Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwik

termin porodu z usg

Polecane posty

Gość iwik

Chciałabym się dowiedzieć, czy bardziej wiarygodny jest termmin z usg, czy liczony od dnia ostatniej miesiączki

w sumie lekarz i tak bedzie zawsze liczyl ten z ostatniej miesiączki, wiec jesli jestes w ciazy to raczej tego sie trzymaj:) a jak sie to ma do rzeczywistego porodu-tego jesczze nie wiem:D dowiem sie za 4 miesiące;):)

Gość tibiti
Ja jeśli trzymałabym się terminu z USG to powinnam już rodzić 2 tygodnie temu, a tak to jeszcze mam troche czasu.

Gość gosiakkkkk
za to ja mam termin wg lekarza na 4 lipca usg na 30 czerwca a z daty liczonej przez lekarza wychodzi ze jestem juz w 30 tygodniu wiec ile trwa ciaza

to wszystko zależy... od tego czy miałaś regularne cykle; od tego w jakim czasie było robione USG; jeśli Twoje cykle były 28 dniowe, wtedy termin wystarczy obliczyć na podstawie daty ostatniej miesiączki. :) dla obliczenia terminu porodu miarodajne są tylko wczesne badania USG. w pierwszym trymestrze, bo rozwój zarodkowy u wszystkich dzieci przebiega podobnie, w drugim trymestrze już może się wahać i tak, dzieci w tym samym czasie rozwoju płodowego mogą się różnić osobniczo dużo bardziej. :) W moim przypadku właśnie wczesne USG. było jedynym wyznacznikiem przypuszczalnego terminu w drugiej ciąży, gdy nie znałam momentu zapłodnienia, a @ nie miałam od wcześniejszego porodu; W ostatniej ciąży co badanie USG, to inny termin... I choć w tym przypadku dokładnie wiedzieliśmy kiedy spłodziliśmy synka, to poród się spóźnił! ;) Z dziećmi nigdy nic nie wiadomo! Jednak gdy mija pierwszy z przybliżonych terminów, trzeba ciąże bacznie obserwować...