Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pepsi2

Homeopatia - co sądzicie o tej metodzie leczenia???

Polecane posty

Gość tukan
Jak każda ma swoje zalety i ograniczenia. Plusem jest że nie szkodzi. Trzeba jednak pamiętać że leki ma zapisywać lekarz homeopata po dokładnym wywiadzie.

Gość jennnyharris
Ja osobiscie uwazam ze homeopatia jest swietnym wynalazkiem. Sama stosuje i wiele osob z mojego otoczenia również . Nie zawiodlam się.

Gość poczytuje was od czasu
znam osoby którym homeopatia bardzo pomogła

Gość mforfp
to kompletna bzdura. Pewna lekarka doprowadziła moja córke do zapalenia płuc własnie homeopatią

Gość poczytuje was od czasu
widocznie była nie kompetentna lekarka nie każdy homeopata jest taki sam ty akurat źle trafiłeś/łaś na lekarza homeopate zapewne

Gość draże z biedronki
podnosze

Gość homopatyk
Hemeopatia, Wynalazcą hemopatii był niemiecki lekarz i naukowiec z Lipska Samuel Friedrich Hahnemann 1755 1843. Swoją tezę ogłosił publicznie w roku 1796. Ta nauka jest rozpowszechniona na całym świecie, a jako metoda leczenia powszechnie uznana. Leczenie hemopatyczne polega na tym, że substancje które choroby powodują, w wielkim rozczęczeniu staję się lekarstwem na daną chorobę. Hahnemann brał 1/10 substancji roślinnej, kwasowej, metalowej, mineralnej lub zwierzęcej albo ich triciżn, dodając ją do 9/10 wody, alkoholu albo neutralnej substancji stałej np. cukru mlecznego lub glukozy. Po potrząchnięciu tej mieszanki wziął znowu 1/10 tej mieszanki dodając ja do 9/10 wody, alkoholu lub glukozy. Potem znów ten sam prozes. Praktyka dowiodła że im bardziej ta substancja pierwotna jest rozczienczona tym skuteczniejsza jest ona w leczeniu. Ta metoda, pomimo ze instnieje już ponad 200 lat, jest do dzisiaj ostro krytykowana przez koła naukowe, z twierdzeniem ze to tylko efekt placybo. Niektórzy twierdzą że przy rozczęczeniu D22 (D=potęga) niema tam juz nawet ani jednego atomu pierwtnej substancji, a wiele leków hemopotycznych są rozczęczane do D30. To nie odgrywa najmniejszej roli czy tam jeden atom jest czy że też go niema. Tu nie chodzi o atomy ale duch i aura tej pierwotnej substancji znajduje się jeszcze w wiele większych rozczęcieniach. Ważne jest że pomaga i leczy. Srodki hemopatyczne działają inaczej jak chemiczne czy antybiotyczne. One nie atakują żadnych zarażkow ani choroby. One dają tylko impuls dla organizmu aby rozpoczął walkę z chorobą., dlatego te środki nie mają żadnych skutków ubocznych ani szkodliwych. Np. Arszennik jest silną trucizną, który powoduje natychmiastową śmierć. W rozczęczeniu 1 do mil.,czy mld. czy kwadryliona jest skutecznym lekarstwem na alergię. Hahnemann zanim opublikował swoje spostrzeżenia, wypróbował na sobie i rodzinie swój wynalazek. Hemopatia może leczyć wiele przewlekłych i ostro występujących chorobach. Hemopatyczne lekarstwa są bez recept i dostępne dla każdego zainteresowanego. Doświadczony radiosteta może sam sobie diagnozować i wybrać wahadłem najskuteczniejsze lekarstwo, i jest niezależny od lekarzy chemicznych. Trzeba stwiedzić że z reguły niema określonych lekarstw dla poszczególnych chorób. Organizm człowieka to skomplikowana fabryka chemiczna. Także na takie same schorzenie trzeba dobierać dla każdego człowieka inne środki. Srodki hemopatyczne można bez obaw używać równoległe ze srodkami chemicznymi. I to prowadzi do tego że redukujemy skutki uboczne tych środków. W odróznieniu od lekarstw chemicznych które zwalczają objawy choroby, to hemopatia skutki choroby i leczy od korzenia jej powstania. Wszystkie problemy zdrowotne mogą być raz na zawsze wyleczone i pozbawić jej egzystencji. Hemopatia