Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy aby na pewno warto

czy warto isc na studia?

Polecane posty

jakbyscie mieli spojrzec z perspektywy czasu czy opłaca sie studiowac jak pozniej i tak nie ma pracy lub za 1000zł?

Gość babcia Frania
tak moje dziecko,oplaca sie...dla umyslu,dla samej siebie...nie dla pieniedzy:)

tylko tyle wypowiedzi?

Gość ewelinin23
jestem po studiach i pracuje jakos sprzátaczka za granicá, nie nie oplaca sié , a jak juz studiowac to tylko za granicá,,

Gość liliannna19
Oczywiście ze warto dla poszerzenia swoich horyzontów i dla lepszej przyszłości. Bo jezeli po studiach sa małe perspektywy, to bez nich , jest zdecydowanie gorzej. Ewelino co skonczyłas w Polsce?

Gość mocz Eustachego
pij moj mocz a BEDZIESZ MADRA I bez studiow.

Gość pytajnik.
idz, moze i po studiach nie bedzie kokosow ale poczekaj kilka kilkanascie lat, powinno byc dobrze :classic_cool:

Gość stojący pod kościołem
z mojej prespektywy...nie warto! :D

Gość ekonomia
kalkulujac moj studia to wydane ok25 tys a teraz praca za 650 zł na reke kidy to odrobie?

Gość pytajnik.
ekonomia to cos malo kalkulujesz - studia to gdzies 50 tysiecy w plecy

Z ekonomicznego punktu widzenia - nie zawsze. Z intelektualno-towarzyskiego punktu widzenia - warto! Studia to wspanialy etap w zyciu, zajmujesz sie swym intelektualnym rozwojem, piciem piwka, poznajesz fajnych ludzi, lazisz na koncerty, filmowe maratony itp za grosze lub za darmo, masz swietne mozliwosci podrozowania. Jestes biedny, ale potrafisz fajne zyc i wszyscy wkolo to kombinujacy biedacy, wiec nie jest Ci z tym zle. Trzeba jeszcze umiec z tego korzystac, no chyba ze sie studiuje i pracuje.

Gość ewelinin23
stosunki miedzynarodowe:)

Gość aguśka 0001
Też właśnie sie nad tym zastanawiam.Jestem już 4 latka po szkole i doszłam do wniosku że chyba w tym roku pójde na zaoczne WSH TWP na pedagogike wczesnoszkolna...Odłożyłam juz troche kasy na to,ale ile faktycznie by miało iść to nawet myśleć mi sie nie chce,ale pocieszam sie tym że stypendia są chyba jeszcze jakieś:)Ale chyba warto,bo w sumie co robić w tak młodym wieku....Chyba nie dzieci....haha ha

Nie wnikam w inne aspekty tej sprawy, ale mój umysł bardzo sobie chwali studia, baaaaardzo. Po stokroć warto studiować coś mądrego, jeśli tylko ma się taką możliwość.

Gość jasio wędrowniczek
na studiach nie bylem, wiec nie wiem jak jest, jesli komus zabawa w glowie i nie za bardzo mu sie spieszy do doroslosci, a rodzicow stac na oplacenie studiow, to pewnie bardzo dobre wyjscie ja w ciagu tych 5 lat po szkole sredniej zdazylem sie troche ustawic, na poczatku troche drobnych interesow, nie bylo latwo ale jakos sie udalo, potem zalozylem firme, ktora mam do dzis i w miare sie kula, zarabiam niezle jak na polskie warunki, w planach jest druga firma, mam dosc dobre auto, latem albo na jesieni kupuje mieszkanie albo jakis maly domek, no i mam perspektywy na przyszlosc, i to calkiem niezle moze wiedzy teoretycznej nie mam wielkiej i faktycznie we wlasnym rozwoju czuje sie troche "z tylu" w porownaniu ze znajomymi w moim wieku, ktorzy na studia poszli, no ale jesli chodzi o doswiadczenie w prawdziwym realnym zyciu to tak naprawde dzieli nas przepasc-na moja korzysc oczywiscie takze to wszystko zalezy czego w zyciu sie chce, jak chce sie zyc, ale tez i jakie sie ma predyspozycje, bo nie kazdy jest stworzony np. do tego, by prowadzic wlasny biznes, itd.

oczywiscie , ze warto chocby dla samego zglebienia wiedzy i dlatego , ze mozna poznac nowych ldzi czesto wyrwac sie troche z domu rodzinnego etc :D

Gość kruca fiks
jesli chcesz wyrzucic kilkadziesiat tysiecy zł i potem odrabiać to kilka albo kilkanaście lat z pensyjką 800-1000 zł to droga wolna ;) tylko musisz jeszcze miec duzo szczescia, zeby znalezc jakakolwiek prace ;)

Gość sysunia 221
No Jasiu to bardzo fajnie...Ja kilka lat po szkole i zdążyłam sie dorobić z małej pensyjki ; roweru,mebli,telewizora,pralki,komputera i 4tys. na koncie.....Dla mnie to już coś,ponieważ rodzice tego by mi napewno nie dali bo nie maja z czego.Jedno na co ich stać (no może nie tylko na to) to alkochol,a ja właśnie chcę iść na studia i zrobić coś z sobą aby lzej mieć w życiu...A ze średnim ogólnokształcacym ja kobitka nic chyba nie zdziałam.Nawet,że mam w sumie 23latka i za sobą stanowisko sprzedawcy, kierownika, specj.ds. handlu.

Gość jasio wędrowniczek
no na pewno jak sie jest po ogólniaku, to lepiej na studia isc ja akurat zawód mialem, dlatego do dalszej nauki sie az tak nie paliłem

Gość Przyszly Gin
Warto isc, oczywiscie ze warto zwlaszcza na medycyne. To najlepsza inwestycja. Pisza tu ze pielegniarki tuzinami sie do lozka pchaja. Ja planuje isc na medycyne i nocami pod koldra cwicze aby podolac zapotrzebowaniu za kilka lat.

Gość uuuuuuuuuuuuuppppppppppi

Gość kociareczka
jak ktos studiuje dla pieniedzy, to nie warto!!!!

Gość kauket
jasiu wedrowniczku na studia isc warto nie tylko dla kasy, juz nie mowiac ze po studiach tez mozesz zalozyc firme a przynajmniej po studiach nie bedziesz pisal ze firma sie kula :P

Gość wdwedqwd
ale ten co pisał to pustak ja bym chociasz chciala prace za 1000zł :|

Gość Agaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
A warto studiować pedagogike wczesnoszkolna lub resocjalizacyjna albo prace socjalną???

Gość Marzenaaaaaa
Warto warto!!!!!!!!!!! Choc teraz jestem za granica i sprztam, wciaz twierdze ze warto!Polska nie dala mi mozliwosci pracy za godziwe pieniadz, ale mam nadzieje ze wkrotce sie to zmieni, wyksztalcenie jest wazne, dla samej siebie, to nie tylko to ze masz papierek, rozwijasz sie, a nie warto stac w miejscu.Teraz sprzatam, nie lubie tego ale coz, podszkole jezyk, zrobie cos zeby podniesc moje kwalifikacje, i choc nie da mi to gwarancji innej pracy warto probowac, nawet jesli wroce do Polski, latwiej mi bedzie, tak mysle...

Gość Intimidator
kible juz dzisiaj wyszorowalas? nie??? to lapaj szmaty i szoruj gowna!!! :D

Gość Agaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Dzieki Marzenaaaa.Intimidator to nie było miłe napewno.Ciekawe czy Ty chociaż masz jakieś wykształcenie,że tak piszesz.Czekam jeszcze na opinie.