Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LadyLazarus

Margaryna czy masło? Co zdrowsze?

Polecane posty

Lepsze zapewne masło, bo jest to produkt mniej przetworzony niż margaryna, a wiadomo - w wyniku kolejnych \"przemian\" wartości odżywcze znikają. Zresztą na dietach wysokotłuszczowych polecają wcinać masło, więc takie złe być nie może. P.S. założę się, że w internecie jest masa artykułów na ten temat a tutaj ludzi, którzy wiedzą co jest lepsze, jest nikła ilość. Jak widzisz - ja sam - też poniekąd zgaduję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym powiedziala
margaryna bo tluszcze roslinne sa podobno zdrowsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wybór należy do Ciebie
margaryna psuje wzrok, a masło - pamięć ;):D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja chyba jestem za masłem, chociaż też tak nie do końca :o ;) \" W istocie produkcja margaryny polega na tym, że z naturalnych olejów roślinnych w czasie procesów rafinacyjnych usuwa się wszystkie składniki, z naturalnymi przeciwutleniaczami włącznie, które mogą mieć jakikolwiek smak i zapach. Takie czyste (wyczyszczone?) oleje miesza się z tłuszczami utwardzonymi. Wypreparowany produkt można bez problemu wzbogacać według gustu - dodać zapach maślany, witaminy. Tyle tylko, że są to dodatki syntetyczne \" :o http://www.poradnia.pl/podstrony/czytelnia2/01/maslo.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepiej bez smarowaczy
ale jak się nie możesz bez tego obejść to teretycznie lepsze tłuszcze roślinne bo zawierają NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zdrowsze od NKT - nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach zwięrzęcych. A najlepiej na przemian tylko cieniutko, bo zależnie od koniunktury raz jest zdrowsze to a raz to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bluette22
Odpowiem jak mój dr od Tokskologii Żywności. Jeśli chcesz umrzeć na choroby układu krążenia - wybierz masło, jeśli na raka jelita grubego - zajadaj się margaryną :) Najważniejsze to umieć zachowac złoty środek i jeść wszystko ( tuszcz powinien stanowić 25-30% energii dostarczonej z pożwieniem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja 50% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pokrywam tłuszczami :P Nie ma żadnych niepodważalnych naukowych dowodów na to, że wysoka ilość tłuszczy w diecie przyczynia się do większej zapadalności na jakiekolwiek schorzenie. Ważne jest jednak to, jakie tłuszcze się przyjmuje. Ja jem głównie te dobre (ryby, oliwa z oliwek, ziarna\\pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane, orzechy), aczkolwiek nie żałuję nabiału, mięsa, jaj. Są jednak niepodważalne dowody na to (biochemia), że jeśli dzienne zapotrzebowanie na kalorie pokrywamy wysoką ilością węglowodanów, to mamy większe szanse na nabieranie tkanki tłuszczowej niż wówczas, gdy większość dziennego zapotrzebowania na kalorie pokrywamy z tłuszczy. Naukowo udowodnione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Somelan ty wszedzie wsadzisz
te swoje 3 grosze:D zdecydowanie maslo jest zdrowsze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tomcia
a ja jadam margaryne bo masło to nie tylko problem w smarowaniu ale tez tłuste strasznie.margaryny cieniutka warstwe smaruje i chyba w ogóle ta moja to zdrowa jest bo działa profilaktycznie w walce z wstrętnym cholesterolem, który jest niestety nieodłącznym składnikiem moich czasmi tłustych potraw.ale męska nie odstawie nigdy!!!!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Monia17
Margaryna jest zdrowsza i smaczniejsza. Więcej argumentów mi nie potrzeba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi.
Moja babcia całe zycie jadła tylko masło-bez chemii i sztucznych barwników,dozyła 90 lat w świetnej formie.Zmarła na własne życzenie/nie chciała usunąć woreczka żółciowego/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniammm
