Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

witch 3

brak stolca u noworodka

Polecane posty

WITAM moim problemem jest to,ze dziecka ma problemy ze stolcem.Ma 12 dni i jest karmione sztucznie ,bo niestety od piersi odpychala się i niechętnie ssała.Może kotoś wie jak zaradzić temu by dziecko cześciej sie wypróżniało????

Gość forum.
wejdź na forum "mamydzieci" coś Ci doradzą

Mój synek jak miał gdzieś ok 2 miesiące to był okres taki że nie oddawał stolca przez 3 dni,zaniepokoiłam się i poszłam do lekarza.Pediatra powiedział że dziecko może nie wypróżniac się do 5 dni i że to normalne jest

Moż być tak jak napisał kangurek, pod warunkiem, że dziecko przybiera na wadze.

Gość foxylady
Nie myślałas o ściąganiu pokarmu? Mój też nie chciał ssać więc 3 miesiace ściagałam mu pokarm, a potem zaczał z cyca jeśc jak był silniejszy. I z kupą nie było problemów ;)

Moja mała nie wypróżniła się raz 10 DNI i wszystko było w porządku :) Niestety mi nic nie pomagało na brak kupki, nie robiła i już, jedynie czopek glicerynowy, ale za często nie powinno się stosować, bo jelita dostaja \"lenia\' i się nie wysilają aby popychać kupkę :) ale jak nie robi już dobrych kilka dni to dać czopek albo wywołać kupkę np termometrem, wkłada się końcóweczkę (naoliwioną oliwką)delikatnie do pupy nie za głęboko i ziecko zrobi kupkę pozdrawiam

Moje dziecko samo nie robiło kupy do 7 m-ca swojego życie.Po wielu badaniach,kilku pobytach w szpitalach okazało sie,ze ma wiotkość ukł.centralnego i jej jelita są poprostu wiotkie.I nie tylko,bo i język,krtan,przełyk,brzuszek.Stwierdziła to dopiero rehabilitantka.Potrzebna była pomoc neurologopedki i rehabilitanta. To tej pory jest na dużej niedowadze:(

jslinie robi 10 dni a jest karmione piersia to moze nie robic do 10 dni ale jesli sztucznie to powinno codziennie - takm mi powiedzial lekarz jak z malymi bylam u lekarza jak jeszcze karmilam. tylko nie mysl o proszku troistym bo on tak rozwala caly uklad trawienia i wypruzniaie samemu jest potem niemozliwe, temometru nie polecam jesli nie umiesz bo mozesz krzywde zrobic raz uszkadzajac odbyt a dwa rozwalic termometr w odbycie i dopiero narobisz! idz do lerza i popros o rade a wczesniej daj czopek glicerynowy jak dziewczyny mowily i znajdz na google strone z cwiczeniami takich dzieci malenkich by zrobily kupe.jest cos takiego na 100 procent bo mowili w wielkim swiecie malych odkrywcow i nawet pokazywali.

A do tych mam których dzieci nie robią kupy... Trzeba iśc do gastrologa,albo najlepiej gastroenterologa.Trzeba zapytać,czy wszystko ok z jelitami. Pediatrzy bagatelizują problemy jelitowe.:(

Zgadzam się - stolce co kilka dni mogą być ale tylko u niemowląt karmionych piersią. A i tu warto się zainteresować tematem.

Gość no cóż ...
synek kumpeli był na sztucznym pokarmie (bebilon pepti) i od ok. 2 miesiąca robił kupy co 5 dni. Byli z nim kilka razy u lekarza i okazało się, że ten typ tak ma :) wszytko było OK

Gość SylwiaSz.25
Cziekuje bardzo za szybką odpowiedz, corka przez pierwsze 2 miesiace nie miala rzadnych problemow z odawaniem stolca, zrobiły sie one z dnia na dzien. przez ile taki brak wydalania może sie utrzymac, jak trwa to juz okolo 3 tyg.?

