Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żona męża

ciśnienie-różnica na obydwu rękach... oznaka choroby?

Polecane posty

Gość żona męża

wczoraj mojego męża bardzo bolała głowa, zmierzyłam mu ciśnienie i się zaniepokoiłam. Na prawym ręku miał 140/90 na lewym 119/80 powiem szczerze że bardzo się zaniepokoiłam ponieważ słyszałam o pzrypdku w którym pominięto nadciśnienie u człowieka u którego poporzedni leczący go lekarz mierzył ciśnienie tylko na jednym ręku. Mojego męza bardzo rzadko boli głowa a wczoraj nie pomogły nawet dwa pyraliginy. Nie wiem czy moż eto być oznaką jakiejś choroby czy taka różnica jest dozwolona. Jesli ktoś miał zna podobny pzrypadek, prosze niech odpisze.

Gość żona męża
nikt nie ma problemu z ciśnieniem?

Gość hm hmmm
ale on na obydwu rekach ma calkiem niezle cisnienie :D

Gość żona męża
to od jakiego momentu jets nadciśnienie?

Gość 140/90 to górna granica normy
różnica w pomiarach zawsze występuje, dla uspokojenia mąż powinien zrobic podstawowe badania :)

Gość ale komuś tu się nudzi
i wymysla sobie choroby

Gość evelain
Nie chcę straszyć ale mój Ojciec miał tak samo z ciśnieniem,do tego bóle głowy pózniej zaburzenia równowagi.Lekarz stwierdził ,ze to nadciśnienie....,badania tylko podstawowe....Ojciec czuł się coraz gorzej ,oczywiście nam,czyli rodzinie nic nie mówił o pogarszającym się samopoczuciu,ktoregoś dnia przewrócił się na ulicy.Zabrało go pogotowie ,okazało się ,że ma guza mózgu. Miało być pięknie,najlepsi specjaliści,naljepszy szpital...wszystko naj,ogromne wsparcie całej rodziny.Operacja się udała ale pacjent zmarł... Ojciec nie zyje już póltora roku.

140/90 to gorna granica ,ponad ta miare to juz wskazanie do leczenia a 140/90 do czestszej kontroli ale nie leczy sie jeszcze ,bardziej jest niebezpieczna dolna jak jest wyzej niz 90 bo swiadczy o nadcisnieniu ,miazdzycy....natomiast jak podnosi sie tylko gorna a dolna bez zmiany to jest dobrze -bo podczas wysilku podnosi sie gorna-tak sie bada na b.wysilkowym podczas tego badania u mojej mamy gorna skakala -co noirmalne podczas wysilku ale i dolna tez i to do 120 i wiecej i po badaniu nie chciala wrocic do stanu w spoczynku to dalo diagnoze -nadcisnienie z arytmia -leki i jest juz ok od lat