Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia18

Do ginekologa czy urologa

Polecane posty

Gość Marcia18

z zapaleniem pecherza takim powracającym

Gość no pomyśl chwilkę

Gość urolog
oczywiście, że do urologa :) Miałam podobne problemy i najpierw leczyłam się u ogólnego, ale jak po czasie powróciły, i potem znowu, i znowu to wzięłam skierowanie do urologa. Ginekolog jest od spraw kobiecych - czyli dziurka niżej i w głąb ;) A urolog pęcherz. Pewnie wiesz, ale Ci napisze - badań nie robi ;) Ludzie mają różne pomysły i obawy, także piszę od razu :)

Gość Marcia18
To dobrze że nie robi badań bo gdzieś czytałam jak przy zapaleniu pecherza i zaczerwienieniu trzeba siadać na coś takiego jak kozetka

Gość urolog
Nic się nie bój. Lekarz przeprowadzi wywiad - będzie pytał na pewno o to czy się przeziębiłaś, czy zmarzłaś, czy może często byłaś narażona na zimno, o podejrzenia zarażenie się jakimiś bakteriami itp. Zapewne zleci badanie moczu - posiew na obecność bakterii. U mnie to okazało się bardziej skomplikowane i po 2 latach męczarni miałam robioną cystoskopię - badanie to polega na bezpośrednim oglądaniu wnętrza pęcherza moczowego za pomocą wziernika zwanego cystoskopem, wprowadzonego przez cewkę moczową. Ale to Ci narazie nie grozi :)

Gość do ogolnego
:o

Gość Beatka 1989
Też mam wizytę u urologa. Bo mam problemy z wysiusianiem się.I byłam przekonana że jednak zagląda między nóżki. A kozetka wygląda obrzydliwie jeżeli to nazywa się kozetka. Z dwóch stron uchwyty na nogi. Pośrodku taka kratka. Nie mylić z fotelem ginekologicznym. Jak się na to siada

Gość urolog
Tak samo jak na fotelu u ginekologa :) Ale urolog nie będzie oglądał waszej cefki moczowej. Na tym fotelu wylądujecie jak np. badania moczu nic nie wykarzą i nadal będą jakieś problemy zdrowotne. Wtedy dopiero jakieś badania - takie jak np. cystoskopia. Ale naprawdę - to nie tak od razu :)

Gość Beatka 1989
Przy takiej cyctoskopii dużo jest ludzi. Bo to chyba w szpitalu się wykonuje

Gość urolog
Ja miałam wykonywana w poradni urologicznej - ale tam była też pielęgniarka. W szpitalu oczywiście też się wykonuje - zależy gdzie miaszkasz i jaki jest dostęp do poszczególnych badań :) Przy cystoskopii jest lekarz i pielęgniarka.

Marcia18 --> to badanie, o którym piszesz, nazywa się badaniem urodynamicznym. Nie jest sympatyczne, ale potrzebne, więc nawet, gdybyś musiała je mieć - nie zwlekaj.

Gość marcia18
nomina >> opisz mi prosze dokladnie jak wyglada to badanie. Panikara ze mnie;)

To jest dość długi opis, więc prościej będzie, jak sobie poczytasz: http://www.pecherz.pl/badania.html i kliknij \"Badanie urodynamiczne\" (możesz też czytać cały dział, ale jak nie masz czasu, to tak jest szybciej). Powtarzam: nie jest miłe, ale bardzo potrzebne, więc - jeśli zajdzie taka potrzeba - łyknij pięćdziesiątkę i migiem do lekarza :). Powodzenia!

Gość ale nawracajace zapalenia
moga miec tez zwiazek z zyciem seksualnym, sa tez czestsze jak sie bierze pigulke. dlatego tez konsultacja ginekologiczna moze sie okazac bardzo na miejscu...

Tak, ale najpierw trzeba sprawdzić, jakie to są zapalenia. I to domena urologa. Choć uczciwie przyznam, że mnie banda urologów 5 lat wmawiała, że sobie wmawiam, i tylko ginekologowi zawdzięczam diagnozę i rozsądną terapię :). Ale jednak sugeruję zacząć od urologa.