Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość winilowa

ostatni raz byłam tam

Polecane posty

Gość winilowa

byłam u spowiedzi i mnie zamurowało. jestem dojrzałą kobietą a czułam się jak dziecko , gdy słuchałam jak moralizuje mnie ksiądz. Mogłam się nie wyspowiadac z tego grzechu przedmałzeńskiego. Jak inaczej powiedziec ten grzech by ksiądz nie pytał "a co to znaczy"? Musiałam mu więc przetłumaczyc po polsku o co mi chodziło. Koszmar i zaczął mnie moralizowac ze to nie jest dla mnie ,że to jest dla małzonków dar od Boga , ze nie mam prawa z tego korzystać. Strasznie mnie to zniesmaczyło bo podawał przy tym inne przykłady itp. A jak wy przy spowiedzi mówicie o tym grzechu? jak ujmujecie to w słowa?

Gość ja również
miałam taką samą sytuację. Było to 7 lat temu, więcej w konfenasjonale mnie nie było!!!

Gość winilowa
Walet mam skruche i nie poszłam juz do łózka z facetem. czekam az on pójdzie do innej i mnie zdradzi. Powiedzcie jak wy to mówicie jak wypowiadacie te słowa. Być moze powiedziałam to nie tak?

Gość do winilowej
ja mówie tak: obraziłam Boga nastepującymi grzechami:] ......., współrzyłam z mężczyzną. tez jestem panną i dopóki nie wyjdę za mąz będe się musiała spowiadać z tego i tez mi niezręcznie .

Gość winilowa
nikt się niespowiada z tego grzechu? przeciez kazda kobieta w konkubinacie ma grzech własnie ten. Nie spowiadacie się?

Gość kaweczka
A ja to mówie tak: popełniłm grech np. z 3 grzech główny, 5 grzech główny i np 6 grzech główny i niech sie ksiądz domysli. Nie wznalazłam jednak w tych 7 grzechach głównych tego który mówi ze współrzyłam przed ślubem. Nie, no wspowiaidadam sie i tez mówię ze współżyje z mężczyznami:). Nieraz mi sie tez oberwało. Ale rozgrzeszył.

Gość RDCO
jak to "każda"? nie każda tylko ta która grzeszy!

Gość eeeeeeeeehhhh
to jedna wielka hipokryzja - jak tu żałować cudownych chwil z kimś kogo się kocha i obiecywać że będę się przynajmniej starać więcej tak nie robić... :O Nie wiem czy pójdę do spowiedzi przed Wielkanocą :O

Gość winilowa
no nie powiesz mi ze konkubentki nie współrzyją:D. Pruja sie ostro , a współrzycie bez ślubu to grzech i trzeba biec do konfesjonału. Jak to mówicie?

Gość eeeeeeeeehhhh
"współżyłam ze swoim chłopakiem"

Gość RDCO
A... skoro tak to - bez urazy - cała ten Wasz Kościół katolicki to kolos na glinianych nogach.

Gość kaszeczka
ja mówię ze popełniłam trzeci grzech główny. (nieczystośc)

Gość eeeeeeeeehhhh
tak ale zależy na kogo trafisz- czasem taki wykład dostaniesz że nie nazywasz rzeczy po imieniu tylko jakoś obejść próbujesz...

Gość kaszeczka
Siedem grzechów głównych - zgodnie z Katechizmem Kościoła katolickiego to: Pycha Chciwość Nieczystość Zazdrość Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu Gniew Lenistwo Np popełnim trzeci grzech główny, unosiłam sie gniewem, popełniłam czwarty grzech główny, drugi grzech główny, i pierwszy. kasiądz się zamiesza.

Gość nie spowiadam sie z tego
pojde do piekla wiem ale co :O

Gość winilowa
no ale co mówisz księdzu?

