Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miiriii

jakie macie sposoby na efektywne uczenie sie?

Polecane posty

Gość nie mam zadnego

Gość a napiszcie

Gość daras
sa i to wiele. zalezy czego sie uczysz. bo jest roznica w wkuwaniu biologii a np angielskiego. na medycznej na pierwszym roku w poznaniu sa nawet specjalne zajecia z tego jak sie powinno uczyc, zapamietywac itd. poza tym jest masa technik opisana w necie. wystarczy uzyc googla. no i pamietajcie nie ma metody, lezenie buchem do gory. trzeba ciezko pracowac. i ruszyc wyobraznie. wizualizcja duzo daje....

Gość no to nie siedz tu tylko wio
do ksiazek!:P tez mam wlasnie mase roboty ale nie umiem sie skupic!tak sie denerwuje ze i tak mi sie nie uda ze normalnie nie widze co czytam

do Papierowe_Nozyczki a nie denerwujesz sie, ze duzo czasu Ci zajmuje tworzenie takich wykresow i slupkow??

Gość Do autorki -
Nie wiem co masz na myśli mówiąc efektYwne uczesanie się :P Jak można się efektYwnie uczesać ? To chyba ma jakiś związek z ekonomią nie ? :D

Gość Do autorki -
żartuję głupio wiem debil jestem Nie znam sposob na uczenie się przykro mi :(

Gość umiesz czytac
debilu/debilko?

lepiej czesto a krotko np czeste sesje po 30 min zamiast dlugich sesji ktore sa maloefektywne, rob duzo przerw, w czasie przerw rozluznij sie zajmij sie czyms zupelnie innym, po okolo 20 min uczenia koncentracja mocno spada i lepiej zrobic przerwe, nie zapominaj o wypoczynku

Gość Rybka marzycielka
Na efektyczne uczenie sie jest spsosb nazywa sie systematycznosc. Wiem cos o tym jestem przed amtura i zdaje biologie i uczylam sie przez 6 sem na bierząco i wiele mi pozostalo w glowie , reszta to kwestia przypomnienia

obalam wszystko....jak systematycznośc??? ja uczę sie zawsze dzien przed examem,, tez jestem na AM ..wiec bioli , chemii...pamieciówa totalna ciągle...spie co prawda po 2 h przed danym egzaminem, ale i tak zapamietam bardziej to co czytałam chwile wczesniej niz to co 2 dni wczesniej...dla mnie to jedyny sposób..jestem leniwa..no ale polecam ten sposób ludziem którzy mają wszystko gdzies,,czyli jak nie zdadzą to kapa, a nie tragedia..poprawi sie..ALE...ja zawsze zaliczam:))))))..i mam naukowe.. w ten sposób wystarczy przeczytac cos 2 razy aby miec np 4, 4,5 lub 5..spoko...ale to nie jest sposó dla wszystkich... pozdrawiam , mam nadzieje ze mój sposób sie sparawdzi..:)))

no tak, ktos musial wspomniec sposob uczenia 3 Z czyli Zakuc Zdac Zapomniec teraz pozostaje oczekiwac na kogos kto poleci amfetaminy

Gość ja nie mam

Ja przepisuję sobie najważniejsze rzeczy i potem się z tego uczę. W ogóle to lubię sie uczyć gdy w tle gra muzyczka , dziwne to jest ale tak się przyzwyczaiłam i mnie pomaga:)

Gość annnabelle
podziwiam wszystkich którzy umieją uczyc sie systematycznie!! chyle czoła po prostu!! nie mam zamiaru sie nabijac, to naprawde super ze ludzie potrafią się tak zmobilizowac! ja jestem paskudnym, parszywym leniem i zrobie po prostu wszystko zeby wykrecic sie od nauki--gotuje, piore, prasuje, sprzątam...wszystko!! jak mam miesiąc do egzaminu to i tak wiem ze chocby nie wiem co to i tak bede kuc ostatniej nocy! przezywam wtedy potworne nerwy, przysięgam sobie ze koniec z lenistwem, od dzis ucze sie systematycznie i d... nie potrafie sie zmusić, sama nie mam siły na siebie:) szkoda bo to by znacznie ułatwiło mi zycie i oszczedziło wielu stresów!! dodam ze skonczyłam jedne studia a teraz jestem na drugich, nie wiem jak mi sie to udało???!!!:) tylko oczywiscie poprawki z większosci a jak cos od razu zalicze to albo sciągne albo fuks nieziemski:) znacie moze jakis sposób na mnie zebym w koncu nauczyła sie systematycznosci choc troszke????

annabelle- nie jesteś sama jak ja mam sie uczyć to wynajduję nagle mase innych rzeczy które trzeba akurat zrobić teraz:) Tak więc ja równiez podziwiam tych co się uczą systematycznie:)

W trakcie uczenia się jakiegoś materiału wąchajcie jakiś charakterystyczny zapach, który Wam się podoba, np. jakiś olejek eteryczny itp. Potem w trakcie klasówki miejscie ten zapach przy sobie, na jakiejs chusteczce - jeśli ktoś jest wrażliwy na zapachy, zapamiętuje je, z czymś potrafi połączyć, to sposób będzie skuteczny. Ale rto rada raczej na przypominanie materiału niż uczenie się go

Myslę, że systematyczność i wytrwałość :-D to sposób na zdobywanie wiedzy

Gość egzaminy
...............

Gość ojejjj
jak najwiecej skojarzen. Gdy sobie juz cos przeczytasz, to pomysl o tym pod roznym kątem, w różnych sytuacjach, wyobraz to sobie. A! I bardzo pomaga mi np. powiedzenie czegos ciekawego co akurat przeczytam drugiej osobie.Wtedy zawsze to zapamietam:) bo potem kojarzy mi sie np z ta wlasnie osobą. Pomagaja mi tez kolory - do kazdego tematu inny:)