Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

femme fatale

Papiery w Kosciele

Polecane posty

CO swiadek musi przygtowa do slubu koscielnego? musi przedlozyc ksiedzu ktory bedzie udzielam sakramentu akt chrztu, bierzmowania?? dobrze mi sie kojarzy??

Świadek musi mieć przy sobie dowód osobisty i to wszystko. :-)

____o rany a bierzmowanie nie musi mieć???? tak się teraz zastanawiam bo sami mamy niedługo ślub i w zasadzie nie wiem czy świadkowie muszą mieć. Myślałam że bierzmowanie i DO.

Nie, nie musi. :-) Moja świadkowa nie była bierzmowana. Tylko dowód osobisty dla stwierdzenia tożsamości świadka.

Gość przyszłaPannaMłoda
akt chrztu to ty musisz mieć a nie twój świadek :) świadek tylko dokument stwierdzający tożsamość :)

Gość Piła
chwileczke ja bylam swiadkiem i musialm przedlozyc zaswiadczenie z parafi ze moge byc swiadkiem

u nas musiał mieć: dowód osobisty,zaświadczenie o bierzmowaniu oraz zaświadczenie o spowiedzi

Gość ja bylam swiadkiem
na slubie koscielnym - konkordatowym i musialam miec jedynie dowod tozsamosci. najlepiej sprawdz w parafii, albo w kosciele gdzie bedziesz brac slub

Obowiązkiem świadka jest mieć przy sobie dowód osobisty. Jeśli ksiądz wymaga czegoś więcej, to to są jego prywatne fanaberie i nie musicie się na to zgadzać. :P Jak macie świadków energicznych, to sobie poradzą. Świadkowie z dowodami idą protokół podpisywać przed ślubem, w zakrystii, więc nie sądzę, żeby nagle trzeba było odwoływać cały ślub, bo ksiądz sobie wymyślił, że świadek ma mieć świadectwo chrztu, a nie przyniósł. Tylko dowód osobisty.

Gość tydzień temu
rozmawiałam z księdzem- powiedział że świadek na ślubie nawet nie musi być katolikiem. Jako świadka na ślubie możemy mieć kogo tylko chcemy, byle by miał jakiś dowód potwierdzający jego tożsamość. Przynajmniej mi tak powiedział ksiądz. Wiadomo jednak (niestety) żę co ksiądz to inne przekonania, i niestety lepiej idź do księdza i zapytaj. Będziesz wtedy pewna. ten sam ksiądz od razu wyjaśniał że problemy ze świadkiem są gdy chodzi o chrzest dziecka- tu właśnie jest dużo papierków do dostarczenia przez chrzestnego i tu właśnie musi być osoba wierząca itd.

\"tydzień temu\" ma rację. Tak jak mówiłam, moja świadkowa nie była bierzmowana i nikt jej o to nie pytał, nie była w spowiedzi i na mszy nie poszła do komunii. Co do młodych, o ile mnie pamięc nie myli, potrzebują: - zaświadczenie o ukończeniu nauk przedślubnych (czasami wystarcza jakieś zaświadczenie o odbyciu takiego kursu w liceum, ja nie miałam, więc chodziłam z młodym przed ślubem) - skrócony akt chrztu (ważny tylko 3 miesiące, wiec nie załatwiajcie go za wcześnie!) - świadectwo z religii ostatnie, najlepiej oczywiście z klasy maturalnej - chyba też świadectwo bierzmowania... mój ksiądz nie zwrócił na nie większej uwagi, ale przyniosłam i obejrzał :P - jeśli ślub macie w innej parafii niż ta/te, z której jesteście oboje, to jedno z was, JEDNO, powtarzam, potrzebuje pozwolenia na ślub w innej parafii, - zaświadczenia o zapowiedziach ze swoich parafii (że wisiały i że nie ma przeciwwskazań do slubu) do urzędu stanu cywilnego potrzebujecie dowody osobiste i skrócone akty urodzenia, też ważne są trzy miesiace. pozdrawiam i powodzenia!