Gość nie spowiadam sie ksiedzu
ze jestem kochanka o.rydzyka wtedy od razu robi sie mily i mowi ze nie ma sprawy

A ja się wpiszę na czarno, żeby nie było, że się wstydzę swojego praktykowanego katolicyzmu. :-P Też się z tego spowiadam, a jakże. Określam \"to\" według nazw katechetycznych właśnie, czyli mianem \"nieczystości\". He, he, ostatnim razem usłyszałam niezłą mówkę - czy aby ten mężczyzna też mnie kocha, że się muszę tego dowiedzieć, jakie ma wobec mnie zamiary, i że powinnam na niego naciskać, bo w ogóle to już się powinnam spieszyć, bo mam 31 lat i czas działa na moją niekorzyść, bo powinnam mieć już męża i rodzinę, nie ma na co czekać. :D I to rozwiąże wszytskie moje życiowe rozterki. :D :D :D Szkoda, że do innych grzechów ksiądz nie przywiązał takiej samej wagi - bo mnie akurat było dużo ciężej z powodu braku kontaktu z Bogiem niż z powodu \"nieczystości\". :-0 Na szczęście znam różnych kapłanów i wiem, że wszystko zależy od człowieka - i z powodu jednego \"wybryku\" nie będę się pozbawiać tego Sakramentu. Czego i innym praktykującym życzę. :-) I wesołych Świąt! Pozdrawiam, RzW :-)

Gość winilowa
rybko a jak ujełas w słowa ten grzech'/? mozesz powiedzieć?

Gość winilowa
czy moze być: popełniłam grzech przeciw czystości, zgrzeszyłam przeciw czystości, popełniłam grzech przeciw 3 grzechowi głównemu zgrzeszyłam w nieczystości. Hmmmmmmm ten ostatni tez ciekawie brzmi A wiecie ze nieczystoś to tez jest masturbacja onanizowanie się? moe dlatego ksiądz zapytał co to znaczy bo chciał wiedziec czy to była masturbacja czy współrzycie:(

No przecież napisałam - według katechizmu, czyli spowiadałam się z nieczystości. Dosłownie: \"zgrzeszyłam nieczystością z mężczyzną\". Very gramatycznie, very... :-0 :classic_cool: Ale - kiedy to było... ;-) A, i na przyszłość polecam znaleźć sobie jakiegoś doświadczonego, zaufanego spowiednika. To dość mocno otwiera oczy na to, czym tak naprawdę jest ten Sakrament. Pozdrawiam, RzW

Gość winilowa
można z kobieta Rybko tez zgrzeszyc w nieczystości:)

Gość winilowa
bawiłam sie nieskromnie to znaczy ze uprawiałam sex grupowy czy powiedziec nalezy bawiłam się w nieczystości?

jezeli chodzi o masturbacje, onanizowanie sie to przy spowiedzi okreslasz to jako \"samogwalt\", a jezeli masz na mysli ogolem wspolzycie, to mowisz, ze jestes nieczysta, badz wspolzylam z mezczyzna

Gość łeeeej
ale skoro nie macie zamiaru przestać współżyć a chodzicie mimo to do spowiedzi ona i tak jest nieważna :o ja juz kilka lat własnie z tego powodu do spowiedzi nie chodze..

Gość margeuritte
ta cala religia jest posrana . Sens zachowywania dziwictwa do slubu byl wteyd gdy panny wychodzilu za mąz w wieku 15 lat a tteraz sory ma kobieta pochmaywac na ture do lat 30? ?? moja kolezanka powedziala ze niebylaby w stanie byc z facetem ktory nie jest prawiczkiem a ja sobie mysle ze nie bylabym w stnaie byc z prawiczkiem ktory nie umialby zaposkoic kobiety i 5 koljnytch lat uczylby sie co to jest seks, penis i pochwa i co do czego sluzy. Cala ta religia nie ublizajac nikomu jest bezsesnu po co to wszystko. Mozna kochac Boga milowac go modlic sie do niego ale niektore grzechy sa po prostu nie na czasie. Czyzby polowa ludzkosci miala pojsc do piekla za seks przedmalzenski? a moze wiekszym grzechem jest nieuczciwosc chamstwo woboec ludzi i nalogi, bicie dzieci ?niz seks z osoaba ktora sie kocha pragnie i chce spedzic restze zycia.