Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sloughi

Ranking inteligencji psow - jaki pies najinteligentniejszy?

Polecane posty

Prosze wpisywac rasy ktore uwazacie za nainteligentniejsze. Mowimy tutaj o psach, ktore np najszybciej znajda dziure w plocie i wyjda przez nia ;) albo te, ktore zamiast cos zrobic czasochlonnie, potrafia ulatwiac sobie zadania np otwarcie klamki itp :)

Gość mój to
iinteligentna bestia - jak mu powiem siad to piłkę przyniesie. Taki z niego mądruś . Rasa owczarek mieszany

Gość mały biały dupelek

Gość kajja
jamniki są b. inteligentne,choc niektórzy uważają,że również złośliwe.Ja od 16lat hoduje te psy i wiem,że rzadko która rasa dorównuje im w zdobywaniu co dzień nowych umiejętności i doskonaleniu posiadanych

Gość jamnik to mistrz zlamanego
kregoslupa

zdarza sie, ze jamnik wpadnie do dziury, ktora sam wykopal ;)

Gość cgyba oczywiste
ze owczarek niemiecki...

Gość Kiara
kundelki. bez dwoch zdan.

Gość Jamniki sa najgłupsze
Chyba tylko pudle i przedłużacze są głupsze

a wiec pytam raz jeszcze: jakie sa inteligentne, nie piszcie jakie sa glupie :D ;) :D a przedluzacze- jaka to rasa ? ;)

Gość Wszystkie
pseudo terriery to durne i brzydkie psy

Gość Jamniki sa najgłupsze
Przedłużacze to te które przedłużają przyrodzenie ich panów z braku kasy na samochód czyli bulle i te wszystkie wstretne tak jak wyzej pseudo terriery

Gość tak se pisze
pudle są bardzo inteligentne a w rakingu inteligencji uzytkowej gdzies na samym szczycie listy a ja osobiscie hoduje superinteligentne dobermany :)))

jamniki.....- acha :D :D :D znow czegos nowego sie nauczylam :)

Oczywiście foxterrier dla mnie tylko szorstkowłosy i oczywiście król terrierów Airedale. Nigdy innych psów niż te nie będę hodowała. Miałam przyjemnosc z jamnikiem szorstkowłosym - głupi choć słodki. Spanielem angielskim - może i sliczny ale złosliwy i agresywny, nieposłuszny i niereformowalny. Owczarki ale tylko staroniemieckie czyli długowłose. Właściwie ułozone piękne i mądre. Ale ponad wszystko foxy z ich inteligencja i humorem!

a co na temat bokserow, buldogow i chartow myslicie? Przeciwienstwa tak ogromne- czy tylko w wygladzie, czy tez w charakterze? ;)

Buldogi są dość cieżkie do ułożenia potrzebują mądrego i stanowczego pana. Z Bokserami nie miałam do czynienia. Charty są piekne ale zdaje mi się że tylko dla speców od rasy przeznaczone. Miałam do czynienia z afganami. Przepiekne posłuszne ale musza sie wyszumiec i wylatać. No i tyle pracy prz szacie. Chociaz z foxami też dużo jesli się je chce właściwie trymować a nie niszczyć im siersc nozyczkami i maszynką :o bo to profanacja jak dla mnie.

Gość jeeeeeeeeeeeeeeeeeej
ojej.. no owczarek niemiecki nie bez powodu pracuje w policji.. logiczne ze one są najmądrzejsze...

Amstaff! Mądra bestyjka, inteligencją przewyższa niektórych właścicieli (zwłaszcza łysych dresiarzy, dla których te psy to przedłużacze).

W policji pracuje bardzo wiele ras. Owczarek właściwe pracuje tam przez wzgląda na swój wygląd - nie musi dużo robić żeby wzbudzał respekt. I... w policji ogólnie nie pracuje dużo mądrych ludzi niestety więc chociaz psy podciagają średnią.

tak tak tak boksery sa nieco szalone jako szczenieta, ale pozniej sie uspokajaja, dla mnie lepsza to rasa anizeli buldog-powolny i ciezki. Poza tym klopoty z oddychaniem latem :O Charty- musza sie wybiegac, jak kazdy pies, tyle ze one biegaja naprawde spektakularnie ;)

Gość golden retriever
na 1000% Wiem, bo mam. Jest mądry, cwany i bardzo bystry...a jak ściemnia:DBardzo inteligentne stworzenie:)

sloughi - dokładnie, spektakularnie to dobre określenie. Boksery są sliczne, zwłaszcza małe. Na temat charakteru się nie wypowiadam bo jak mówie nie znam tej rasy pod tym wzgledem. Jestem zdeklarowanym hodowcą i milośnikiem prawdziwych terrierów.

Co do owczarkow niemieckich- one sa doskonale do szkolenia, posluszne wlascicielowi, ale ja pytam o inteligencje, o myslenie czlekopodobne ;)

tak tak tak- dzieki za konkretne i na temat odpowiedzi, zycze powodzenia w hodowli terrierkow :) Fajna masz stopke ;) Dziekuje wszystkim za fajne posty, prosze o jeszcze :)

Trzeba zaznaczyć jedno: Wszyskie psy posiadają inteligencję. jedne są mniej pojetne inne bardziej. Nie chodzi o to żeby umiały ileś-tam cyrkowych sztuczek ale żeby były posłuszne! nieagresywne! Jesli dostaną się pod właściwą opiekę i nie będą obciążone wadami genetycznymi to będa wszystkie naszymi najlepsdzymi przyjaciółmi. A którą rasę wybierze jaka osoba to już na prawde kwestia indywidualnych wymagań, potrzeb i mozliwości.

Myślenie człekopodobne? Fajne określenie, tyle, że nie ma zastosowania u psów. Bo to my, ludzie tłumaczymy sobie psie zachowania na swój sposób, nie zawsze zresztą słusznie.

Bardzo madrze piszesz tak tak tak i to chyba clue naszej dyskusji.... Wszelkie stereotypy na temat ras sa bez sensu :) Chcialam Was sprowokowac do takich wlasnie wnioskow.Kazdy pies jest bowiem zalezny od swojego wlasciciela- inteligentnego badz tez nie ;)

magdalenazet- stworzylam to okreslenie na potrzeby dyskusji, moze zle przekazalam :O w kazdym razie, podoba nam sie to czy nie, ale zawsze tlumaczyc sobie bedziemy rozne przezrozne zjawiska poslugujac sie wlasnym kodem, wlasnym tokiem myslenia. Niestety nasze matryce w kazdym przypadku beda nam sluzyc do interpretacji :O