Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Megusia

Przepis na ziemniaki?

Polecane posty

- 3 srednie ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie plastry - 10 dag (na oko) startego zoltego sera (najlepiej typu gruyerre, cheddar, tz, raczej kruchy a nie ciagnacy) - pol szklanki mleka - przuprawy: sol, pieprz, tarta galka muszkatolowa i tymianek (najlepiej swiezy, ale nie koniecznie) - zabek czosnku - troche masla - naczynie zaroodporne wielkosci mniej wiecej 2 sporych dloni 1. piekarnik nagrzej do 200*C 2. naczynie zaroodporne posmaruj maslem, nastepnie rozkrojonym zabkiem czosnku. 3. ukladaj plastry ziemniakow, posypuj przyprawami (lekko, ale tymianku sporo), nastepnie wiorkami sera. bedziesz miala 2-3 takie warstwy, sa samej gorze musi byc ser. wrzuc tam gdzies rowniez rozdrobniony czosnek, ktorym smarowalas nacynie. 4. na koncu wszystko zalej mlekiem. pol szklanki moze byc nawet za duzo - mleko nie moze calkiem wszystkiego przykryc, musi byc kilka mm ponizej poziomu wierzchu. 5. pieczesz to cudo ok 45 min. az ser sie zarumieni, zreszta po zapachu poznasz, ze jzu gotowe, bo pachnie niesamowicie (czosnek, galka + tymianek) to jest bardzo proste jedzenie i dosc eleganckie w smaku, ale najlepiej, jak masz naprawde dobrej jakosci ser. ze zwyklym tez jest fajne. a do tego najlepiej pasuje surowka z: 1 por (tylko biala i jasno zielona czesc), 1 starte kwasne jablko, 1 lyzeczka musztardy, pare kropel soku z cytryny - wszystko mieszasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to u gory bedzie na 2 osoby. a to moje ulubione 2 wersje tluczonych ziemniakow do 2 dania: 1. odcedzone ziemniaki tluczesz i dodajesz maslo, gesta kwasna smietane i sporo posiekanego szczypiorku. (+ sol i pieprz do smaku) 2. do potluczonych ziemniakoe dodajesz maslo, tlusta slodka smietane, rozdrobniony zabek czosnku, siekana natke (+ sol i piperz do smaku)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemniki
1. ziemniaki w mundurkach, woda , sol tradycyjne, polewać sosem, jogurtem naturalnym sypać koperkiem szczypiorkiem itp. 2. ziemniaki obrane, woda sol tradycyjne można ubijać ale nie trzeba , do ubitych doadać masła cebulkę lub szczypiorek do całych koperek, lub polac sosem albo jogurtem i czosnkiem... 3. ziemniaki w talarkach oliwa, czosnek, tymianek, przyprawa do ziemniaków tradycyjne plasterki obsmażane na oliwie posypane przyprawami na koniec posiekany czosnek, swietne... 4. ziemniaki w słupki olej -frytki ja frytki obtaczam potem w serwecie papierowej aby trochę odsiąknęły... ketchup lub sos czosnkowy - pycha 5. ziemniaki prazonki , woda, sol, maka przepis mojej babci , ogotujesz obrane ziemniaki normalnie pod koniec nasypijesz do garnka kopiec z maki przykrywasz i czekasz aż kopiec się zamoczy , poprostu za 5-10 min mąka zacznie się wchłaniać a kopiec nasiąkac wodą... wtedy odcedzasz ziemniaki a pozostałą mąkę ubijasz tłuczkiem z ziemniakami , z ubitej masy formujesz kulki i obsmazasz na oliwie podajsz z przysmażoną cebulką i kiełbaską... lub same ... najlepszy dodatek do kapuśniaku! 6. ziemniaki pieczone w foli alum, przyprawa, masło, czosnek, zioła, foli aluminiowa, pikarnik. kawłki ziemniaczków układasz na kawałkach z foli posypujesz przyprawami odadjesz posiekany czosnek i wiórkę masła, zawijasz i wrzucasz do piekarnika, aromatyczne i mięciutkie można też wrzucić na grila, rożno, do kominka z rożnem i ogniska... 7. ziemniak pieczone bez foli w piekarniku kawałki kartofelków układasz na blasze wysmarowanej oliwą posypujesz przyprawami merdasz i pieczesz ... chrupkiące i aromatyczne... 8. ziemniaki jako luski gumki, maka ziemniaczana przyprawy woda sol... ugotowane kartofelki ( mogą być wczorajsze) ubijasz, ugniatasz w garnku, lub misce dzielisz na 3 czesci odrzucasz jedną część w to miejsce sypiesz mąkę ziemniaczoną ( proporcja 3:1 ) mozna dodac odrobinę szpinaku (bedą zielonę) lub marchewki (bedą pomarańczowe) lub przecieru pomidorowego ( czerwone) formujesz kulki robisz palcem dziurkę i wrzucasz na gotującą się wodę jak wypłyna to wyciągasz i hartujesz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pitek45
znam szybki i tani przepis... skladniki 1kg ziemniakow 300g cebuli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pitek45
do cebuli potrzebne jeszcze jest papryka slodka lub ostra zalezy kto jak lubi pieprz czosnek tez mielony cebule kroimy na drobno smazymy na sloninie dodajemy przyprawy w tym samym momecie robimy ziemniaki potem wszystko razem mieszamy i mozna jesc ...danie jest bardzo soczyste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pitek45
zycze smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiii
Ja też coś dorzucę :) Robimy wszystko jak do leczo z tym że na samym końcu dodajemy ziemniaki w takich grubszych plasterkach i dusimy - boskie :D A, i tych ziemniaczków ma być dużo, najwięcej ze wszystkich skladników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepsze kartofelki
są nowe o tej porze roku, nieobrane, a wyszorowane, ugotowane, z koperkiem i zsiadłym mlekiem. Cudny wiejski smak, zwłaszcza jeśli zsiadłe mleko zrobi się samemu od krówki ze wsi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość frees
Ale po ugotowaniu je obierasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlode na talarki albo w cwiarki ze skorka....smaz jak frytki az beda rumiane...odsacz z oleju...recznik papierowy jest dobry...przeluz do naczynia zarooodpornego posyp zoltym serem kiedy sa gorace i wstaw do rozgrzanego piekarnika az do mometu roztopienia sera...ja czekam az sie zrumieni...kaloryczne ale dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaki, marchewka, mleko, masło, szczypiorek zemniaki i marchew ugotować (marchewkę, albo drobno pokroić, albo ugotować oddzielnie, lub do gotującej się jakiś czas dodać ziemniaki) odcedzić dodać masło, mleko szczypiorek i ugnieść :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×