jest metodą która leczy cały organizm, duszę i ciało astralne. Wpływa na system energetyczny człowieka wywołuje impuls uzdrawiający w człowieku i aktywuje siły lecznicze. Na ten impuls organizm odpowiada usuwaniem choroby. Jeszcze jeden szczegół który odróżnia hemopatię od innych środków. W pierwszych 3 dniach pacjenci mają wrażenie że stan się pogorszył. Nie należy przerywać terapii. To odznaka że organizm rozpoznał chorobę i że lekarstwa zaczyna działać. Np. któś cierpi na ciągłe bóle głowy. Na taką chorobę ma hemopatia kąkretne lekarstwo, która może uwolnić organizm od choroby. To nie znaczy że na ból głowy może pomóc waszemu parterowi, koleżance czy sąsiadom. U każdego występują inne objawy i dlatego na tą samą czy podobną chorobę każdy potrzebuje inne środki. Hemopatia pomaga dzieciom, niemowlęciom i zwierzętom. Dlatego nie może być mowy o efekcie placybo. Hahnemann twierdził że „Similia similibus curentur tzn. że podobne należy leczyć podobnym. Np. wypita kawa przed snem może zakłócić zaśnięcie. Rozczęczona kawa np. 10 do potęgi 6 czy 12, może być środkiem nasennym. To jest główna podstawa hemopatii. Inny przykład, zostaniecie zakąsieni przez pszczołę czy osę. Najskuteczniejszym środkiem jest Apis do potągi 6 albo 12, a apis to psczoła miodowa. Przy swędzeniach albo podrażnieniu skóry pomaga Urtica urens czyli pokrzywa, która normalnie przy dotnięciu ze skórą parzy i powoduje pęcherze. Hemopatia od czasów Hahnemanna rozwinęła się dalej. Doszło wiele środków, szczególnie rośliny z innych kontynentów, które Hahnemann wcale nie znał. Pomimo to jego odkrycie była rewolucją w uzdrawianiu, które stawia na głowę dotychczasową akademicką naukę lekarską. Dla samolecznictwa należy używać hemopatii tylko do D12. Powyzej tego np. D15, 18 czy 30 powinnien przydzielić specjalista lub lekarz hemopata. Lekarstwa hemopatyczne występują w kilku postaciach, kropli, klasycznych pigułek albo w granulkach. W działaniu postać jej nie odgrywa żadnej roli, jak komu praktyczniej czy wygodniej. Tabletki czy granulki nie należy brać do do ręki, bo są ładowane niewłaściwą energią. Substancje hemopatyczne niezależnie od postaci, należy wsypać lub nalewać do plastykowej łyżeczki i do ust. Z reguły należy używać godz. przed jedzeniem, ale i odchylenia od tej reguły odgrywają tylko drugorzędną rolę. Tabletki lub granulki nie należy łykać, ale trzymać w ustach czy pod językiem aż się same rozpuszczą. W wyborze odpowiedniego leku, w pierwszym rzędzie odgrywa rolę dobór odpowiedniej substancji, drugorzędny jest dobór potęgi jej rozczęcienia, dawkowanie lub długość jej przyjmowania. Jeżeli pacjent stwierdzi po tygodniu że nie nastąpiła poprawa zdrowia, należy ten lek odstawić i dobrać inny. Jakie dobrać substancje lub potęcje dobrać, to każdy terapauta swoje ulubione na poszczególne choroby, ale i doświadczenie o skuteczności na od poprzednich pacjentów. Nie należy nadużywać tych środków. Jeżeli stan się poprawia należy dowkowanie zredukować. Np. połowę ilości granulek albo zamiast 3 razy tylko 2 razy dziennie. Nie należy również używać tych środków z napojami które zawierają kofeinę, olejki eteryczne, kamforę albo silne przyprawy. Srodki te należy przechowywać w suchych i ciemnych miejscach. Należy unikać blizkość komputerów, mikrofali i innych urządzeń elektromagnetycznych. Jeżeli pasuje do was potęga D6 a macie pod ręką tylko D12, to należy używać tylko połowę dawki. Z reguły należy uzywać tylko jedno lekarstwo hemopatyczne. W wyjątkowych wypadkach tylko 2 środki. Leczenie hemopatią ma również swoje granice. Np. przy zapaleniu wyrostka robaczowego, gdzie konieczna