Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Magro

Brak energii, niski cukier...

Polecane posty

Mój wynik krzywej cukrowej (przy obciażeniu 50g glukozy) to: na czczo - 81 mg/dl po godzinie - 66 mg/dl po 2 godzinach - 56 mg/dl Wiem, że jest tragiczny... dostałam skierowanie na usg jamy brzusznej i do endokrynologa.. ale może ktoś miał podobnie i wie jakie mogą byc tego przyczyny? Nie odchudzam się, jem normalnie śniadanie obiad i kolację, nawet dość dużo słodyczy... Jestem ciagle zmęczona, zaspana i nie do życia, brak mi totalnie energii

Ja mam bardzo podobnie do ciebie,tylko,że moje wyniki są dobre.Po prostu ciągle czuję się słabo,i to osłabienie mija wtedy jak zjem coś słodkiego.W wyniku tego ciągle mam ochotę na coś słodkiego,a to przecież niezdrowe takie jedzenie :(. Jak nie zjem czegoś słodkiego od razu mam bardzo zły nastrój,jestem rozdrażniona.Np.5 minut po obfitym obiedzie mam ochotę na coś słodkiego,mimo iż żołądek mam zapełniony obiadkiem.To jest straszne.Mój brat mam całkiem inaczej.On nigdy nie tknąłby czekolady,cukierków,natomiast w całości pochłania chipsy,popcorn,itp. Czy jest jakiś sposób na to,żeby zlikwidować ten straszny apetyt na słodycze??Pomórzcie!!

a slodkie tez lubie i mam podobnie jak Ty, potrafie caly regal przekopac w podzukiwaniu czekolady lub batonika... tyle ze jak widac u mnie cukier nie rosnie po slodkim :/

co z tego ze ja bede jesc odpowiednio, skoro moj organizm cukru nie przyswaja... to moze byc problem z hormonami, wiec nie wiem czy dieta tu pomoze

Gość malgoska6
jaki lekarz daje skierowanie na takie szczegolowe badanie cukru?

Masz normalną wagę i wzrost.Nie wiem jaka może być przyczyna twoich problemów.Najlepiej idź do lekarza.On ci powinien pomóc.

ok, dzieki anusianiusi, sprobuje sie czegos dowiedziec o tej diecie... a po lekarzach to ja chodze, tylko pomyslalam sobie, ze ktos moze ma podobny problem i cos doradzi :)

Najpierw dokladnie sie przebadam, zeby znalezc przyczyne.. a potem pomysle o jakiejs diecie :)

Gość podobno
im więcej się je cukru, tym więcej trzuska produkuje insuliny, żeby sobie z tym cukrem poradzić wkutek tej dużej produkcji insuliny po zjedzeniu posiłku następuje bardzo szybki spadek cukru w organizmie i mimo że posiłek był - jest stan niedocukrzenia Organizm przyzwyczajony do takiego działania ( przejadanie się, zbyt obfite, kaloryczne posiłki, mało błonnka, warzyw ) wchodzi na " wyzsze obroty ", charakterystyczne są wtedy nagłe silne napady głodu, mocne " sssanie " głodowe w żołądku. Aby przerwać to należy zacząć rozsądnie jeść ( chodzi o ilość, jakość i częstość posiłków ) niski cukier może być też wynikiem nadczynnośći tarczycy ( wizyta u endokrynologa )

no ale ja z jedzeniem nie przesadzam o czym swiadczy chocby moja waga, aktualna- 55kg (zwazylam sie dzis)... jem normalnie, warzyw sporo, slodycze tez ale bez przesady tarczyce mam w porzadku, a do endokrynologa mam juz skierowanie

Gość podobno
przepraszam miałam na myśli niedoczynność tarczycy, a napisałam odwrotnie Margo ja ważę 44 kg, chociaż jem bardzo dużo ( min. słodyczy ) I też mam za niski cukier, szcególnie po posiłkach - wiem, bo używałam glukometru w domu ( tak na próbę, bo dokuczała senność i brak energii o czym Ty też piszesz ) Tylko w moim przypadku jest to ewidentnie wina mojego nieracjonalnego jedzenia i uzależnienia od słodyczy ( podejrzewam u siebie candide układu pokarmowego ). Może też robisz jakieś błedy żywieniowe, tylko nie zdajesz sobie z nich sprawy ? A może to coś innego, już sama nie wiem. Może w ciągu całego dnia masz po prostu dużo ( za dużo ! ) wysiłku fizycznego ?

