Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arek.

Poznanie rodziców

Polecane posty

Gość Arek.

Czy podczas gdy poznaje rodziców dziewczyny/kolezanki i ona mnie im przedstawi, to czy po za słowami "dzien dobry, miło mi" mam wyciągac ręke na powitanie ?

Gość Arek.
Czy moze to tak jest. ze ojcu dziewczyny podaje się pierwszemu ręke.. a z matką czeka sie jak ręke poda ona pierwsza ?

mi się wydaje że najpierw matce potem ojcu, ale to różnie bywa, czasami wogóle się nie podaje...

5. PRZEDSTAWIANIE Grzeczność wymaga by osoby spotykające się w określonym towarzystwie znały się. Nie ma tu znaczenia czy jest domowe przyjęcie czy spotkanie znajomych w klubie. Kolejność przedstawienia jest tu wprost związana z kolejnością wymieniania nazwiska i ewentualnie tytułu naukowego lub stanowiska. Przedstawia się mężczyznę-kobiecie, młodszego-starszemu, młodszego rangą-starszemu rangą, pojedynczą osobę niezależnie od płci przedstawia się małżeństwu. Wymienia się najpierw nazwisko osoby przedstawianej, np. „chciałbym przedstawić pana Oleksy, pani Kwaśniewska” lub w bardziej zażyłych kontaktach „Poznajcie się Robert Janowski, Kasia Stankiewicz”. Przy przedstawianiu mamie i osobom wysokiej rangi stosuje się uroczystą formę-”Mamo, pozwól, że ci przedstawię przyszłego ojca twoich wnuków...”, „Pozwoli pan prezes, że przedstawię naszego najmądrzejszego pracownika, pana Wałęsę”. 6. POWITANIE A) Mężczyzna kłania się kobiecie, młodszy-starszemu, pracownik-przełożonemu, idący-stojącemu, jadący samochodem-idącemu pieszo, jedna osoba-grupie, idący schodami w górę-schodzącemu w dół, idący szybciej-idącemu wolniej, wchodzący-obecnym w pomieszczeniu. B) Pierwsza wyciąga przy powitaniu dłoń kobieta do mężczyzny, starsza osoba do młodszej. Kobiety powinny tak podawać dłoń, żeby umożliwiać uścisk i pocałowanie jej. 8 C) Jeżeli osoba, która powinna pierwsza wyciągnąć rękę, tego nie czyni, nie należy przejmować inicjatywy. Mężczyźni czasami całują kobiety w rękę (lub jak to dawniej bywało w czubki palców). Jeżeli mężczyzna czuje, że kobieta nie chce być pocałowana w rękę, mężczyzna nie powinien tego robić na siłę. D) Przy spotkaniu służbowym zaczyna się witanie od szefa, nawet, jeżeli jego zastępcą jest kobieta lub znacznie starszy mężczyzna. Osoba wchodząca do pomieszczenia powinna się pierwsza przywitać (np. powiedzieć „dzień dobry”), niezależnie od stanowiska. E) Gdy przełożony wchodzi do pokoju, pracownicy nie powinni wstawać, przełożony powinien pozdrowić pracowników, a oni po odpowiedzeniu na pozdrowienie powinni kontynuować swoją pracę. F) Jeżeli przełożony podchodzi i podaje rękę, to mężczyzna wstaje, a kobieta siedzi, gdy zostaje nawiązana rozmowa, to kobieta powinna wstać, ale przełożony powinien ją poprosić, żeby jednak usiadła. G) Kobieta przy witaniu się siedzi.

Gość Arek.
no ładny wywód dzięki ;) czyli po tym wnioskuje że do matki mam nie wyciągac pierwszy ręki chyba że to ona pierwsza mi ją poda. A jak z ojcem :) ?

w takiej sytuacji tylko spokój,luz,naturalność, uśmiech, czyste ubranko;) cie uratuje, nie zastanawiaj się kto komu i co pierwsze, nie stresuj się, bądź miły, grzeczny, stonowany, a rodzice napewno będą zadowoleni:) pozdrawiam i powodzenia;)

Twoja dziewczyna powinna Ciebie przedstawic swoim rodzicom, wtedy jej mam powinna podac Tobie ręke pierwsza a Ty podajesz ojcu. JEżeli oni nie przestrzegają jakos specjalnie etykiety, Twoja dziewczyna i tak powinna przedtawić Ciebie, następnie podajesz rekę jej ojcu i matce :)

moja mała sugestia....jej mama będzie zachwycona jeśli kupisz jej kwiaty...nie jakis tam wielgachny bukiet za 100zł , tylko jakąs małą uroczą wiązaneczkę...

kobita gdzie sie tu włóczysz - już na nasz topik spadaj :P ty byś tylko kwiatki chciała :D

Gość Arek.
Hmm no tak ale to nie jest oficjalne poznanie mnie jako chłopaka... tylko spotykam sie z dziewczyną 3 tygodnie... wiec przedstawienie bedzie pewnie zwyczajne. Kwiaty to bym mógł przyniesc jakbym był oficjalnie przedstawiany jako chłopak :) Tak mysle przynajmniej..

no to masz rację, myslałam że to własnie przedstawienie Cie jako jej chłopaka....życze powodzenia i pozdrawiam... :D

Młody nie podaje ręki starszemu ani kobiecie pierwszy. Zawsze osoba ważniejsza wyciąga rękę na powitanie, jeśli sobie tego życzy.