Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paula29

stupy we włosach

Polecane posty

Gość paula29

od czego to dziadostwo sie robi, czym je leczyć i jak zapobiegać?

Gość paula29
nikt tego nie ma?

Gość wydaje mi sie że
to ŁZS lub łupież tłusty

Gość wydaje mi sie że
Łupież łojotokowy, jak wspomniałam, rozwija się zwykle z łupieżu zwykłego. Zamiast drobnych, suchych i białych łuseczek pojawiają się łuski tłuste, żółte, nawarstwione i tworzące wręcz strupy. Są one mocniej przytwierdzone do podłoża. Chorobie może towarzyszyć świąd. Nierzadko następstwem tego typu łupieżu jest łysienie łojotokowe. Schorzenie zwykle dotyczy osób po 20. roku życia i częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Łojotokowe zapalenie skóry głowy także na ogół występuje u osób z łojotokiem. Również w tym schorzeniu rolę czynnika chorobotwórczego może odgrywać Pityrosporum ovale. Od łupieżu tłustego odróżnia je występowanie nasilonego stanu zapalnego. Oprócz łojotoku, tłustych strupów i przerzedzenia włosów zaobserwować można rumień skóry, liczne grudki, krostki i objawy wysiękowe. Zmianom towarzyszy świąd, a wykwity krostkowe (powstające zwykle jako wynik wtórnej infekcji bakteryjnej) są nawet bolesne. Rzadko zmiany dotyczą tylko skóry głowy. Na ogół występują także w postaci rumienia i złuszczania na skórze czoła, w okolicach zausznych i na karku. Mogą także pojawiać się w okolicy międzyłopatkowej, a więc na klatce piersiowej w pobliżu mostka, a także na twarzy, w okolicy narządów płciowych i odbytu. Są to tzw. okolice łojotokowe. W ciężkich, rzadko występujących postaciach choroba może przekształcić się w uogólnione zapalenie skóry.

Gość może nerwica
przecież te strupki tak same z siebie się biorą, najpierw trzeba coś rozdrapać..

Gość paula29
nic nie rozdrapałam, tak robi mi się co jakiś czas, a z tych stpupków sączy się przeźroczysty płyn

Gość monika spoko
wiesz co ty sie pewnie w nocy drapiesz i nawet tego nie wiesz .Tojest nerwicowe.

Gość paula29
ale ja naprawdę nie drapię się, zreszta jak śpię to mam poduszkę na głowie

Gość to moze sie
drapiesz pod poduszka?

Gość paula29
nie na pewno nie, ale mam ŁZS , może faktycznie mi pojawiło sie to teraz na głowie