aha, głupstwo, ale też potrzebne: - zaświadczenie o odbyciu specjalnej przedślubnej spowiedzi. dają na to takie specjalne karteczki, raz do tej spowiedzi idzie się w dowolnym miejscu i terminie przed ślubem, tylko księdzu przy konfesjonale trzeba powiedzieć, że to jest spowiedź przedslubna, i wteyd on się na tej karteczce podpisuje, a drugi raz przed samym ślubem. i zabijcie mnie, ale nie pamiętam, kiedy się te karteczki pokazuje... ??? :-o

Gość Lucylla
Uczciwie? Daj kartkę przed spowiedzią. Wtedy będzie miała ona inny przebieg niż taka "zwykła". Nie dając jej też przed spowiedzią, możesz sciagnąć sobie na głowę gniew księdza...ale trudno przewidziec w sumie reakcję spowiadającego :)

Lucylla - dzięki za odpowiedź :-) ale chyba się trochę nie zrozumiałyśmy. Ja jestem już prawie rok po ślubie i mam to już za sobą. :-) Napisałam dziewczynom, że taka kartka jest potrzebna i że daje się ją księdzu po spowiedzi każdej przedślubnej - pierwszej i drugiej - do podpisu. Ale po prostu zapomniałam, kiedy się te uzupełnione już kartki pokazywało, czy oddawało przed ślubem... Nie zrobiłam tego, czy co...? :-o Pozdrawiam 🌼

Gość przyszłaPannaMłoda
te kartki ze spowiedzią oddaje się księdzu w dniu ślubu :)

Dziewczyny a jak to jest z tymi naukami?? U nas są 2 razy w roku i na pierwsze juz się nie załapię, a nastepne są dwa miesiace po planowanym terminie ślubu? Miał ktoś taki przypadek?? I zawsze zapowiedzi musza być 3 miesiace przed??

zapowiedzi nie są trzy miesiące przed ślubem, tylko trzy niedziele przed ślubem. po ich odczytaniu (lub wydrukowaniu na ogłoszeniach - tak jest u nas) można je odebrać. Natomiast kurs przedmałżeński niekoniecznie musisz odbywac w swojej parafii czy nawet diecezji. Jeśli uważasz, że dwa miesiące to za późno, to podzwoń po parafiach i zapytaj czy nie ma innej możliwości.

Gość momika
nam tez nie pasowal termin nauk w naszej parafii to poszlismy do innej slyszalam tez ze mozna to zalatwic w jeden weekend- jedzie sie gdzies na 2 dni na tzw eksternistyczny kurs przedmałżeński - tak mi ksiadz w mojej parafii powiedzial musisz sie dowiedziec gdzie i kiedy w innych parafiach sa nauki i juz powodzenia

Gość efefrefr
a czy swiadek na slubie moze miec niecale 18 lat?

Gość pracownik biurowy
Swiadkowie musza byc wierzący i po bierzmowaniu.Tylko tego nie sprawdza u nich ksiądz gdyz zakłąda ze to oczwiste ze na swiadka czy matke chrzestn a bierze się po bierzmowaniu i wierzących.To oczywiste. Mnie jednak zadziwiło ze ktos nie miał bierzmowania i poszedł jako swiadek...a sam pewnie nie bedzie mógł miec kościelnego.Gdyby ksiądz wiedział ze świadek nie był bierzmowany pewnie krzywo by patrzył a co niektóry uparty nie zgodziłby sie by taka osoba była swiadkiem.

Gość efefrefr
napiszcie mi prosze jeli ktos wie czy swiadek na slubie kocielnym moze miec niecale 18 lat

Gość stu_dentkaa
ja wiem na 90%, że świadkiem można być po bierzmowaniu. Czyli można być niepełnoletnim.

Gość stu_dentkaa
Ale jak o ślub cywilny albo konkordatowy chodzi, to na 100% musi być osoba pełnoletnia na świadka