jest natychmiastowa operacja. Przy złamaniach, udarach, zawałach lub zranieniach i wypadkach. Hemopatia jest wielkim darem w leczeniu chorób i należy w pierwszej kolejności z niej korzystać, a dopiero gdy nie skutkuje albo zmienić na inny środek, a dopiero potem sięgnąć po inne niehemopatyczne środki. Istnieją jeszcze 12 następujących soli mineralnych według Schlera, którymi można leczyć wiele chorób: Silicea, Calcium Sulfuricum, Calcium Fluoratum, Calcuim Phosphoricum, Ferrum Phosphoricum, Kalium Chloratum, Kalium Phosphoricum, Kalium Sulfuricum, Magnesium Phosphoricum, Natrium Muriaticum, Natrium Phosphoricum, Natrium Sulfurikum. Ktore można używać jako srodki hemopatyczne lub bez żadnego rozczęcienia. Należy założyć sobie apteczkę domową z następującymi środkami: Aconitum D 6 (tojad) System nerwowy, psychika, system imunowy, układ krążenia, choroby kobiece. Allium cepa D 6 (cebula kuchenna) chorobu górnych dróg oddechowych. Apis D 6 (pszczoła) alergiczne i zapalne choroby dróg oddechowych, zapalenia skóry, stawy, torbiel Argentum nitricum D12 (nitrat srebra) cierpienia duchowe, system krążenia, i silne choroby układu pokarmowego Arnica D 6 Zranienia, choroby zylaki, system krążenia, skutki poudarowe, bóle reumatyczne, wys. skóry Belladona (wilcza jagoda) D 6 infekcje gorączkowe, zapalenia oczu, ucha i oskrzeli, żołądek jelita, zapalenie pęcherza, genitaliów i skóry, udar słoneczny Bryonia D 6 Bóle głowy, silne zapalenie dróg oddechowych, zołądek-jelita, bóle reumatyczne Cantharis D 6 (mucha hiszpańska) silne zapalenie układu moczowego, skóry i impotencji Chamomilla D 12 (rumianek) duchowe problemy, bóle szczęki, zębów, infekcje dróg oddechowych, skurcze układu pokarmowego, choroby kobiecych organów, bóle reumatyczne Coccolus D 12 problemy duchowe, choroby układu pokarmowego, choroby kobiece, bóle nerwowe Coffea D 12 (kawa prawdziwa) pobudliwość, gwałtowne bicie serca, bezsenność Colocynthis D 6 (gorzki ogórek) problemy duchowe, bóle nerwowe, skurczowe układu pokarmowego i wydalniczego. Dulcamara D 6 (gorzkosłodka psianka) Zapalenia ucha, ukł. oddech., pokarmowego, stawów i skóry Eupatorium D 6 (wodne konopie) inf. gorączkowa, ostre zapalenie ukł. oddechu, pokarmowego i wydaln. Euphrasia D 6 (świetlik) zapalenie oczu i dróg oddechowych Ferrum phosphoricum D 6 (fosfor żelaza) słabość syst. imunowego, gorączka, zapalenie ucha o dróg odd Gelsenium D 6 (zółty jasmin) paraliż nerwów, problemy duchowe, pomoc porodowa Hamamelis D 6 rany skóry, schorzenia żył Haplopappus D 3 schorzenia układu krążenia Hepar sulfuris D 12 słabość ukł. imunolog. Zapalenie dróg oddech. trawienia wydal. skór i paznokci Hypericum D 6 rany ukł. nerw., bóle głowy, niewładność nóg z zimnem, przy wypadkach i por. prądem Ledum D 6 układ kostny, skóra, zapalenie stawów, kłute rany, ukąszenie owadów Luffa D 6 choroby układu oddechowego i trawiennego, zapchanie nosa, błony ślużowe Magnesuim phosphoricum D 6 (fosfor magnezu) skurcze muskułów, ból nerwów i zębów Natrium chloratum D 12 (sól) problemy duchowe, bóle, zapalenie oczu i dróg oddech. ch. kobiecych Nux vomica D 6 problemy duchowe, bóle, słabość imunowa, bóle układu ruchu Okoubaka D 3 słabość układu imunowego, choroby ukł. trawiennego, zmęczenie, brak apetytu, wiatry Phytolacca D 6 Słabość imunowy, zapalenie migdałów, bóle stawów, choroby gruczołów piersiowych Pulsatilla D 12 duchowe problemy, zakłócenia chormonów, zapalenie oczu i ucha, zapalenie stawów Rhus toxicodendron D 12 bóle, zapalenie oczu, układu trawiennego, stawów i skóry Veratrum album D 6 duchowe problemy, układ krążenia, ostre zapalenia, zakłócenie miesiączki

