Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość billabong

Jak dobierałyscie soczewki?

Polecane posty

Gość billabong

Mam pytanie dotyczące soczewek - co brałyście pod uwagę wybirając soczewki? Które lepsze - jednodniowe czy miesięczne?

Gość malusiaa
Był niedawno wątek o soczewkach, możesz zajrzeć. Ja generalnie wolałabym jednodniowe bo wygodniejsze w osłudze, odpada Ci opcja płynów pielęgnacyjnych. Teraz mam misięczne Optixy i też jestem zadowolona :)

Gość ja mam miesieczne
zaważyły koszty ale i okulista twierdził że są ok :) noszę Johnsson nie polecam Bauscha :(

Gość Billabong
A czemu Bauscha nie polecasz?

A ja polecam 3-miesięczne Bausche, są niedrogie, bo płacę 64 zł za parę. Dobór soczewek jest indywidualną sprawą, nie mozna sie chyba sugerować opinią innych. Źle znosiłam miesięczne johnsony, ale nie znaczy to, że Tobie nie będą odpowiadały. Po johnsonach miałam suchość w oku juz w połowie dnia.

JA TEZ NOSZE BAUSCHA I JESTEM ZADOWOLONA.3 MIESIĘCZNE. JEST OK, DOPIERO PO OK 10 GODZINACH CZUJE LEKKI DYSKOMFORT, ALE KIEDYŚ MIAŁAM JE NA OKU 15 GODZIN I PRZEŻYŁAM:)

Gość Ninka_nin
A mi odpowiadają miesięczne o2optix i jestem im wierna od roku, są bardzo wygodne i nie szukam nawet nowych soczewek.

Gość Billabong
A czy miesieczne soczewki można nosić trochę dłużej tzn. od otwarcia załózmy ze nosiłam je przez 25 dni a 5 dni w okularach, czy mogę potem jeszcze założyć te soczewki?

ja mam miesieczne Johnsona acuvue advance 6 szt 108 zl.(jedna para mozna kupic kolo 42 zl chyba ) najdluzej mialam je chyba z 20 godzin:):) w sumie to ostatnio ubralam je o 9 rano a zaczely mnie piec o 3 w nocy. dla mnie sa swietne nigdy nie odczuwam dyskomfortu. wazny jest tez plyn od niego tez duzo zalezy. nio ja nosze miesieczne hmmm cos kolo 1,5 miesiaca (oszczedzac bo drogie:):)) szkla powinno sie wyrzucic po 30 dniach noszenia wiec te 5 dni w okularach poprostu sie nie licza. swoja droga jak polubisz szkala to nie bedziesz chcial ubierac okularow:):) przeczytaj tamte watki o szklach duzo tego tutaj jest

Gość mimimimi
A czy ktoś wie może jaka jest różnica między soczewkami Dailies i nowymi Johnsonami? Widzialam że te drugie też mają opcje nawilżająca tak jak Dailies, ale czy czymś się różnią?

Gość lillla
ja nosilam przez pare lat 3 miesieczne bausha, a teraz kupilam takie day&night bo mialam wrazenie ze oko mi sie szybko meczy, bolala mnie glowa itp. zdejmuje je codziennie jak normalne, ale wszystkie dolegliwosci zniknely. te przepuszczaja wiecej powietrza i dotleniaja oko.

Gość bibuleczka
Warto zwracać uwagę na przepuszczalność tlenu to fakt, im większa tym lepiej dotlenione oko i mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia jakiś dolegliwości. Night and Day mają bardzo dużą przepuszczalność, nie wiem czy nie najwyższą ze wszystkich dostępnych soczewek - ale głowy za to nie dałabym sobie ściąć :)

ja nosze jednomiesieczne bausch juz od 5 lat!!I jestem zadowolona!! Trzymmiesiecznych moje oko nie tolerowąło!!!

Gość **wwaaww**
a ja tez nosze 1-miescieczne Bouscha od lat ponad 8- i rowniez jestem bardzo zadowolona..:) i w sumie nie moge porownac, bo takie kupuje od poczatku..

