Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Kajak Karol i Na

Znacie jakie艣 przepisy z wykorzystaiem zalewy z zielonych oliwek?

Polecane posty

Go艣膰 Kajak Karol i Na

Uwielbiam zielone oliwki, poch艂aniam je kilogramami;) Ju偶 dawno przesta艂am kupowa膰 ma艂e opakowania, tylko si臋gam po du偶e, ok. litrowe s艂oiki. Gdy si臋 ko艅czy taki s艂oik, a偶 偶ali wylewa膰 p贸艂 litra zalewy... A i pi膰 szklankami jako艣 nie bardzo;) Mo偶e kto艣 ma jaki艣 przepis na wykorzystanie zalewy do innych potraw?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 to po prostu
zalewa jest jak sama nazwa wskazuje do zalewania, w tym wypadku oliwek. Kiedy nie ma czego zalewa膰, zalew臋 si臋 wylewa. Tak si臋 zastanawiam, czy jak gotujesz ziemniaki, to wod臋 z gotowania te偶 do czego艣 zu偶ywasz? (podobno mo偶na)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pierrrniczek
Wody z ziemniak贸w nie u偶ywam, ale ju偶 na przyk艂ad woda z kiszonych og贸rk贸w (najlepiej p贸l na p贸艂 z wod膮 mineraln膮) to lek-cud na kaca. A my艣la艂am o zalewie np. jako dodatku do sosu winegret lub czego艣 w tym stylu... Nie rozumiem sk膮d Twoje zdziwienie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pierrrniczek
Acha, przepraszam, nie zauwa偶y艂am 偶e w艂膮czy艂 mi si臋 inny nick :p nied艂ugo zrobi si臋 sta艂y

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pierrrniczek
No co, nikt nie ma pomys艂u ;)?

Udost臋pnij ten post

Sa艂atka ziemniaczana z oliwkami: Sk艂adniki: - 1 s艂oiczek zielonych oliwek (mog膮 by膰 z papryk膮), - 1 kg ziemniak贸w ugotowanych w mundurkach, - 1 du偶a cebula, - majonez wymieszany z jogurtem lub 艣mietan膮. Jak przyrz膮dzi膰? Cebul臋 drobno pokroi膰, zala膰 zalew膮 z oliwek i wstawi膰 na 1-2 godziny do lod贸wki. Ziemniaki obra膰 i pokroi膰 w do艣膰 du偶膮 kostk臋, oliwki wzd艂u偶 na paseczki. Po艂膮czy膰 i doda膰 cebul臋 z odrobin膮 zalewy oraz sos majonezowy, ewentualnie s贸l i pieprz. Wiecej przepisow z zalew膮 z oliwek raczej nie ma :) tylko to by艂o w googlach :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pierrrniczek
Dzi臋ki :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bidortaa
wiesz zalewa to sama sol i kilka przypraw - ale jezeli juz sie uparlas to w tej zalewie mozesz np ugotowac makaron - bo na przyklad w wodzie ktora wypluwaja swieze ostrygi gotuje sie tez makaron - z tym ze swieze ostrygi to takie ktore maja kilka lub kilkanascie godzin od wyjecia ich z basenu czy z morza. zreszta makaron mozna gotowac z wieloma przyprawami - tak jak do ziemniakow , ktore gotujesz mozna dodac tymianku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pierrrniczek
Trzeba spr贸bowa膰, np. przy pichceniu spaghetti... Co do ostryg, to mam tylko jedne pytanie... Chybaniemieszkasz w Galway, co;)? Mam tam kumpla, kt贸ry pracuje przy wy艂owie i te偶 mi takie rzeczy o tych ostrygach opowiada艂. A - rzeczto dziwna - jeszcze nie mia艂am okazji ich spr贸bowa膰:) Moze kto艣 jaki艣 przepis na ostrygi rzuci, co??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 O ile wiem
to oliwki maja duzo kalorii, ja uwielbiam czarne oliwki :-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pierrrniczek
Chyba du偶o:) czyta艂am gdzie艣, 偶e jedna 艣wie偶a oliwka ma ok. 3-4 kcal, ale w moim przypadku na jednej oliwc nigdy si臋 ie sko艅czy艂o;P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bidortaa
ostrygi raczej zywe i z cytryna - sa zapiekane ale to naprawde marnowanie luksusu - nie nie mieszkam tam gdzie pracuje twoj kolega ale ten tu kraj jest tak dwarazy wiekszy niz PL i do tego posiada wybrzeza otoczone : srodziemnym morzem, oceanem, kanalem la manche ostrygi najprzedniejsze to te srednie z bretanii i z buzigues, jeziora thau http://www.bouzigues.fr/ podaje ci link zobacz Oliwki : jest bardzo duzo gatunkow , na swiecie jest okolo 400 gatunkow i kazdy jakby inny smak w zwiazku z tym co wies i fabryka to inny przepis - sa oliwki wczesne, pozne, drobne, srednie, duze - ciemne, fioletowe, male zielone i kazda z nich ma troche inny smak - lubie wszystkie i te w ziolach i te czarne tluste i te czarne drobne echhh - plantacje oliwek np w Languedoc -Roussillon (to sa pireneje orientalne) zaczeto w VI wieku pnJC rozpoczeta kulture przez grekow kontynuowali rzymianie Oliwki czarne to jest chyba najstarsza odmiana LUCQUES - zielona zbiera sie we wrzesniu albo w koncu listopada kiedy jest czarna i osiagnela pelna dojrzalosc...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 PIerrrniczek
Bo偶eszty m贸j, prawdziwa znawczyni z Ciebie :) :) :) Dzi臋ki za link, na pewno przejrz臋 i trovh臋 si臋 podszkol臋 (nie wystarczy tylko je艣膰 :p)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bidortaa
no wiesz , kiedy cos lubie to szukam informacji - lubie dobra kuchnie - nie znosze pseudo restauracji i pseudo kucharzy z pseudo personelem obslugujacym - lubie perfekcje za moje pieniadze :)) no sama sie mecze zeby je zarobic , wiec chce je dobrze wydac - jak do tego momentu tekstu to banalna wypowiedz - ale wydac pieniadze nie jest latwo w moim przypadku : nie znosze braku profesjonalizmu, oszukanstwa, chciwosci a ze lubie jesc czasami gdzie indziej niz moja kuchnia to mam wielki problem ze znalezieniem dobrych restauracji... koncze bo to temat obszerny i jak z kolorami i gustem - co dla mnie bedzie kiczem dla innej osoby bedzie najladniejsza rzecza na swiecie - kwestia kata spojrzenia i duzej dozy dobrgo samopoczucia - a to z kolei : jezeli dobrze jesz to i milo patrzysz na swiat :)))

Udost臋pnij ten post