no takie masło ze wsi to pewnie zdrowe ,ale gdzie takie w wawce znaleźć? dlatego tez margaryna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość osobiscie dla mnie w smaku
lepsze jest maslo więc wcinam maslo od zawsze i szczerze wam mówię ze:waże 51 kg i cholesterol mam w normie mój maz tez jada masło ,wyniki równiez ma dobre a nasz dobry znajomy niby zdrowo sie odżywia ,je margaryne nie jada wieprzowiny codziennie ,cwiczy a poziom cholesterolu ma 240 ,az sama nie mogłam uwierzyc !! wydaje mi sie więc ze to sprawa genów i indywidualnych skłonnosci ..no chyba ze za pare,parenascie lat te nasze wyniki będą inne ale w tej chwili jest tak jak pisze pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniammm
ja też osobiście problemów z cholesterolem nie mam ale wole działac za wczasu czyli nie dopuścic do jego podniesienia.a zobaczymy jak to będzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Basiunia19
mi: ale Twoja babcia zapewne jadla prawdziwe maslo, a nie to co jest teraz w sklepach. Poza tym to jest inne pokolenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hm hmmm
Nie wiem co zdrowsze, ale jesli chodzi o smak to zdecydowanie maslo... no ale staram sie za grubo nie smarowac ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniammmm
a ja własnie i w smaku margaryne wole bo masło to czasem mdle jakieś, a i tak staram sie cieniutko smarowac...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No nie wiem sama:)Ale jak ostatnio przeczytałam zawartość takiej margaryny to mi włosy na głowie dęba stanęły.Pomijając sam proces utwardzania.Obawiam się,że tych NNKT to tam nie uświadczysz.Ale fakt,margarynka wygodniejsza w użyciu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elizabeth8
Pamiętajmy, ze wiele substancji ktore widnieją na opakowaniu jako ingrediencje, to zupelnie nieszkodliwe srodki, ktore po prostu mają dziwne nazwy a prawo wymaga zamieszczenia o nich informacji. Tak więc nie ma sie co bac margaryn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniammm
tak te składniki to mogą przerazic ale to tylko nazwy których dokońca nierozumiemy, a przynjamniej ja nierozumie.mysle że to tylko jakies składniki których nazwy sa dziwne a nie odrazu jakas chemia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maselko mniam
nie oszukujmy sie jest lepsze a ludzie kupuja margaryna to taniej wychodzi:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A NIE MOŻNA
raz masło raz margarynę? i cieniutko:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MOJ TATA
dał kiedyś jamnikowi(pies mojej ciotki),kawałek chleba z margaryna. Pies powąchał i odszedł:O:O:O:O Wiec mój tata posmarował chleb masłem i podał pieskowi-a ten zjadł. Zjadła CHLEB Z MASŁEM!!!!!! Od tamtego dnia u nas w domu je sie tylko masło. Jeżeli zwiarzak nie chciał zjeść margaryny-to musi cos w tym być!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marimba
Gdyby Twój tata posmarowal chleb smalcem, to pies zjadlby z jeszcze wieksza ochotą, co nie oznacza ze jest to zdrowe. Zwierzeta sa przystosowane do przetrwania w dziczy wiec preferuja jak najbardziej kaloryczne posilki, gdyz nie wiedza kiedy nastepnym razem beda cos jadly. Nawet nie wspominam o tym, ze psy jedza i inne dziwne rzeczy, o ktorych nie chce myslem ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tośkka
super macie kryteria wyboru pozywienia!czy piesek wybiera wam też kosmetyki i meble?śmieszne to dla mnie.ja sugeruje sie opiniami lekarzy i i sama decyduje co wybieram ,a wybrałam margaryne, a pies moich rodziców je karme;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dieta śródziemnomorska
najlepiej niczym nie smarować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marimba
Tylko nie każdy lubi na sucho, ze tak sie wyraze :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Almurak
Ja jem na sucho, ale na maxa wale "tysiac wysp" na to wszystko :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×