Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość loralay

Za mały płód!!

Polecane posty

Gość loralay

Hej! Jestem w 24 tygodniu ciąży, właściwie wg miesiączki to sam początek 25. Dziś na usg lekarka stwierdziła, że ciąża jest za mała jak na swój więk (22 tydzień), że jest dystrofia, czyli tułów dziecka jest za mały w stosunku do główki, że dziecko nie rośnie jak trzeba, jest za małe a ja powinnam tyć a od 2 tygodni nie przytyłam. Strasznie się przestraszyłam, nie wiem co mam robić żeby maleństwo urosło. Grozi mi utrata dziecka, mam się oszczędzać i leżeć jak najwięcej! Jestem przerażona! Jeśli któraś z was miała podobny problem to prosze niech się odezwie!!!! DZIĘKUJE!!

Zanim się porządnie przejmiesz, zafunduj sobie bardzo dobre usg, mnie tak juz nastraszyli, byla to bzdura... Płód miesci się w tabeli normy, i jest ona dość rozciągnięta. Nie są nieomylni lekarze. Pójdź na takie usg gdzie dokladnie po kilka razy wszystko zmierzą, porownają i może ustalą przytym,ze ciąża jet zwyczajnie mlodsza! Tak było u mnie... Życzę Tobie wszystkiego dobrego.

mi lekarz obliczył termin według ostatniej @ a według usg wyszło ,ze dzidzia jest 2 tygodnie mniejsza....też sie przestraszyłam ale on powiedział ,że tak bywa ,że po prostu pózniej doszło do zaplodnienia teraz sie okazało ,ze dziedzi urodzi sie po prostu mniejsze ( ok 2800)a termin juz aktualny ten według @ wiec na jutro :) ,a że dzidzi mniejsze ,bo sama tez do kolosów sie nie zaliczam ;) pozdrawiam i nie ma co panikować ,a odpoczywać zawsze warto i zdrowo sie odżywiać :)

ja też miałam podejrzenie hypotrofii, ale jak wyszłam z naszego wspaniałego szpitala na przepsutkę, to poszłam prywatnie do najlepszego ultrasonografa w mieście i okazało sie,że wszytsko jest w normie:ODo szpitala nie wróciłam juz do porodu, a najlepsze jest to, ze brak bazy danych uniemozliwił im sprawdzenie, ze leżałam już w szpitalu i dlaczego...nie przyznawałam się wiec, a syn urodził sie 3780:O Pozdrawiam i życzę aby bylo dobrze:)

Gość Dystroficzka
Cześć Wejdź na www.noworodek.pl, tam znajdziesz zakładkę kalkulatory, kliknij na Interpretator USG i wpisz dane z USG. Kalkulator jest świetny i wylicza co do dnia wiek dziecka oraz odchylenie standardowe (o ile dni może być młodsze lub starsze). Coś mi się wydaje że przy Twojej ciąży norma to +/- 12 dni, więc nie ma się czego obawiać. Ale na Twoim miejscu zrobiłabym USG dopplerowskie (ono bada przepływy od łożyska do dziecka) czy nie ma jakichś zatorów i czy dziecko jest dobrze "odżywiane".

A jak było przedtem? Dziecko rosło w normie? Moje dziecko też ma podejrzenie hipotrofii. Za tydzień idę na badania do szpitala. U mnie najpierw było 8-dniowe odchylenie od normy, teraz, po 3 tygodniach - ponad 2-tygodniowe. Powinnaś skonsultować się z ginem, który ma dobry sprzęt. Glowa do góry!!! Nie denerwuj się, bo to ponoć ma największy wpływ na rozwój dzidzi.

