chude, jeśli są to należy dodać masła!!!!!! - 1/2 składu w postaci gotowanego: płatki jęczmienne, ryż i makaron tylko sporadycznie lub dietetycznie - gotowane bez soli na miękko. Ponadto do tego w ramach tej 1/2 roślinnej składu porcji należy dodawać typowe warzywa gotowane-rozdrobnione stosowane w każdym gospodarstwie - tzw. włoszczyznę. Na koniec gotowania dodaj 1/2 łyżeczki do herbaty mielonego siemienia lnianego i po przestygnięciu włoszczyznę zieloną surową, drobnosiekaną oraz trochę mieszaniny oliwy z oliwek z olejem sojowym i słonecznikowym w równych proporcjach po 5 kropli. Do porcji można od czasu do czasu dodać Lakcidu, Lactobifu lub np. rozdrobnionej kapusty kiszonej z kminkiem. Do picia jak zawsze miękka woda ("Żywiec" niegazowana w kwadratowych butelkach).

Mój kocur brzydzi się Whiskasem w puszce. I dobrze... Kiedyś przeczytałam, że nie powinno się kota karmić konserwą wyjętą prosto z lodówki. Postanowiłam więc podgrzać zawartość puszki Whiskas na patelni. Na patelni został prawie sam płyn...:o \"Mięso\" się rozpuściło. Już wiem czemu on tego "mięsa" nie lubi.

Gość mowement
moja własnie strzela suchą karmę, idę zaraz jej zabrać miseczkę - no i coś zrobię jej z tego menu co wyczytałam zobaczymy, czy zasmakuje, a miseczki już posprzątałam :) chciałam dobrze a przedobrzyłam ...

Royal Canin :) suchy :) i ostatnio One Eunakamba .. mój też maruder :D ale mały bo dopiero 6 miesięcy

moja kocica tez jest wybredna:P nie hciała jest royal canina,wiec sprobowałam z whiskasem juniorem i udalo sie od razu jej do gustu przypadł>sucha karma,swieza woda i saszetki tez whiskasa juniorka ,ale nie wszystkie smaki,z kitekata je tylko cielecine i czasem dziubnie kurczaka,za to z whiskasa zje kurczaka,tunczyka,ale tez nie zawsze,troche zmieniam jej smaki to je chetnie,ale tez czesto jak jej cos nie podejdzie to wysycha w misce i do kosza:P z nabiału uwielbia jogurty danona naturalne bez tłuszczu,a najepiej to by jadła oczami i śepiła przy naszym jedzzeniu:D,czasem dziubnie troche szynki...kotki to wybredne stworzonka:D a ja ja karmię czesto,a w małych ilosciach i zjada nawet ładnie juz:)

Gość kiwaczek
bosz! wy zabijacie swoje koty!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie wolno dawac takiego zwykłego jedzenia jak je człowiek!!!!!!!! nie wolno zwykłego mleka dawać tylko specjalne dla kotów. a jak słysze że ktos karmi łiskasem to az mnie skreca. nie ma nic gorszego!

to w takim razie weterynarze tez zabijaja koty skoro zalecaja takie karmy:o a przepraszam,moze nas oswiecisz czym wg.ciebie karmi sie kota pani znawczyni?

Gość moj kot tez wybrzydza
ale się nie poddaję-zawsze ma suchą karmę i wodę,jak nie chce puszki,czy saszetki-dostaje rano i wieczorem-to na nastepny posiłek ma samo suche,nie bedzie mnie siersciuch terrozryzował :-),a poza tym mleka nie pije-odkąd spróbował śmietanę-dostaje ją teraz sporadycznie,a poza tym nic innego nie je-chętnie gania po kuchni jak mu rzucam kawałeczki wędliny (kiedy robię kolację),ale jak mu pokroję i dam to samo do miski-nie ruszy,chętnie by jadł surowe mięso,ale przeczytałam,żeby nie dawać,wiec czasem dostaje ociupinkę mielonego,ale naprawde rzadko,probowałam mu smażyć,gotować czy dusić-rybę,wątróbkę,mięso-ale nie je.....niedługo bedzie miał 8 lat i z tego co widz- jest w dobrej formie a pyyyyszne paszteciki z suchej karmy whiskas wywala za miskę-nie smakują mu :-)

