Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Some Bizarre

Ma ktos skolioze?

Polecane posty

Gość ehehhe
zapytaj sie ortopedy. Ja mam na szczescie mala skolioze, cwiczylam i nic sie nie stalo/

hmm ja jestem bardzo mloda jeszcze no ale garbie sie malo cwicze i do tego nosze ciezki plecak do szkoly,ze potem amm bol od strony tej krzywej lopatki....a ortopedi w mym duzymm miescie to same rzezniki :O

Gość ja nie mogę ani ćwiczyć
ani biegać ani nosić ciężkich rzeczy co rok jest gorzej.......

Gość FUFUFUFU
pzrzeciezc wazysz48 kg wiec z czego chcesz schudnac ANOREKSJE SIE LECZY ZACZNIJ JESC I PRZYTYJ PO CO SIE TAK WYCHUDZASZ??

Gość dddddddddddddd
ry masz anoreksje furius a nie skolioze

Gość Ja mam skoliozę
ale zaprzestałam jej leczenia. Tzn. tak zadecydował lekarz w specjalistycznej klinice. Wiem jednak, że gdy byłam w świetnym sanatorium tam wszyscy ćwiczyliśmy cały czas, a mieliśmy różne stadia zaawansowania choroby. Dzień zaczynaliśmy od gimnastyki ogólnej, potem był stepper i rowerek, oddechówki, basen lub wirówka (czyli masaż wodny), masaż tradycyjny, znów gimnastyka tym razem rozciągająca i na koniec zwykła przed kolacją. Po 3 tygodniowym pobycie tam nie tylko nie wpakowali mnie w gorset, ale wypisali z kliniki. Sam masażysta mówił mi tam, że ćwiczenia są bardzo ważne i, że ja będę musiała ćwiczyć cały czas, jeśli nie chcę mieć problemów z wypadającymi dyskami. I tak też robię. Joga pozwala mi eliminować większe bóle pleców, a pilates wzmocnić mięśnie tułowia. Poza tym czytałam, że ważny jest bardzo sprawny, umięśniony brzuch, który pozwala nie pogłębiać się skoliozie i utrzymywać prostą postawę. Coś w tym jest, bo teraz łatwiej jest mi chodzić prosto i plecy mnie mniej bolą. Dobry jest także, co mnie zdziwiło tenis, a dokładnie mocne mięśnie nóg, żeby krok był stabilny i pewny. Najlepiej wybrać się do lekarza, lub do osób zajmujących się rehabilitacją i tam zasięgnąć opinii.