Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alejajcanadjeziorem

MACICA- czy zawsze jest zgieta????

Polecane posty

Gość alejajcanadjeziorem

Mam pytanie, czy kazda kobieta ma tylozgiecie lub przodozgiecie, czy tez "niepogieta" macice??? I jakie zgiecie jest lepsze? Pytam powaznie, prosze o odpowiedzi.

Gość Wanka
Ja miałam tyłozgięcie macicy i gin kazał przez pierwsze miesiące ciąży spać na brzuchu. Przez to też miałam bolące okresy. Teraz macica jest w przodozgięciu i wszystko jest OK.

Gość alejajcanadjeziorem
To znaczy, ze macica moze zmienic swoje zgięcie??? I jezxeli ktos ma niebolesne miesiaczki to oznacza ze nie jest to tylozgiecie? Kolezanka miala bardzo bolesne i tylozgiecie, wiec chyba to nie jest regułą?

Gość Wanka
Wynika z tego że może.

Gość Wanka
Przeczytałam Twoją wypowiedż z podobnego tematu i rzeczywiście ja miałam bóle krzyżowe, ale brzuch było mi widać w trzecim miesiącu.

Gość alejajcanadjeziorem
mysle ze to jest sprawa indywidualna, ja nigdy nie bylam w ciazy, ale akurat o tym brzuchu wiem od kolezanki. U niej brzuszek sie "ujawnil" dopiero pod koniec 4 miesiaca.

Gość elojza
Mam bezbolesne miesiączki i tyłozgięcie, a o tym dowiedziałam się z badania gina. To ja już nie wiem o co tu chodzi

Gość Wanka
Tyłozgięcie macicy wcale nie jest chorobą, a czy brzuch boli czy nie to indywidualna sprawa.

Gość alejajcanadjeziorem
Cz y tylozgiecie jest jakas przeszkoda w zajsciu w ciaze?

Tyłozgięcie macicy jest anomalią - fizjologicznie macica znajduje się w przodozgięciu i przodonachyleniu. Tyłozgięcie macicy może być przeszkodą w zajściu w ciążę i w utrzymaniu tej ciąży, ale nie zawsze. Może też powodować boleśniejsze miesiączki. A tak z praktyki - moja teściowa ma tyłozgięcie macicy i urodziła troje dzieci. Pozdrawiam

ja tez mialam tylozgiecie macicy, ponoc do 12 tygodnia ciazy powinna sie wyprostowac (po ciazy wraca do swojego stanu :( ) mi w 14 nie wyprostowala sie, grozil mi zabieg w szpitalu (prostowania) dobrze ze skonsultowalam sie z innym ginem, ten powiedzila ze takich zabiego juz sie nie wykonuje, kazal duzo spac na brzuchu i chodzic na czworaka, i przez niecale dwa tygodnie macica ladnie sie wyprostowala a mialam naprawde mocno zgieta, na usg bylo wyraznie widac ze maly nie ma miejsca i jest tak dziwnie ulozony :( dzis jestem juz po porodzie (maly ma 15 dni) :)

Gość alejajcanadjeziorem
EVI gratulacje!!! Twoja historia jest pocieszeniem dla wszystkich tylozgietych!!!! A jaki mialas porod???