Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alimenty dla siostry

Alimenty dla siostry

Polecane posty

Mam taki problem, a własciwie pytanie. Jest nas trójka rodzeństwa. moja młodsza siostra jest osobą sprawną fizycznie, ale niezbyt umysłowo, choć na pierwszy rzut oka niespecjalnie to widać. Tak przynajmniej stwierdził dobry lekarz psychiatra. Dał skierowanie na badania specjalistyczne, które wykazały, że siostra ma 48 IQ. pracowała 12 lat w zakładzie chronionym, zakład zlikwidowano, ma stwierdzoną II gr inwalidzką. I dochód ok 500 zł. Do roku temu mieszkała z mamą, razem sobie radziły. Już wiem, że sama sobie nie poradzi, trzeba się nią zajmować. I nie to jest problemem, jestem i to robię. Ale czy taka opieka nie jest jakoś unormowana prawnie ? Wiadomo, że 500 zł nie wystarczy na życie, pomijając inwalidztwo. Czy siostra w imieniu siostry może pozwać brata o alimenty ? Oczywiście mnie też, ale chodzi mi o to, czy jest takie prawo ? Czy on może się na wszystko wypiąć ? Bardzo proszę jakiegoś prawnika o odpowiedź.

Gość też jestem zainteresowana

Gość A z kim teraz mieszka

Przez całą zimę to zn. od grudnia do dziś ze mną. przynajmniej do końca kwietnia, może dłużej. Chodzi o opłatę za gaz choć nie tylko.

Gość oo..uu..pliss

witam Cie Juz Ci odpowiadam na Twoje pytanie.Nie jestem prawnikiem ale znam to z wlasnego doswiadczenia.Nie mozesz go podac o alimety.Musi to zrobic siostra.Ty mozesz to zrobic ale tylko pod jednym warunkiem,ze ubezwlasnowolnisz swoja siostre.wtedy tez dostalabys wiecej pieniedzy.Ale...no wlasnie jest jeszcze taka mozliwosc jezeli Ty sie zajmujesz swoja siostr i udowdnisz przed Sadem ze te 500 nie wystrcza jej na zycie to masz takie prawo.A to raczej nie bedzie trudne poniewaz wszyscy wiem ile teraz kosztuje zycie.Jak masz jakies pytania to pytaj.Chetnie odpowiem.