Iguana ma racje zanim się nieźle przestraszysz to zrób sobie porządne usg.Jak byłam w ok 25 tyg to gin powiedział mi że główka za duża co świadczy o jakieś chorobie i że serce chore.Wiesz co ja wtedy przerzyłam???!!! kilka dni nie spałam,ryczałam.Kiedy jakoś zaczełam dochodzić do siebie zrobiłam sobie szczegółowe usg wyszło że dziecko,kiedy poszłam do gina i pokazałam co i jak powiedizał beszczelnie-każdy pomylić się może.Odrazu zmieniłam lekarza

Gość brzoskwinka7
Ja też proponuję zmianę lekarza. Niestety oni też się mylą...Pozdrawiam

ja jak byłam w 23 tygodniu to dzidzia była w 19.. jak byłam w 25 to dzidzia była na 21 tydzień.... w 26 tygodniu zrobili mi badania genetyczne kordocentezę( pobieranie krwi pępowinowej) i tego badania córeczka nie przeżyla...następnego dnia po badaniu nie było tętna... hipotrofia na ogól nie grozi... jeżeli dziecko ma w maire dużą wagę... jeżeli dziecko ma wagę 300-600 to na ogól nie przeżywa..

Gorzej by było gdyby faktycznie coś się działo a lekarz by zlekceważył. Mojej koleżance lekarz cały czas mówił że wszystko jest w porządku, choć musiał widzieć na usg że dziecko jest za małe. Kumpela i jej córka przeżyły cudem. Nie załamuj się tylko zrób badania, lepiej wiedzieć, bo moze da się coś zrobić leczyć...niz przeżyć szok przy porodzie.

Acha na pocieszenie dodam że córka kumpeli bardzo ładnie się rozwija i nadrabia stracony czas, ale co jej rodzice przeszli tego nikt nie cofnie. Dlatego nie zmienjuacie lekarzy tylko dloatego że martwia was na wyrost, naprawdę może być gorzej. Złą diagnozeę mozna zweryfikowac, a gdy lekarz stwierdzi że wszystko w porządku, mimo że badanie mówi cos innego to dopiero robi krzywdę.

Ja przezyłam podobna sytuację a dzis moja córka ma 12 lat i jest zdrową i wyrosnietą pannicą!!! :D W czwartym miesiacu ciązy zaczęto mnie straszyć a na dwa tygodnie przed porodem stwierdzono,ze płod jest bardzo mały palpacyjnie- o zgrozo!) i nie urodzi sie dziecko wieksze niz 2200g. PO tygodniu- czyli tydzień przed terminem przyszła na swiat dzidzia ważąca 3800g!!! i długa na 58 cm- więc strachy na lachy! Zbadaj sie jeszcze raz w jakimś naprawdę dobrym gabinecie! I przede wszystkim pamietaj,ze Twoje pozytywne nastawienie, dobry nastrój i spokój tez nie są bez znaczenia!!!! Trzymaj sie i wierz,ze wszystko bedzie OK! Do końca ciązy wiele moze sie zmienić na lepsze! Powodzenia!

Gość sabcial
Hej, u mnie było wręcz odwrotnie lekarz stwerdził, że moja dzidzia będzie ważyła ok.5kg a nawt więcej, byłam przerażona jak urodze takie dziecko? Gdy poszłam do szpitala inny lekarz badając mnie stwierdził po badaniu, ze urodze dziecko 3700g, bardziej już nie pocieszył, córcie urodziłam w 42 tygodniu ciąży z wagą 3600g i 57 cm, jest zdrową piękną dziewczynką. Trzymam za Ciebie kciuki, wszystko będzie dobrze.

Gość Loralay
DZIĘKI DZIEWCZYNY!!! Chyba faktycznie pójde do jakiegoś dobrego gina prywatnie i zobaczymy!! Oprócz tego, że dziecko małe, to jeszcze szyjka obniżona i mam leżeć, więc leże! Czasami drże i martwie się strasznie aleogólnie staram się mieć głowe do góry!! Musze pójść gdzie indziej i usłyszeć niezależną drugą opinie!! Jeszcze raz dziękuje!!