Wysilku fizycznego raczej za duzo nie mam, jestem zabiegana, ale bez przesady... dla zdrowia biegam raz w tygodniu i tyle :) Moze endokrynolog cos wykryje. MOja doktor rodzinna podejrzewa, ze to cos nie tak z nadnerczami, dlatego zlecila usg jamy brzusznej

Gość podobno
z nadnerczami ? hym, właśnie poczytałam sobie o nich wyczytałam, że nadnercza regulują min. gosopodarkę cukrów i tłuszczów, ciekawa sprawa, bo ja mam też śmieszny poziom trójglicerydów - 28 mg/dl ( a norma to 40-160 ) i ledwie łapię się w dollną granicę poziom cholesterolu :p a jak to wygląda u Ciebie Margo ? Mam nadzieję że będziesz tu zaglądać i wpisywać świeże niusy ;) bo zainteresował mnie ten temat

Nie wiem jak u mnie jest z cholestelorem, bo nie badalam... Ale jak widac po wyniku krzywej cukrowej to z cukrem za ciekawie nie jest. Zobaczymy co wyjdzie na tym usg i co endokrynolog powie. Musze sie w koncu zapisac.. pewnie kolejki sa

Gość podobno
Margo w moim mieście na wizytę u endokrynologa czeka się 3-4 miesiące..

Gość podobno
aha, i nie można do endokrynologa pójść ot tak sobie, z ulicy, bez skierowania od internisty nie przyjmą

skierowanie mam, a w mojej przychodni az tyle na pewno sie nie czeka, z tego co wiem to nie dluzej niz 2 tygodnie

No coz... jednak sie czeka 2 miesiace a nie 2 tygodnie... Bede szukac tez gdzie indziej, tylko ze zalezy mi zeby bylo na NFZ... nie za bardzo mam kase na prywatnego...

Ale usg jamy brzusznej bede miala 27 kwietnia.. moze cos sie czesciowo wyjasni

No :) Udalo mi sie znalezc wizyte na poczatek maja :) to juz cos :P

Gość ania .........................
podnosze margo jestes tam? mambardzo podobne wyniki jak ty niski cukier po obciazeniu glukoza tez spadl , do tego niska insuline....

Gość zybi33
masz zły kontakt miedzykomórkowy,przyczyna moze byc zakwaszenie organizmu

Gość ania .........................
ojej , ja mam juz tyle chorob ..sam laborant dziwil sie moimi wynikami...zakwaszenie ? hmm poczytam w necie zanim odwiedze diabetologa dzieki!

Gość to moze byc choroba hashimoto

Gość ania..........................
hashimoto , raczej nie robilam anty -tpo jest ok...tkz przeciwciala tarczycowe;-)

Gość gość
Rano nie mogłam zwlec się z łóżka, najchętniej w ogóle z niego bym nie wychodziła. Odwlekałam ten moment w nieskończoność. Lubiłam za to noc i ten spokój jaki wtedy mialam. Kilka lat temu przeżyłam śmierć bliskiej osoby i od tego się zaczęło. Straciłam jedyne wsparcie jakie miałam w życiu. Trafiłam z przypadku na stronę http://energiaduchowa.pl i zamówiłam oczyszczenie aury. Pomogło. Te kilka sesji napełniły mnie energią. Teaz w końcu mam siłę do działania, pokonałam apatię i zaczęłam w siebie wierzyć.