Sylwia. Idz do dobrego gastroenterologa,bo dziecko karmione sztucznie powinno robić kupę conajmniej co drugi dzien. Dałas czopka?

sylwia czy twój synek ma kolki?? bo ja debridat dawałam mu na kolkę. synek od początku był karmiony piersią a jak miał problemy z kupą to dawałam mu herbatki rumiankowo - koperkowej

Gość edzka
Witam, miałam podobny problem tak jak wy. Moja 2 miesięczna córeczka przestała robić sama kupy.(Karmiłam piersią) Pomagał albo czopek albo termometr. Pediatra kazała dawać debridat. Niestety nic nie pomagało. Nie można czekać 10 dni na kupę, bo dziecko może dostać rozdęcia jelit czy coś takiego. Więc udaliśmy się prywatnie do poleconego pediatry. I oto dał nam przepis który zadziałał jak cud. Córka od tamtej pory ( a ma już 2 latka nie miała problemu z kupami). Przepis: 1 dzien - 5 ml soczku np jablkowego bobowita czy jakiejs innej firmy. 2 dzien 2 razy po 5 ml. 3 dzien 2 razy po 10 ml 4 dzien 2razy po 15 ml 5 dzien 2 razy po 20 ml soczku. Powtarzac to przez 2 tygodnie. Jeśli nie pomoże to: 1 dzien - 5 ml zupki ze słoiczka tej dla najmłodszych dzieci. (chyba co jest napisane po 4 czy 5 miesiącu) 2 dzien i kolejne tak samo jak soczek tylko zastepujemy zupką. Mojej córce pomogło po 2 dniach. Ważne aby soczki czy zupki były z jednej partji produkcji. Co mi lekarz powiedział. Nieważne jest że dziecko ma np: 2 miesiące a na zupce napisane jest od 5 miesiąca. Nie możnaod takiego małego dziecka pakować go lekami jakim jest debridat. Moja córka nie miała żądnego uczenia więc to też był duży plus. :)

Gość sylwia26s
WITAM JA MAM TEZ TEN SAM PROBLEM.MOJA CORCIA OD 2 TYGODNI NIE ROBILA SAMA KUPKI,JEDYNIE ZA POMOCA CZOPKA.NIEWIEM JUZ SAMA CO MAM ROBIC KARMIONA JEST SZTUCZNIE Z POCZATKU PODAWALAM MLEKO BEBILON NENATAL DLA WCZESNIAKOW TERAZ PRZESZLAM NA NAN1.PEDIATRZY LEKCEWAZA SOBIE TAKI PROBLEM,OSTATNIO DOKTOR PRZEPISALA LEK DEBRIDAT BO KTORYM CORKA STALA SIE BARDZO SENNA I NAWET NA POSILKI NIE WSTAWALA,DLATEGO ODSTAWILAM TEN LEK.JAK KTOS MIAL PODOBNY PROBLEM PROSZE O JAKAS RADE

Gość sylwia26s
corka ma miesiac

NAN 1 u nas powodował straszne zaparcia. Syn nie robił sam kupy, strasznie się męczył i płakał. Masaże, czopki, termometr, ale ile można? Pediatra nie potrafił poradzić mówiąc, że to normalne. Sami zdecydowaliśmy się na zmienienie mleka. Bebilon Comfort zdziałał cuda na zatwardzenia. Spróbuj zmienić mleko. NAN 1 u wielu dzieci powoduje zaparcia.

Gość ja mam syna
jesli sztucznie jest dziecko karmione to kupka powinna byc codziennie, tak mi lekarz powiedziala jak trafilam z syniem do szpitala :-( jesli naturalnie to norma jest i jedna kupa na tydzien i piec kup dziennie ;-D

Gość mamamamamam26
ale ci dziwności piszą po 1 zmień mleko - ja tak miałam przy bebilonie, przy gerberze przeszło po 2 dopajaj dziecko - pijące mleko modyfikowane musi pić - wode albo hipp ma herbatki koperkową i rumiankową od 1 tyg życia - maluszek powinien wypijać na dobe tyle ile najwięcej wypije na 1 karmienie - więc jeśli wypije np. 90 ml nawięcej to tyle powinien wypić herbatki ale podzielone np. na 3 razy doraźne czopek glicerynowy - ale nieucz dziecko tak bo potem ci niezrobi kupki samo