Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rzeczka Zapomnianego

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii

Polecane posty

Czy ktos się orientuje od którego tygodnia ciężarne są obięte tz.ochronką przed zwolnieniem z pracy?

Gość ivonka79
wiadomosc ze strony gonca,link podalam wczesniej z odpowiedzia na pytanie dotyczace informacji opieki nad dzieckiem niepelnosprawnym w uk. 4. Jakie prawa przysługują pracującej kobiecie w ciąży? Polki spodziewajace sie dziecka najczesciej interesuje, jak na Wyspach wyglada sprawa zwolnien lekarskich. W Wielkiej Brytanii, jesli nie ma wyraznych wskazan medycznych do odpoczynku, pracuje sie prawie do samego porodu. Zwolnienie nielatwo uzyskac od lekarza, a unikanie pracy podczas ciazy nie jest spolecznie akceptowane. Kobieta w ciazy ma prawo do zwolnienia sie z pracy na okresowe badania i zajecia w szkole rodzenia. Zgodnie z obowiazujacym w UK prawem, ciezarna nie ma obowiazku informowania pracodawcy o ciazy az do 15 tygodnia przed spodziewanym terminem rozwiazania. Jednak warto zrobic to wczesniej, gdyz moze byc potrzebna jego zgody na wizyty u lekarza w czasie pracy lub zmiany warunków pracy na odpowiednie dla kobiet ciezarnych. Jesli ciezarna wykonuje prace zagrazajaca zdrowiu jej lub dziecka, pracodawca ma obowiazek wyeliminowac czynniki ryzyka. Najlepiej poinformowac pracodawce o ciazy na pismie, poniewaz kobieta w ciazy jest w UK chroniona przed zwolnieniem. Warto miec dowód na pismie, ze pracodawca byl swiadomy odmiennego stanu pracownicy. Z tego wynika ze powinnas dla pewnosci wziac zaswiadczenie od poloznej badz tez od lekarza i dolaczyc razem z pismem o informacji ze w takowej ciazy jestes.W zasadzie od momentu jak poinformujesz swojego pracownik jestes pod prawem bodajrze przez 2 lata,ale z ty pewnosci nie mam,sprawdze pozdrawiam

Gość ivonka79
do Co mam zrobic! z informacji na dzien dzisiejszy jakie udalo mi sie ustalic sprawa wyglada nastepujaco.Nie macie obowiazku trzymac ich pod swoim dachem dodatkowo za nich placic poniewaz po pierwsze nie jestescie rzadna instytucja charytatywna czy tez pomoca spoleczna ich problemem musi zajac sie rzad.I nie ma to znaczenia wiekszego czy sa oni z dziecmi czy tez nie.Prawo nieruchomosci w Anglii mowi ze wynajmujacy mieszkanie przez agencje badz tez od landlorda moze przyjac "gosci"na okres 1 miesiaca bez powiadamiania agencji badz tez wlasciciela.W takim ukladzie powinniscie zglowsic to do agencji w ktorej wynajmujecie mieszkanie,bo po pierwsze w rzaden sposob nie sa w stanie udowodnic ze tam mieszkali wczesniej,generalnie zamieszkuja tam nie legalnie.Nastepna sprawa jest to iz nie mozecie ich wyrzucic z mieszkania przed koncem sezonu grzewczego ktory konczy sie w marcu i nie ma to znaczenia czy sa z dzieckiem czy tez bez,nie macie z nimi rzadnej umowy wiec tez nie macie zobowiazan.Rzeczywiscie musicie zglosic to do Counsil ofiice ale jak mi wiadomo takie sporawy rostrzygaja sie w czasie okolo 30 dni a nie jak tu pisano 3 miesiecy(przeciez to nie logiczne),generalnie sa pod opieka panstwa a panstwo nie moze pozwolic na to by mieszkali z dzieckiem pod mostem. Wy sie nie przejmujcie,tylko walczcie o swoje,i nie boj sie bo oni nie maja generalnie rzadnego zamoledowania to Wy jestecie gora. 3maj sie cieplo jutro dowiem sie wiecej bezposrednio z agencji,bo te informacje sa od kolezanki ktora byla w podobnej sytuacji i studiujac prawo miedzynarodowe gdzies sie tego dowiedziala

Gość co mam robić
Droga Ivonko79 Po prostu jesteś nieoceniona, trochę nam lepiej w tym względzie, bowiem informacje, które udzielasz podnosza nas na duchu. Czekam na jutrzejsze doniesienia, ale przynajmniej dziś mogę spać spokojniej (jeśli nie będzie słychać dziecięcego płaczu oczywiście...) Pozdrawiam serdecznie

Gość ivonka79
do Co mam zrobic! nie przesadzajmy,cieszy mnie jesli moge komus pomoc,a jednoczesnie w glowiemi sie nie miescie jaki nasz narod jest nieobliczalny wobec siebie.Kazdy potrafi tylko jezdzicna drugim i liczyc tylko na to jak tu kogos wykorzystac.Pzrykre aczkolwiek prawdziwe i przypuszczalnie bedzie jeszcze gorzej Bo my polacy to potrafimy tylko zazdroscic i narzekac.Najlepiej to nic nie robic tylko brac,to przypuszczam jest glowna teza naszego zycia.Ale coz miejmy nadzieje ze nasze dzieciaczki beda inne,oby... Jeslimoge podzielic siez kims informacjami ktore mam badz tez wiemzemogeje uzyskac to poprostu pomagam na tyle ile potrafie wiec glowa do gory kochana,choc wiem co czujesz bo bylam w podobnej sytucji.Serce misie kroilo jak patrzylam na ich syna,ktory byl niczemu winny,ale krew mi sie gotowala jak widzialam jego matke,do tego slyszalam jej glos ktory wiecznie potrafil tylko przeklinac niezaleznie od tego czy bylodziecko czy nie.Ktos zboku mogl pomyslec ze moj dom to patologia,bo rzeczywiscie tak wygladalo.Teraz jestesmy sami i nigdy w zyciu nikogo wiecej nie wezme po swoj dach,polecam tez to i Wam,nieoceniona jest chwila swietego spokoju buziak

Gość ivonka79
do Co mam zrobic! hej bylam dzis u znajomej w agencji,generalnie z punktu widzenia agencji sprawa nie wyglada zbyt kolorowo,choc kazda agencja ma inne zasady postepowania a sprawie nielegalnych lokatorow.W mojej agencji z ktorej wynajmuje mieszkanie,w przypadku stwierdzenia przez nich nadprogramowj liczby osob w wynajmowanym mieszkaniu,agencja wnosi sprawe do sadu i najczescie osoby tam zamieszkale zostaja wyeksmitowane przez komornika,niezaleznie kto jest na umowie czy tez go nie ma.Tak wiec wedlug mnie szukanie pomocy u agencji badz landlorda moze byc dla Was nie korzystne. Ale jest inna opcja.Istnieje w Anglii taka instytucja jak CITIZENS ADVICE OFFICE(badz BUREAU,choc ta druga opcja jest mniej powszechna).Ta instytucja zajmuje sie wszelkimi problemami obywateli,jesli znacie w miare jezyk,osoby tam pracujace moga udzielic Wam wszelkich informacji co zrobic w danej sytuacji.Choc taknaprawde to nie jest Wasz sprawa bo tonie Wy macie problem tylko Wasi sublokatorzy.Dla ich przyslugi mozecie im odnalesc ta instytucje i podac adres gdzie nmoga sie zglosic w celu pomocy poszukania lokalu zastepczego. Jednakze z informacji prawnych ktore uzyskalam od anglielskiej prawniczki(pracuje u niej raz w tyg.) nie macie obowiazku ich utrzymywac ani pielegnowac.Waszym jedynym obowiazkiem jesli chcecie sie ich pozbyc jest to iz musicie im przedstawic na pismie oswiadczenia ze w ciagu 30 dni musza sie wyprowadzic.Jesli nie zrobia tego w ciagu tego czasu,macie prawo powiadomic policje o tym iz naduzyli waszej goscinnosci(tak jak wczesniej pisalam macie prawo goscic kogos przez okres 30 dni-tak jest zapisane w prawie wynajmu nieruchomosci,choc powinno byc tez zamieszczone w waszej umowie,w mojej bynajmniej tego nie ma i to agencje wykorzystuja).Nie maja prawaz Wami mieszkac bo nie ma ich na umowie.Lecz istnieje jedna ewentualnosc ktora moze Wam zagrazac,otorz oni w zemscie moga poinformowac agencje iz mieszka tam wiecej nielegalnych lokatorow i wowczas agencja moze Was sprawdzac.Wowczas jedynym wyjsciem jest poprostu rozmowa z reszta lokatorow i powiadomienie ich o dytuacji jak zaistniala.Agencja musi umowic z Wami spotkanie by obejrzec mieszkanie i wtedy musicie doprowadzic mieszkanie do takiego ladu by nie widac bylo iz zamieszkuja tam inne osoby.Mma tu na mysli to iz np.jesli ktos mieszka w salonie musicie tak to zrobic by salon byl tylko salonem a nie pokojem z rozwalonym betem :-).. To tyle co moglam Wam pomoc jesli masz jeszcze jakies pytanie to pisz smialo,moze cos zakrecilam i nie wiele da sie zrozumiec. Powodzenia i oby sprawa rozwiazala sie bez wiekszych problemow buzka pa

Gość co mam robić
Do Ivonki79 Ivonko, a co z tymi papierami co oni chcą aby im podpisac, tam jest ile płacą za czynsz tygodniowo lub miesięcznie, jakie mają warunki itp.,to mamy im to wypisac, pomimo że nie ma ich na umowie? Wiem, że te dokumenty są potrzebne aby dostać dom, ale czy możemy im ufać, ze się będą dopłacać i czy to nie będzie miało wpływu jakiegoś prawnego, Że nie ma ich w agencji, a płacą nam... Ten dokument oni chcą dziś więc nie wie co robić, jeśli możesz to odpisz. Ps. Moze ten dokument warto podpisać, aby się ich szybciej pozbyć? Buźka

Gość Pawlico
Proszé pomózie!!!!!!!!!!!!!!!Mam pytanie. Tylko ja pracuje w anglii. Moja żona jest z dziećmi w Polsce. Czy mogę sie starac o working Tax Credit i Child Tax Credit mimo tego że dzieci i zona sa w Polsce? Czy oboje musimy mieszkac w Anglii?

Gość Pawlico
Mam pytanie. Tylko ja pracuje w anglii. Moja żona jest z dziećmi w Polsce. Czy mogę sie starac o working Tax Credit i Child Tax Credit mimo tego że dzieci i zona sa w Polsce? Czy oboje musimy mieszkac w Anglii?

Gość bh
nie ctc tylko dla osób które przebywają w uk. nawet jeśli ktoś już dostaje a opuszcza uk na dłużej niż 30 dni należy to zgłosić i benefit jest wstrzymywany. wtc mógłbyś się starać , ale tylko na siebie, jeśli ich nie ma w uk, więc nie wiem czy by ci przysługiwał ( wtc - przysługuje dla osób o bardzo niskim dochodzie - nie na dziecko_

Gość ivonka79
do Co ma zrobic! przepraszam ale dopiero wrocilam z pracy. No ciz przede wszystkim nie wiem dokladnie co to sa za papiery ani czego dotycza,bo byc moze ze staraja sie o dofinansowanie od panstwa na mieszkanie,czyli bede placic Wam tyle ile teraz placa a tak naprawde kase beda miec wieksza.To tak naprawde zalezy od Was.Bo jesli im wypelnicie i podpiszecie to po pierwsze wyrazicie osobista zgode na to iz pasuja Wam warunki ich platnosci jakie sa teraz,a chyba nie o to Wam chodzi.Wiec macie na nich chaczyk.Bo Wy macie prawo ich wykurzyc po 30 dniach,jesli zlozycie im pisemne oswiadczenie o wypowiedzeniu,wiec wydaje mi sie ze w tej sytuacji jesli zalezy im na tych papierach i Waszym podpisie powinniscie postawic im warunek.Po pierwsze spisac z nimi umowe na ktorej zawarta bedzie kwota jaka beda placic za mieszkanie,ktora oczywsicie narzucicie Wy,a nie oni.Jesli sie nie podoba to wystawcie im wypowiedzenie ze z dniem tym i tym maja sie wyprowadzic inaczej sprawa zajmie sie policja. Wiec przede wszystkim zastanowcie sie oboje z mezem jaka podejmujecie decyzje jesli chodzi o swiadczenia.Potem napiszcie umowe dla nich zawierajaca kwote platnosci,najlepiej by byla przy tym obecna jeszcze jedna osoba jako swadek.I jezelui oni przyjma Wasze warunki wowczas wypelnijcie im te pismo jesli nie to zegnaj Marysiu baju baj. Ja bynajmniej tak bym postapila ale kazdy ma swoje podejscie do sprawy,ja ja tak naprawde znam powierzchownie wiec tez trudno ocenic obiektywnie jak to logicznie rozwiazac. Mam nadzieje ze nie odpisala zbyt pozno pozdrawiam moje gg to 7722861 gdybys chciala pogadac jestem buzka

Gość ivonka79
do Bh! wiec wyjasnij jak to jest ze w Polsce tak glosno mowiono o tym iz wiele rodzin w ktorych jedna z osob zazwyczaj ojciec pracuje w Anglii rezygnuja z zasilkow rodzinnych w Polsce a ubiegaja sie w zamian o zasilki w Anglii. Wedlug mnie mozesz sie o wszystko starac za to sie nie placi a najwyzej poprostu Ci odmowia. Wielu moich znajomych dostaje dotacje na dzieci ktore mieszkaja w Polsce wiec mysle ze warto sprobowac. pozdrawiam

Gość bh
tak rezygnują z zasiłku rodzinnego i otrzymują zgodnie z prawem child benefit, natomiast dla pozostałych zasiłków czyli ctc (child tax credit) dziecko MUSI przebywać w tym kraju. są wyjątki gdzie ktoś dostanie np miesiąc przed przyjazdem dziecka, bo np dziecko musi zakończy,ć rok szkolny. natomiast jeśli ktoś ich okłamał i dostał na dziecko które jest poza granicami to czeka go zwrot i kara- a wtej sytuacji gdzie jesteśmy w unii europejskiej i podajemy tutaj wszystkie dane - łacznie z nipem polskim, poprzednimi adresami zamieszkania, wojewodą,, który był odpowiedzialny za wypłaty zasiłku w pl, nazwą ostatniego pracodawcy w pl - odnalezienie nas w pl po ew. ewakuacji z uk jest dziecinnie proste. więc tak jeśli planuje kolega że dziecko tutaj będzie żyło to niech próbuje złozyć.może przyznają CTC zanim przyjedzie, ale jest to wątpliwe, raczej odrzucają. ale jak najbardziej nich pisze o CHB, bo mu się należy, ale wcześniej niech lepiej zrezygnuje w pl, bo wszystko sprawdzają, a lepiej otrzymać 17.45 w uk na tydzień niż 40 w pl na miesiąc lub w ogóle. pozdrawiam

Gość ivonmaj
witam, jestem matką samotnie wychowujacą pięcioletniego syna.odpowiedziałam na anons w sprawie opieki nad dwójką dzieci i pomocą w domu w Anglii.zgodzili sie na mój przyjazd z synem.mają piecioletnią córkę,zaproponowali,że mój synek móglby chodzic z nią do przedszkola,ale ile ja musiałabym za to placić,czy to nie sa jakieś kosmiczne sumy? a może coś mi przysluguje z tytułu samotnego wychowywania dziecka? moja praca nie bedzie legalna,wiec to zapewne zmienia postać rzeczy w kwesti dodatków. bardo prosze o jakieś wskazówki,bardzo chcę wyjechać,boję się jednak tamtej rzeczywistości,ale jeśli perespekywy dla samotnych matek sa tam choć ciut lepsze niż w naszym kraju,to chce zartzykować.

Gość ivonmaj
zapomniałam dodac,że ojciec mojego dziecka(nie jesteśmy razem,nie był moim mężem) mieszka i legalnie pracuje w Angli od 2 lat.czy w razie czego,można byloby starać sie przez niego o dodatki na dziecka?.yłaby to dla mnie ostatecznść,ale zawsze jakas nadzieja,ze mi pomoże jest.

Gość ivonka79
do Bh przepraszam zwracam honor,masz w 100%racje pozdrawiam

Gość zabytkowo
czesc wam mam do was pytanie czy jak otrzymuje tax credit i wtc to czy nalezy mi sie na dzieci w szkole darmowe jedzenie i mam jeszcze karte z tax creditu bylam na ta karte raz u dentysty i wyrwal mi zab za darmo i czy moge isc jeszcze raz i bede miala za darmo czy bede juz placic za drugim razem prosze was o porade narka

Gość ulalula
zabytkowo, ja też dosałam właśnie tę kartę. z tego co wiem to masz cały czas usługi dentystyczne za darmo, do czasu ważnosci karty ( data na karcie)- ja jeszcze nie korzystałam jeśli chodzi o obiady to powinny przysługiwać, ale musisz złozyć formularz z counsilu o obiady dla dzieci. tutaj strasznie długo się wszystko załatwia, albo ja mam takiego pecha. moje dziecko chodzi od września do szkoły i jeszcze nie udało mi się tych obiadów załatwić . wysyła się kopie CHB, HB, CTC+WTC z wnioskiem i oni mi odpisali, że mam CTC+WTC przyznany wg dochodu za zeszły rok i mam przysłać im aktualny. ja od razu się skapnęłam , że mam źle wyliczony CTCWTC i tego samego dnia co dostałam decyzję z INLAND wysłałam o sprostowanie. do dziś cisza, a moje dziecko obiadów nadal nie ma. mnie aż tak na obiadach nie zależy, ale mojemu dzieciaczkowi tak. (szczególnie na tej pizzy-piątkowej) Te obiady nie są za smaczne i zdrowe(patrz wyżej). czasami daję młodemu 1.50 na obiad, ale nie stać mnie na miesięczne wyżywienie, tym bardziej że on nie wszystko lubi, a ja i tak gotuję w domu. no ale jak pójdę do pracy to te obiady coś mu by dały.

Gość Ulus24
Witajcie!! Dawno mnie tu nie bylo ale 18.01 urodzilam Synka JEREMIEGO i nie pisalam!!! Mam pytanko:czy moze ktos z Was orientuje sie jak dostac SURE MATERNITY GRAND(pieniadze za urodzenie dziecka w Anglii)??ja wysylalam juz 2 razy formularz i za kazdym razem przysylaja mi ze nie dostane tych pieniedzy bo nie mam innych benefitow-ale my mamy!w tych listach sa sprzeczne informacje i tak ogolnie to nie wiadomo dlaczego nie dostane!!!Je nie pracuje tylko moj maz pracuje i nie zarabia duzo!!! Moj maz ma Working Tax Credit i czekamy na Chid Tax ceredit a ja dostaje MATERMITY ALLOWANCE!! moze ktos sie orientuje jak to zaltwic zeby dostac!!!!!!!!!! POZDRAWIAM SERDECZNIE i z gory DZIEKUJE ZA POMOC!!!

Jestem mamą 6 miesiecznego synka, przyjechałam tu bo tu pracuje mój maz już od roku dostaliśmy ChB staramy się o CHTC jestem już nawet umówiona z urzęsu na rozmowę w sprawie NIN. Mam pytanie co do NIN czy po otrzymaniu tymczasowego NIN mogę korzystać z opieki zdrowotnej darmowej dla siebie i synka ?

Clara jeśli Twój mąż ma NIN to cały czas możesz korzystać z darmowej służby zdrowia, nawet jak Ty nie masz NIN-u.

witam poczytalam sobie to co tu pszecie i sama jestem teraz w kropce. przyjechalismy do anglii z mezem i dzieckiem 2 miesiace temu, maz zaczal prace, moje dziecko ma 2 lata wiec musze siedziec z im w domu jak narazie ale co z zasiłkami?nie praujemy tu pełnego roku....

Zuza... my tez nie, nie musicie pracować pełnego roku, żeby starać sie o zasiłki.

ja odnosnie obiadow w szkole-jesli pobiera sie WTC to sie nie naleza wzielam ze szkoly formularz i na nim jest napisane ze jesli sie pobiera wlasnie WTC to nie naleza sie darmowe obiady wiec nawet go nie wypelnialam

Czy ktoś sie orjentuje, czy wypłacając ChTC wypłacają równiez wyrównanie od chwili złożenia wniosku ? I czy mogę się starac o jednorazwy zasiłek za urodzenie dziecka mimo iz nie rodziłam w Anglii.

Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś korzystał z strony na której mozna wyliczyć sobie przysługujące świadczenie CHTC i WTC ja z takowej zkorzystałam uzyskałam wynik tylko nie jestem pena czy suma tam pokazana jest to suma świadczenia miesięcznego czy rocznego?

Gość andyola
Tam jest kwota naliczona na okres od dnia naliczenia do końca roku podatkowego, czyli 5 kwietnia. Jest tam napisane.

Gość hjfj
suma roczna

Gość Ulus24
Clara3 lub inny uzytkownicy!! na jakiej to stronie mozna wyliczyc CHTC i WTC ile sie dostanie pieniedzy i jak to sie robi?? prosze o pomoc!!pozdrawiam!!