Gość **wwaaww**
a ja tez nosze 1-miescieczne Bouscha od lat ponad 8- i rowniez jestem bardzo zadowolona..:) i w sumie nie moge porownac, bo takie kupuje od poczatku..

Gość Billabong
No to widzę, że mam w czym wybierać, a cenowo jak to wychodzi ? Ktos moze mi polecic jakiegos sprawdzonego specjaliste od soczewek czy to moze byc najzwyklejszy lekarz okulista? Bo słyszałam że od soczewek to optometrysta czy jakos tak

Gość soczewkomanka
Tutaj jest duży watek o soczewkach, możesz poczytac, dziewczyny pisały o wszystkich wadach i zaletach soczewek :) http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3218832 Co do lekarza - zwykły okulista na pewno dobierze Ci soczewki, do optometrysty warto się wybrać jeżeli masz jaskrę lub inne dolegliwości przy których dobór soczewek jest nieco utrudniony.

Gość basik25
A czy ktos dobierał soczewki przy astygmatyźmie? Słyszałam że takie soczewki są strasznie drogie :( Czy ktoś może mi polecić jakieś sprawdzone jeszcze u okulisty nie byłam po dobór soczewek, narazie chcialabym zaczerpnac jakiegos info na ten temat, bo nie jestem pewna czy zdecyduje sie na takie rozwiazanie. Z góry dziękuje

Gość zikzik
ja za O2optix place 140 zl za 6 sztuk, teraz jest promocja to taniej wyjdzie bo tylko za badanie placisz, ja tylko dwa razy zalapalam sie na promocje :(

Gość hhhhhhh
ja dobieralam soczewki przy astygmatyzmie, co prawda nie jest wielki,, ale jest, dobieral mi soczewki optyk z vision expres, nie mam pojecia jaka jest ich cena w Polsce, ja place przy 25 % znizce 45 funtow za 3 miesiace, soczewki mam miesieczne, po 3 miesiacach dostaje znowu 3 opakowania i 3 duze butelki plynu, to sie nazywa care free, popytaj sie u naszych optykow czy nie ma jakis znizek itp, mysle ze nie ma duzej roznicy w cenie

Gość z_soczewkami
W Polsce wiem że Ciba robi soczewki dla astygmatyków Focus Toric - tak się nazywają, ale ceny niestety nie znam :( możesz sprawdzić na ich stronie www.cibavision.pl

Gość z_soczewkami
A co do tych nowych soczewek Johnsona - to mają podobne nawilżenie jak Dailiesy, nawet chyba dailies są wilgotnieksze i jakoś lepiej wślizgują się na oczy, albo jestem już po prostu do nich przyzwyczajona.

Gość mikruska
A jeżeli chce zmienić soczewki to muszę udać się do lekarza czy moge zrobic to sama? Noszę aktualnie Bausche są ok, ale chciałabym wypróbowac jakieś inne , może te oo2optix???jeszcze nie jestem zdecydowana

Gość soczewkomanka
Wydaje mi się, że jeżeli nie nosiłaś jeszcze tych soczewek to powinnaś skonsultować się z lekarzem, w ogole każda zmiana powinna być z nim konsultowana, nie każda soczewka może być dla Ciebie odpowiednia. Chociaż z drugiej strony wszyscy moi znajomi byli zadowoleni z O2optix (jeżeli na nie sie zdecydujesz) ale i tak sama nie zmieniaj!!!To co innym pasuje nie musi pasować tobie :)

Gość Glicea
Ja tez nosze oo2optix, dla mnie super, i nie ma lepszych soczewek.Troche kosztuja ale mysle,że warto przeznaczyć tę kwote na nie.:-)

Gość Billabong
No i pewnie O2optix wezmę, bo promocja jest :) i nie musiałabym grosza za soczewki płacić :)no a badanie wzroku to i tak konieczna sprawa jak soczewki biore - tak? a jak badanie bedzie, to soczewki gratis, tak napisali.