Gość 3 migdał
Mogę dać tylko jeden przykład, gdzie homeopatia pomogła mojemu dziecku. Synek miał przerośniety trzeci migdał - zastosowałam Baryta jodata i Hepar sufuris calcareum. Pół godziny po każdym podaniu (czasami podawałam w nocy jak spał) - płakał i mówił, że go ucho i gardło boli. Po skończeniu kuracji - wizyta u laryngologa - nie stwierdziła przerostu. Dziecko zdrowe.

Gość ojeżżżżżżżżżżżu
A świstak siedzi i zawija .,,,,

Gość o homeopatii
Homeopatia - kpiny z medycyny http://www.effatha.org.pl/zagrozenia/homeopat ia2.htm link do nw. artykułu Media na pierwszej linii "Nic". "Zero". "Ujemna próżnia". Oto farmakopea "lekarzy homeopatów". Śmieszne? Nie... To interes wszechczasów. Sprzedawać nic za pieniądze. Podkreślać, że to nic jest istotą leku. Informować klientów, że dostają nic. Nikt już nigdy nie wpadnie na pomysł wykorzystania nicości. Oto próg transcendencji. Technologia produkcji leków homeopatycznych polega na wielokrotnym rozcieńczaniu różnych substancji wybranych przy pomocy klucza okultystyczno-astrologicznego. Rodzaj substancji nie ma żadnego znaczenia, gdyż w ostatecznym rozcieńczeniu zazwyczaj nie ma już po niej śladu. Jednak dzięki specjalnemu sposobowi rozcieńczania (wytrząsanie) sam płyn staje się "duchowy" na skutek "dynamicznego uwolnienia energii kosmicznej leku". Rozcieńczenia te określane są w skali dziesiętnej i setnej. Przykład: skala dziesiętna: 1 kroplę zawiesiny substancji "leczniczej" miesza się z 9 kroplami obojętnej cieczy. Po ich wymieszaniu otrzymuje się roztwór drugi dziesiętny, oznaczony symbolem D2. Z otrzymanego roztworu pobiera się 1 kroplę i miesza ją z kolejnymi 9 kroplami obojętnej cieczy. Z otrzymanej mieszaniny pobiera się? itd., itd.

Gość Dlatego nie należy
leków homeopatycznych dotykać rękami. Bo kasuje się informację w nich zawartą.

Gość Do Przedmófcy
cholera, nie wiedziałam o tej specyficznej informacji zawieszonej w "nicości", ale wiem, że istnieje totalna ciemnota w tej materii

Gość nonie wierze normanknie
Czyli coś, co nie działa w ogóle jest lepsze od tego, co działa z ewentualnymi efektami ubocznymi (udowodnij "toksyczne")?

Gość nonie wierze normanknie
A ja czytałam, że Latający Potwór Spaghetti wynagradza swoich wyznawców pulpetami w sosie pomidorowym co z nieba jako ta manna spadają :D :P

Gość Jak działa cukier w placebo
Eksperyment przeprowadzono na grupie 80 chorych cierpiących na zespół jelita drażliwego, trudną w leczeniu chorobę o nie do końca poznanych przyczynach. Połowa stanowiła grupę kontrolną i nie dostawała żadnych leków, połowa otrzymywała placebo - ale nowością było to, że jasno ich o tym poinformowano. Pojemniki z tabletkami były podpisane „placebo", każdemu pacjentowi z osobna i dokładnie wyjaśniono, że pigułki składają się z samego cukru i nie mają żadnego działania leczniczego. Po trzytygodniowej kuracji w grupie kontrolnej 35 procent osób odnotowało poprawę, zaś w grupie łykającej placebo aż 59 procent. Co więcej, z prowadzonej rejestracji eksperymentu wynikło, że w przypadkach, gdzie placebo zadziałało, było ono niemal tak samo skuteczne jak najskuteczniejsze dotąd prawdziwe leki na zespół drażliwego jelita. Jak podkreśla Anthony Lembo, nie spodziewano się takiego wyniku, który zdaje się przeczyć logice i dotychczasowym teoriom. http://wiedza.hoga.pl/Wiadomosc.aspx?id=2528

Gość majka-homeop
Ja leczę się lekami homeopatycznymi, założylam temat z pytaniem co sądzą inni na temat homeopatii ale zniknął, jestem oburzona, strona jest pusta, i pisze że temat nie istnieje-ciekawe dlaczego?............kafeteria skasowała? A swoja drogą czy jest ktoś kto samodzielnie dobiera sobie leki?czy chodzicie do homeopatów?

Gość majka-homeop
mój synek dostaje lek Cina...i ja po 2 tyg widzę wyraźną różnice, zaczął jesc i stał sie spokojniejszy....

Gość omeo
Śmieszą mnie przeciwnicy homeopatii, którzy swoje wywody opierają na tym co usłyszeli, przeczytali, nie są chorzy, nie leczą się tymi lekami ale pieją że to placebo. Na mnie te leki działają i ja się nimi leczę!!!

Gość gość
Terapeutów z wieloletnią praktyką w homeopatii mają w Vitanea w Krakowie. To jest dokładnie przy ul. Podłęskiej. Jak ktoś chce zrezygnować z ton tabletek i usunąć przyczyną zamiast leczenia objawów to polecam. W mojej sytuacji częstym problemem był wirus opryszki, który męczył mnie przez lata. Teraz w końcu jestem od niego wolna.

Gość Anna Ania

Mnie homeopatia wyciągnęła z bardzo poważnej choroby autoimmunologicznej Hashimoto. Pomogła mi homeo Anna Wilk i ona przyjmuje w Natur Wit Chorzowie i we Wrocławiu

Gość Stef bb

Jedna z najlepszych homeopatów to pani Wilk Anna. Zdecydowanie. Też polecam.