Na wybrzydzacza mam brutalną radę: przegłodzić. Mój kot też wybrzydzał. W końcu się zbiesiłam i poszłam po rozum do głowy: jak zgłodnieje, to zje. Po trzech dniach wybrzydzanie, wąchanie i ostentacyjne wychodzenie z kuchni z zadartym ogonem oraz skubanie jednym zębem się skończyło. Zrobiłam najprościej w świecie: żarcie jest jakie jest, jak jesteś głodny, to zjesz, jak nie, to nie. Zeżarł. Żarcie oczywiście kocie, a nie jakieś zlewki. Oprócz gotowców dawałam czasami kawałeczek żółtego sera, bo to uwielbiał, troszkę białego, czasami troszkę wątróbki albo nerki, czy innego surowego mięsa albo żółtko. Ryb praktycznie nie jadał, bo nie lubił. I bardzo dobrze, bo potem z pyska mu niemiłosiernie capiło :p Mleka właściwie nie dawałam, bo wywoływało biegunki. Inne rzeczy rzadko i w malutkich ilościach.

Aha i jeszcze z tym zostawianiem w misce, jak kot skończy jeść. Otóż ja zostawiałam. Koty mają to do siebie, że czasami jedzą na raty. Zje większość, zostawi resztę, wróci po godzinie czy pół i zje to, co zostało. Jeśli kot zeżre za szybko i za dużo na raz, może wymiotować. Więc wywalałam resztki dopiero po jakichś dwóch godzinach. Dotyczy to żarcia dawkowanego, czyli dajemy tyle, ile kot powinien na jedną porcję zjeść. A czy zje to od razu, czy w dwóch czy trzech ratach, to insza rzecz.

I jeszcze sobie przypomniałam - z tym surowym mięsem, którego rzekomo nie powinno się podawać. Bez przesady. Kot jest drapieżnikiem i surowe mięso to dla niego naturalny pokarm. Tylko niektórych gatunków mięsa nie powinien jeść, ale nie pamiętam już jakich, bodajże wieprzowiny.

Surowej koniny chyba nie powinien jeść. Powinien też dostawać tylko przemrożone mięso, ale ja jakoś nie przemrażam mu wątróbki (na którą też patrzy jak na kupę). Ale chuderlakiem nie jest, więc niech sobie je albo i nie... jego sprawa.

Gość troszeczkę przydałoby
się go przegłodzić ze 2 dni, to później zje Ci nawet suchy chleb

Gość do Anake
o tym miesie przeczytałam w ksiązce o kotach-sprawdziłam właśnie dlaczego nie podawać-w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się toksoplazmozy (cytat),w każdym razie,jak daję swojemu surowe,to zle sie z tym czuję :),wiem,że są drapieżnikami,ale skoro trzymamy koty w domu,zalezy nam przecież na jak najdłuższym kocim zyciu w zdrowiu,a nie na selekcji naturalnej,zwłaszcza teraz,jak co chwilę choróbska jakies atakują drób,krowy,swinie-a po obróbce termicznej bakterie (wirusy?) giną,a ja podejrzewam,że niemożliwe jest zbadanie dokładne całego mięsa w naszych sklepach...eeee,no może przesadzam,ale jakos nie potrafie wybic tego z głowy :)

Gość moj kotek to
moj kot uwielbia surowe mieso i szynke a za wątrobka wprost przepada

Gość bzdury śmieszne
moje koty jadaja whiskasa od 6 lat i jeszcze ani razu nie byłam u weterynarza z powodu choroby ktoregos,tylko zwykle szczepienia pierdolenie o szopenie płomykowka puknij sie w czolo>>kot to zwierze,a nie człowiek,mimo to i tak dbamy bo kochamy ale bez przesadyzmu:P

Gość bzdury śmieszne
śmietnikowce jedzą co popadnie i co zyja? baa,nawet pieknie wygladaja... kzdy karmi tak na ile go stac

Gość DorotaMakota
mam to szczęście że brat z tatą często wędkują a wiadomo jak kotki surowe rybki uwielbiają :)

Gość sylwia123456
Ja przez ostatanie dwa tygodnie karmiłam kota wyłącznie produktami Whiskas, które otrzymałam w programie "Wiem jak karmic" . Otrzymałam zapas jedzenia dla kota na czternaście dni. Do tej pory zostały mi jeszcze chrupki dentabits, bo kot dostawał je w małej ilości. Kot po jedzeniu jest pełen energii i chętnie je produkty tej firmy, a należy do wybrednych zwierząt.

Ja swojemu kotkowi podaję karmę Whiskas, zarówno karmę mokrą jak i suchą. Zdecydowanie polecam gdyż kotek jest zdrowy, pełen energii, ma błyszczące futerko a weterynarza widzi tylko podczas rutynowych wizyt.

Gość gość
JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE kuuuvrwy reklamowe, przestańcie spamować tym GÓOOWNASEM!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEBANE