Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rzeczka Zapomnianego

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii

Polecane posty

Gość madirob
witam...jakos nikt jeszcze nie napisal ze WTC to jest swego rodzaju zapomoga ,ktora z chwila poprawy warunkow zycia trzeba bedzie oddac do Revenue,pobieralem osobiscie jako singiel przez 8 mcy ,gdy ozenilem sie po raz drugi otrzymalem rozliczenie Tax Creditu i splacam prawie £300, zaraz po slubie i przyjezdzie zony z dwojka dzieci z Polski wystapilem w zeszlym roku o tzw Family Tax Credit a teraz tzn 2marca mam wezwanie do Revenue by naliczyli mi ze znow bede musial zwrocic im nadplacony przez skarbowke dodatek gdyz dochod na rodzine przekroczyl £206 /tydz...moj kolega z pracy (Anglik ) ma do zaplaty prawie 2 tys...wiec sami widzicie ze nie jest tak rozowo,wszystko jest cacy dopoki np tylko jedna osoba pracuje,jesli chodzi o Child Benefit to zanim przyznali mi na dzieci mojej zony to partner lub malzonek musi tez miec NIN ,a zanim otrzymalem decyzje o przyznanym CHB musialem wypelnic dodatkowe dokumenty przeznaczone dla osob przybywajacych z innego kraju,chce jako ciekawostke podac ze znajoma ktora pracuje w urzedzie gminy ktory wyplacal ost rodzinne na dzieci w kraju spotkala sie z dokumentami ktore otrzymali z Anglii do potwierdzenia zanim ang Revenue ,inna praktyczna rada dotyczaca zasilkow- moj brat ktory chcial dostawac Tax Credit jako singiel zaplacil kare gdy skarbowka wykazala ze wynajmuje mieszkanie razem z przyjaciolka ...

Hej Sinia!!! Mi również zaczął się 7 miesiąc,mam w związku z tym pytanko czy ten czek na 250 Ł to jest zupełnie cos innego niż SSMG (500Ł).Do tej pory myślałam ,że to SSMG przyznają w zależności od dochodów i wynosi od 250 do 500 Ł.Jakich formalności trzeba dopełnić aby otrzymać taki czek? Dzięki z góry.Pozdrowionka dla mamusi i dzidziusia.

Gość sinia
To jest cos innego czek jest i przyanawany jednorazowo,jak będziesz brała inne benefity na dziecko to sami ci przyslą,jak by co to jest adres i numer tel. Pozdrawiam :) Child Trust Fund Office Waterview Park Mandarin Way Washington, NE38 8QG tel. 0845 302 1470

Gość buska288
WITAM czy ktos sie orientuje ile sie czeka w anglii na mieszkanie socjalne??. Mieszkamy w malym miescie jestesmy tu rok czasu i mamy 4 dzieci,papiery zlozylismy niedawno.....prosze o jakies wiadomosci na ten temat

Gość sinia
Madirow, podejżewam że w twoim przypatku jest jeden podstawowy błąd, nie aktualizowałes w reveniu swoich zmian gdy podniosła Ci sie stopa życiowa :-) kazdą zmianę dochodu należy zgłaszać bo moze okazać się że twoj aktualny nie kwalifikuje Cię do WTC lub dostajesz za wysoki i później nadpłatę trzeba oddać :-( aha i wszystkie zatajone dane wcześniej czy później wyjdą na jaw i wtedy też trzeba wszystko oddać i modlić się by kary nie wlepili

Gość sinia
buska 288 o tym już było napisane ,musisz poczytać. :)

Gość AGMA
KOBIETY JA JADE DO ANGLI I NIE WIEM CO MNIE TAM CZEKA NIE ZNAM JEZYKA ZATRZYMAM SIE U KUMPELI KTORA MI ZAPEWNI WSZYSTKO ALE PRACE MUSZE ZNALEZC SAMA ZOSTAWIAM DZIECKO W POLSCE Z OJCEM DZIECKA MUSZE NAJPIERW SPRAWDZIC CO TAM SIE DZIEJE I CZY TO JEST OPAACALNE ALE JEZELI NIE ZARYZYKUJE NIE DOWIEM SIE DLATEGO ODWAGI KOBIETY NIE LAMCIE SIE

Gość AGMA
MOJE PYTANIE JEST KTOZ Z HALIFAXU PRZYDA SIE JAKIS KONTAKT JAK BEDE JUZ NA MIEJSCU

Gość AGMA
TO MOJE GG W RAZIE KONTAKTU2470765

Gość ale czemu krzyczysz

Gość ale czemu krzyczysz
wiesz ze jest cos takieco jak Caps lock?

Gość danke
dlaczego pisza ze aby otrzymywac CHild Benefit dzieci muszaprzebywac na terenie UK? byłam dzis w urzędzie gdzie biorę zasiłki w Polsce i urzędniczka powiedziała mi ze powinnam wystąpic w UK jak mój mąz tam legalnie pracuje.

Gość kalcia 64
ja dostalam ten czek na 250 funtow chociaz moj syn nie urodzil sie w anglii i to jakies 8 miesiecy temu i co ja mam z tym zrobic ?

Gość xzvDBGgfjnyj
a ten zwrot zasiłków to na raty rozkładają, bo co zrobić gdy forsa wydana ??????

Gość madziara81
Hej wszystkim. Ja apropos Housingu czyli mieszkania socjalnego. Moi znajomi ( dwojka dzieci) Dostali po 6 tygodniach z tym, ze czekali jakies 2 miesiace az skonczy sie remont-wymiana instalacjii, okien, meblowanie kuchni. Jest to polowka domu -dwupozimowego z malym ogrodeczkiem z tylu! Do tego zostaly im sfinansowane tapety w calym domku. Dodam jeszcze, ze oboje pracuja. Bylo to poltora roku temu. Ja skladalam papieryw w czerwcu i juz nie wiem ile razy wykluczali mnie z koleiki- a to brakreferencjii, a to nie ma pieczatki, ostatnio zasnie zabardzo wiedzieli dlaczego... Burdel na kolkach!!!!!!!!!!!!! Juz nie wiem co robic, zeby w koncu dali spokoj i spokojnie ustawili w kolejce. Tak ze nie ma regoly! PS. mieszkamy w Manchesterze

Gość sinia
Hej!Madziara. Składałas jako samotna czy z partnerem? nie znam twoich dochodów,ale może za dużo zarabiasz(cie) mieszkania socjalne są przyznawane osobą naprawde potrzebującym.Moim zdaniem powinnaś opisac swoją sytułacje w ciemnych kolorach, nadmienić że chcecie zostać w Angli na stałe,poniewarz takie wnioski rozpatrują szybciej.A co do dokumętów to poproś panią w Cunsilu aby sprawdziła czy wszystko jest dobrze wypełnione i niczego nie brakuje.Sami nie dawno składalismy i dostalismy odp: wniosek został przyjęty należy nam się 2-poziomowe mieszkanie na parterze lub mały domek.Obecnie jestem w 7 miesiącu ciąży pewnie to też sie przyczyniło do pozytywnej odpowiedzi z Cunsilu. Konczy nam się umowa 22.04.07 i nie mamy się "gdzie podziać"wysłałam pismo do Cunsilu z prośbą o szybsze przydzielenie mieszkania, opisałam naszą sytułacje że dzidzia zaraz będzie itd... Napewno to wszystko wiesz,spróbuj ponownie do nich napisać.Powodzenia!:)

Gość madziara81
Hej sinia. No wlasnie o to chodzi, ze kiedy skladalam wniosek to bylam w poczatkowej fazie ciazy. Urodzilam w styczniu i natychmiast wyslalam do nich akt ur dziecka. A co do pracy to ja mam ok 11.000 rocznie a maz zostal zatrudniony dopiero we wrzesniu wiec w chwili skladania dokumentow byl ''na moim utrzymaniu'' . Warunki mieszkaniowe opisalam im co to metra-nieszczelne okna, wysokie rachunki, strome schody-niebespieczne dla dziecka, plesn itd.

Gość sinia
Tak naprawde to chyba trzeba mieć szczęście! Napisz do nich,pisanie to jest najlepsza korespadencja dla ciebie i dowód (bo Cunsil musi ci odpowiedzieć na każdy twój list) napisz że czekasz juz półtora roku i nie wiesz tak naprawde czy ty masz szanse aby dostać mieszkanie bo cały czas Cię zwodzą,a ty nie masz pieniędzy zeby wynajmować mieszkanie.Wysli im wszystkie papiery jeszcze raz twoje pejslipy i męża,umowe najmu,rachunki za gaz,prąd,cunsil tax,wasze HO,ksero paszportów lub dowodów,akt urodzenia dzidzi,p 60,p 45 ,może mieszkacie z kimś? to napiszcie że jest wam ciasno jest jedna łazienka,kuchnia mieszkacie w 1 małym pokoju z dzieckiem naściemniaj troszke czasem trzeba,ale z głowa.Napisz że planujecie 2 dziecko i chcecie zapewnić swoim dziecią dogodne warunki aby mogły sie prawidłowo rozwijać. Musisz pisać i chodzić do Cunsilu z papierami to coś napewno wychodzisz,często!!!!!! Moja koleżanka Angielka napisała mi bardzo dobre pismo do Cunsilu,może masz jakies znajomośći wiesz anglicy wiedzą najlepiej co napisac są mistrzami w otrzymywaniu wszelkich benefitów.Głowa do góry!

Gość sinia
Madziara. Znajomi złożyli aplikacje o mieszkanie do Cunsilu, nie mają dzieci oboje pracują. PO miesiącu od złożenia aplikacji dostali mieszkanie 2-poziomowe,2 bedroom,living room.Zrobili sobie remont i są szczęśliwi. Jak widzisz nie ma reguły kto szybciej powinien dostać. :)

Gość madziara81
Dzieki sinia, na pewno im tak latwo nie popuszcze i bede sie jeszcze jakos starac, pozdrowienia

Gość httsrhtr
sytuacja się już zmienia i nie jest tak łatwo o mieszkania czy tym bardziej dom. weźcie sprawy w swoje ręce, bo bedziecie wynajmować w nieskończoność i dawać zarabiać prywatnym lanlordom. naprawdę można znaleźć coś tańszego na kredyt mieszkania teraz dostają tylko baaaaaaaaardzo potrzebujący i to przeważnie tubylcy, bo polaków to już dosyć mają. skapneli się już jak niektórzy potrafią ponaciągać fakty aby dostać za darmo...

Gość Ulus24
czesc!!! dawno mnie nie bylo ale wiecie jak to jest przy malutkim dziecku!!! mam pewen problem wiec wygospodarowalam chwile aby napisac:wynajmujemy mieszkanie od agencji i mamy Landlorda!!!jak podisywalismy umowe to w agencji powiedzieli ze nie musimy placic kansyl taksu ale teraz po5 miesiacach pojawil sie laskawie landlord i powiedzial ze musimy zaplacic-dal nam karte kansylu i kazal uregulowac za 5 miesiecy tylko ze na tej karcie nie jest nasze nazwisko tylko jakiegos innego goscie!!!CZY MUSIMY TO ZAPLACIC BI JA PODEJRZEWAM ZE COS JEST NIE TAK!!Jak ja mam placic kansyl za kogos i jeszcze lepszy motyw ten gosciu bierze house benefiyt!!!ja nie moge wziac house benefit na to mieszkanie bo on bierze i mam jeszcze za niego placic kansyl???!! czy ktos sie orientuje jak to jest i czy moga mmi cos zrobic jak nie zaplace(TO WYCHDZI OK. 500 FUNTOW ZA 6 MIESIECY-DUZO KASY)??? PROSZE O POMOC!!! POZDRAWIAM

Gość madziara81
Z tego co mi wiadomo to kazdy ma obowiazek placic za c. tax-niezaleznie czy wynajmuje mieszkanie prywatnie czy przez agencje. Jest to poprostu podatek za to, ze sie tu mieszka. Rachunki sa imienne i kazdy dostaje swoj nr referencyjny wiec za zadne skarby nie plac za kogos! Jezeli landlord tego nie zrobil powinnas sama zglosic sie do city council. A zaleglosc Cie niestety nie ominie, chyba ze powiesz ze sie dopiero wprowadzilas. Pozdrawiam PS Ja tez mam malutkie dziecko-7 tygodni. A ile ma Twoj?

Gość Agulka26
Witajcie! mam niemaly dylemat.. otoz w sierpniu ubieglego roku urodzialm w Polsce coreczke,od 2 lat parcuje legalnie w Anglii i nie jestem zamezna. urlop macierzynski (do lutego br spedzilam w Polsce).w listopadzie zaczelam ubiegac sie o child benefit i working tax credit jako samotna matka. za tydzien wracam na stale do uk i mam zamaiar zamieszkac z moim partnerem.. on jednak zarabia niewiele wiecej ponad 16,000 funtow i jest ponad progiem przyznawania working tax (16,000 funtow).ja pracuje na pol etatu,wiec biorac pod uwage koszty wynajmu mieszkania i koszty utrzymania malego dziecka to nie przelewa nam sie. jeszcze nie spostowalam tego faktu w inland ravenue,ze nie jestem samotna matka.nie chce wydluzyc i tak dlugo trwajacej procedury i obawiam sie ze nie dostane zbyt wiele gdy polacza dochody moje i chlopaka.generalnie mieszkam z dwoch miejscach: jedno u brata gdzie przychodzi cala korespondencja i drugie z chlopakiem - tam tez bedzie przebywac dziecko.zastanawiam sie czy moge pobierac benefity jako samotna matka,w jaki sposob mozna to sprawdzic ze mieszkam z chlopakiem??? czy jesli np po przyznaniu mi benefitow zglosze ze nie mieszkam juz sama to grozi mi jakas grzywna?

Gość Agulka26
aha! bardzo serdecznie pozdrawiam Ani26 z ktora mialam przyjemnosc wczoraj wracac z Londynu i ktora to polecila mi ta strone!! buziaczki Aniu i powodzenia!!!!

Gość sinia
Do httsrhtr.Nie zgadzam się z tobą co chwile ktoś dostaje mieszkanie lub dom i rasa nie ma z tym nic wspólnego! Bo była by dyskryminacja! Nikt tu nie dostaje nic za darmo nie orjętujesz się ! Za mieszkanie socjalne normalnie się płaci.Nie mieszkasz za darmo! płacisz gaz, prąd ,czynsz ,cunsil. To żaden wstyd starać się o mieszkanie lub pobierać benefity.Nie karzdego stać aby kupić dom i nie kazdy chce brać kredyt na 20 lat bo różnie jest w życiu .A ty nie dostajesz żadnych benefitów ? To to samo.Zgadzam się z tobą że nie wszyscy fer postępują,ale prędzej czy póżniej to wyjdzie na jaw.

Gość dgxnh
tak pomimo tego że oczywiście płacisz wszystkie swoje rachunki to opłata za dom czy mieszkanie socjalne jest dużo niższa niż wynajem od prywatnego lanlorda . i wydaje ci się że patrzą na Polaków nadal tak przychylnie jak to było na początku. nie tak łatwo już otrzymać coś od państwa przynajmniej w większych miatsdach. w mniejszych miejscowościach napewno jest łatwiej. mnie teoretycznie też nie stać na kredyt bo z synem jest nas 3 i zarabia tylko mąż ok 13.000 brutto na rok (więc to chyba mało) + chb 70/mc ....ale teraz wynajmujemy i płacimy komuś kto na nas zarabia 400 funtów co miesiąc i oczywiście wszystkie nasze rachunki. więc jak znajdę coś , gdzie rata wyjdzie mi ok 400 f nie zawacham się ani chwili, bo na mieszkanie z counsilu się nie mogę doczekać od prawie roku. nawet nie dostaliśmy propozycji w wieżowcu, a wiem że tam są puste mieszkania.

Gość gggggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
ulus 24 - zgłoś jak najprędzej swoje dane do councilu i wypisz o housin benefit- może ci się należy to wtedy pokryją ci część kosztów council tax trzeba płacić za siebie bo nawet są jakieś kary ( ale nie znam szegółow) na pewno bardzo tego pilnują. ja dostałam ostrzeżenie że mi grozi kara, chociaż wszystko płaciłam w terminie, bo przez" przypadek" oddali jedną moją ratę lanlordce i tej raty brakowało w mojej płatności. ( a lanlordka w życiu funta nie nadpłaciła a jak jej dali to barała i cicho siedziała jak mysz). ale już wszysytko wyjaśniłam

Czy ktos moze podac mi strone prawidlowo aby obliczyc mozna tax credit ile nalezy mi sie,poniewaz wchodze,ale widocznie nieprawidlowa mam.