Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moonja

kolkoskopia??

Polecane posty

Gość moonja

czy ktoś mógłby mi powiedzieć na czym polega kolkoskopia?Szukam szukam i nie mogę znaleźć.

Gość eeeeeeeeee
moze chodzi o kolonoskopie"?! jestem pielegniarka i pierwsze slysze o kolkoskopii! :-O

Gość no bo kolko
skopia pewnie słuzy do badania kolek jelitowych :P Nic dziwnego,że nie mogłaś znalaleźć nic o kolkoskopii....

Gość moonja
nie nie chyba niczego nie pokręciłam,chodzi o badanie ginekologiczne

Gość no bo kolko
A może laparoskopia albo endoskopia? Jeteś 100 % pewna,że to kolkoskopia. Jestem z lekarskiej rodziny, różne nazwy się słyszało, ale kolkoskopia? Nigdy. OPj, chyba coś pokręciłaś albo to jakaś super nowość diagnostyczna( w co grubo wątpię),=.

Gość no bo kolko
Wiesz co, tu masz forum o zdrowiu, bywaja tam lekarze i inni ludzie "w temacie". Zapytaj tam, bo tu to nie wiem...wątpię, czy ktoś ci pomoże. http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22

Gość moonja
to jest ze strony szpitalu w legnicy "W gabinecie zabiegowym oddziału wykonujemy zabiegi termo-ablacji - koagulowanie patologicznej śluzówki jamy macicy, elektrokoagulacja szyjki macicy, kolkoskopia" więc jednak coś takiego istnieje chyba że na stronie coś pokręcili też, ale zaraz poszukam kolposkopii, już sama nie wiem

Gość no bo kolko
Może im sie literówka zrobiła.... Sprawdź i napisz koniecznie, czy to pasuje, bo mnie zaintrygowałaś...

Gość moonja
no jednak to chyba będzie kolposkopia! tak to by się zgadzało, ale widać nie tylkoja się pomylilam ale szpital w legnicy też:) tak czy siak wielkie dzie\ęki,teraz sobie poczytam,pa

Gość no bo kolko
Pa :)

Gość kolposkopia
trwa max 5 min, a to z netu: Kolposkopia polega na oglądaniu powierzchni szyjki macicy, dolnej części jej kanału oraz pochwy i sromu przy pomocy urządzenia optycznego - kolposkopu. Jest to mikroskop, przy użyciu którego można uzyskać "trójwymiarowy obraz", w powiększeniu od 4 do 50 razy (a przy użyciu kolpomikroskopu - do 400 razy). W badaniu ocenia się strukturę przestrzenną nabłonka, jego barwę, układ i przejrzystość oraz rysunek naczyń krwionośnych. Na tej podstawie opracowano kolposkopową klasyfikację zmian szyjki macicy: prawidłowe obrazy kolposkopowe (grupa 1); nieprawidłowe obrazy kolposkopowe (grupa 2); niejasne obrazy kolposkopowe (grupa 3); inne obrazy kolposkopowe (grupa 4). Stwierdzenie obecności zmian z 2 i 3 grupy jest wskazaniem do pobrania wycinków celowanych lub pobrania wymazów cytologicznych z kanału szyjki macicy (patrz "Badanie cytologicznie w ginekologii"). CZEMU SŁUŻY BADANIE? Kolposkopia pozwala w ciągu kilku minut ustalić rozpoznanie, podjąć odpowiednie decyzje dotyczące terapii i w niektórych przypadkach przystąpić od razu do leczenia. Badanie umożliwia wykrycie przedklinicznych postaci raka szyjki macicy (wyleczalność w tym stadium choroby wynosi 100%). Dokładność diagnostyczna kolposkopii dla raka szyjki macicy oceniana jest na 79 - 97%, a cytodiagnostyki - w granicach 77 - 98%, podczas gdy dokładność diagnostyczną obu metod stosowanych łącznie ocenia się na 90 - 100%. Badanie kolposkopowe może także służyć pobraniu wycinka celowanego, określeniu zakresu zabiegu na szyjce macicy, pochwie i sromie przed planowaną operacją chirurgiczną oraz ocenie czy po interwencji elektrochirurgicznej lub chirurgicznej zmiana chorobowa została

Gość owiana.la
dokladniejsze badanie ginekologiczne, bardzo wazne, robilam je u dr swidraka (wroclaw)

Gość eeeeeeee????????
i żeby pospamować jakimś lekarzyną odkopujesz wątek sprzed 5 lat? :o:o:o