Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Kajak Karol i Na

Znacie jakie艣 przepisy z wykorzystaiem zalewy z zielonych oliwek?

Polecane posty

Go艣膰 Kajak Karol i Na

Uwielbiam zielone oliwki, poch艂aniam je kilogramami;) Ju偶 dawno przesta艂am kupowa膰 ma艂e opakowania, tylko si臋gam po du偶e, ok. litrowe s艂oiki. Gdy si臋 ko艅czy taki s艂oik, a偶 偶ali wylewa膰 p贸艂 litra zalewy... A i pi膰 szklankami jako艣 nie bardzo;) Mo偶e kto艣 ma jaki艣 przepis na wykorzystanie zalewy do innych potraw?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 to po prostu
zalewa jest jak sama nazwa wskazuje do zalewania, w tym wypadku oliwek. Kiedy nie ma czego zalewa膰, zalew臋 si臋 wylewa. Tak si臋 zastanawiam, czy jak gotujesz ziemniaki, to wod臋 z gotowania te偶 do czego艣 zu偶ywasz? (podobno mo偶na)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Pierrrniczek
Wody z ziemniak贸w nie u偶ywam, ale ju偶 na przyk艂ad woda z kiszonych og贸rk贸w (najlepiej p贸l na p贸艂 z wod膮 mineraln膮) to lek-cud na kaca. A my艣la艂am o zalewie np. jako dodatku do sosu winegret lub czego艣 w tym stylu... Nie rozumiem sk膮d Twoje zdziwienie...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Pierrrniczek
Acha, przepraszam, nie zauwa偶y艂am 偶e w艂膮czy艂 mi si臋 inny nick :p nied艂ugo zrobi si臋 sta艂y

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Pierrrniczek
No co, nikt nie ma pomys艂u ;)?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Sa艂atka ziemniaczana z oliwkami: Sk艂adniki: - 1 s艂oiczek zielonych oliwek (mog膮 by膰 z papryk膮), - 1 kg ziemniak贸w ugotowanych w mundurkach, - 1 du偶a cebula, - majonez wymieszany z jogurtem lub 艣mietan膮. Jak przyrz膮dzi膰? Cebul臋 drobno pokroi膰, zala膰 zalew膮 z oliwek i wstawi膰 na 1-2 godziny do lod贸wki. Ziemniaki obra膰 i pokroi膰 w do艣膰 du偶膮 kostk臋, oliwki wzd艂u偶 na paseczki. Po艂膮czy膰 i doda膰 cebul臋 z odrobin膮 zalewy oraz sos majonezowy, ewentualnie s贸l i pieprz. Wiecej przepisow z zalew膮 z oliwek raczej nie ma :) tylko to by艂o w googlach :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Pierrrniczek
Dzi臋ki :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bidortaa
wiesz zalewa to sama sol i kilka przypraw - ale jezeli juz sie uparlas to w tej zalewie mozesz np ugotowac makaron - bo na przyklad w wodzie ktora wypluwaja swieze ostrygi gotuje sie tez makaron - z tym ze swieze ostrygi to takie ktore maja kilka lub kilkanascie godzin od wyjecia ich z basenu czy z morza. zreszta makaron mozna gotowac z wieloma przyprawami - tak jak do ziemniakow , ktore gotujesz mozna dodac tymianku

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pierrrniczek
Trzeba spr贸bowa膰, np. przy pichceniu spaghetti... Co do ostryg, to mam tylko jedne pytanie... Chybaniemieszkasz w Galway, co;)? Mam tam kumpla, kt贸ry pracuje przy wy艂owie i te偶 mi takie rzeczy o tych ostrygach opowiada艂. A - rzeczto dziwna - jeszcze nie mia艂am okazji ich spr贸bowa膰:) Moze kto艣 jaki艣 przepis na ostrygi rzuci, co??

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 O ile wiem
to oliwki maja duzo kalorii, ja uwielbiam czarne oliwki :-D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Pierrrniczek
Chyba du偶o:) czyta艂am gdzie艣, 偶e jedna 艣wie偶a oliwka ma ok. 3-4 kcal, ale w moim przypadku na jednej oliwc nigdy si臋 ie sko艅czy艂o;P

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bidortaa
ostrygi raczej zywe i z cytryna - sa zapiekane ale to naprawde marnowanie luksusu - nie nie mieszkam tam gdzie pracuje twoj kolega ale ten tu kraj jest tak dwarazy wiekszy niz PL i do tego posiada wybrzeza otoczone : srodziemnym morzem, oceanem, kanalem la manche ostrygi najprzedniejsze to te srednie z bretanii i z buzigues, jeziora thau http://www.bouzigues.fr/ podaje ci link zobacz Oliwki : jest bardzo duzo gatunkow , na swiecie jest okolo 400 gatunkow i kazdy jakby inny smak w zwiazku z tym co wies i fabryka to inny przepis - sa oliwki wczesne, pozne, drobne, srednie, duze - ciemne, fioletowe, male zielone i kazda z nich ma troche inny smak - lubie wszystkie i te w ziolach i te czarne tluste i te czarne drobne echhh - plantacje oliwek np w Languedoc -Roussillon (to sa pireneje orientalne) zaczeto w VI wieku pnJC rozpoczeta kulture przez grekow kontynuowali rzymianie Oliwki czarne to jest chyba najstarsza odmiana LUCQUES - zielona zbiera sie we wrzesniu albo w koncu listopada kiedy jest czarna i osiagnela pelna dojrzalosc...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 PIerrrniczek
Bo偶eszty m贸j, prawdziwa znawczyni z Ciebie :) :) :) Dzi臋ki za link, na pewno przejrz臋 i trovh臋 si臋 podszkol臋 (nie wystarczy tylko je艣膰 :p)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bidortaa
no wiesz , kiedy cos lubie to szukam informacji - lubie dobra kuchnie - nie znosze pseudo restauracji i pseudo kucharzy z pseudo personelem obslugujacym - lubie perfekcje za moje pieniadze :)) no sama sie mecze zeby je zarobic , wiec chce je dobrze wydac - jak do tego momentu tekstu to banalna wypowiedz - ale wydac pieniadze nie jest latwo w moim przypadku : nie znosze braku profesjonalizmu, oszukanstwa, chciwosci a ze lubie jesc czasami gdzie indziej niz moja kuchnia to mam wielki problem ze znalezieniem dobrych restauracji... koncze bo to temat obszerny i jak z kolorami i gustem - co dla mnie bedzie kiczem dla innej osoby bedzie najladniejsza rzecza na swiecie - kwestia kata spojrzenia i duzej dozy dobrgo samopoczucia - a to z kolei : jezeli dobrze jesz to i milo patrzysz na swiat :)))

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×