Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulalala...

Lewatywa - proszę o odpowiedź na pytania.

Polecane posty

Gość ulalala...

Mam do Was pytanie, czy lewatywe można robić tylko z soli fizjologicznej albo tej gotowej mikstury "enema" ( chyba tak to się nazywało), czy też np. ze zwyklej przegotowanej wody też można zrobic? I jeszcze jedno pytanie, może dla niektórych śmieszne ale ja serio pytam, bo nigdy lewatywy nie miałam. Po jakim czasie od jej zakończenia idzie się do kibelka? I czy, że tak powiem raz i już, czy kilka razy trzeba? Jak ktoś nie ma zamiaru wypowiedzieć się sensownie to lepiej niech się w ogóle nie wypowiada...

Gość zwykła woda z dodatkiem
łyżki soku z cytryny wystarczy a co do czasu działania, to sprawa indywidualna, nie bój sie zdążysz :D

No właśnie o to też się martwiłam :D A tak w ogóle to hmm... Ile tej wody, bo enema ma 200 ml zdaje się czyli wychodzi, że to ok. szklanki. A i jeszcze prosiłabym o odpowiedź czy to tak na raz w toalecie czy będę biegać kilka razy?

Gość zwykła woda z dodatkiem
podobno nasze jelita moga przyjąć dwa litry wody więc jak wlejesz w siebie 0,5 l to też nie bedzie źle, ja po takim wlewie raz się wypróżniam ale myślę, że to sprawa indywidualna, jak robisz lewatywę po raz pierwszy, to może bedziesz chodzić częściej. Kup sobie książkę Tombaka, tam autor dokładnie opisuje jak stosować i jakie korzyści dla organizmu przynosi lewatywa. Ja stosuję ją z powodu zaparć, średnio raz na 10 dni, dzięki temu w pozostałe dni regularnie chodzę do klopa.

samodzielne wlanie zawartości tzw. enemy niczym nie grozi - trzebaby się nieźle nastarać :). A co... kiedy - potrzebę skorzystania z toalety odczuwa się prawie natychmiast, ale trzeba \"przetrzymać\" się ok. 10-15 minut, żeby nie wyleciała sama woda. W zależności od indywidualnych reakcji może być to dość niesympatyczne, ale da się przeżyć :)

Gość oczyszczajaca sie
"Niektórzy zamiast wodą płuczą jelito naparami z ziół, moczem, wywarem z kawy, wodą z dodatkiem soku cytryny. To może być dobry pomysł, szczególnie w przypadku, kiedy chce się wprowadzić do organizmu substancje przeciwbólowe (kofeina), leczące (zioła), zmiękczające i rozpuszczające śluz. Kiedyś stosowano roztwór wody z mydłem — to podrażnia jelito i zatruwa organizm więc nie nadaje się." NIE UZYWAJCIE ROZTORU Z MYDŁEM. Wiecej takze ciekawych rzeczy na stronie: http://podstawowe.info/podstawowe-info/leczeni e/lewatywa.html Nie ma prostszego i bardziej skutecznego środka oczyszczającego człowieka od wewnętrznych "brudów" niż lewatywa. A osoby, które są jej przeciwne, właśnie potrzebują lewatywy najbardziej. Walker Metoda najskuteczniejsza, wywołująca jednak największe opory przeważnie natury psychicznej, obyczajowej lub zwykłej "wstydliwości". Jest jednak najmniej skomplikowana i pochłaniająca najmniej kosztów. Trzeba koniecznie się "przełamać". Do przeprowadzenia zabiegu będziemy potrzebowali - irygatora (można kupić w aptece), cytryny lub octu jabłkowego, łyżeczki oleju roślinnego i przegotowanej wody. Do pierwszych irygacji używamy 2 litrów przegotowanej i wystudzonej do temperatury ciała, wody zakwaszonej 2 łyżkami soku z cytryny lub octu jabłkowego. Irygator wieszamy wyżej, smarujemy koniec rurki olejem roślinnym (unikać wazeliny, kremu czy mydła - blokują pory) i do... pracy. Przyjmujemy postawę przeciagającego się kota (lub jak kto woli tygrysa). Rozluźniamy brzuch, oddychamy przez usta i po około minucie jest po wszystkim. Teraz należy wlaną wodą "potrząsnąć". Możemy wykonywać podskoki, taniec brzucha lub rękoma potrząsnąć dół brzucha. Po 2-10 minutach poczujemy parcie, zabieramy książkę lub ulubiona gazetę i udajemy się na sedesik. Zejście całej wody z jelita trwa około 20 minut i zakończenie "operacji" powinno zakończyć się oddaniem moczu (jest to sygnał, że wszystko zeszło). Pierwsze oczyszczanie wykonujemy przez miesiąc (w pierwszym tygodniu - codziennie, w drugim tygodniu - co drugi dzień, w trzecim tygodniu - co dwa dni, w czwartym tygodniu - co trzy dni). Aby utrzymać ten stan rzeczy lewatywę wykonywać należy raz w tygodniu, ale regularnie używając do tego już 1 litra wody. W okresie robienia lewatyw bardzo korzystnie jest jeść duzo kaszy. Kasza powinna być z gatunku otrębowych. Gotować ją należy koniecznie na wodzie (w żadnym wypadku nie gotować kaszy na mleku i w żadnym wypadku nie gotować kaszy manny). Jednorodna masa jednocześnie strawionej w żołądku kaszy równomiernie zajmie objętość jelita grubego, nada mu własciwy kształt i zmusi do pracy. Wielu chorych panicznie usiłując uwolnić się od konieczności lewatyw, gotowych jest przyjmować leki przeczyszczające. Kategorycznie tego odradzam. Środki przeczyszczające odwadniają organizm, zabierając z jelit wilgoć. Mięśnie jelita grubego powinny pracować. Środki przeczyszczające po prostu wypłukują "zawartość" jelita, nie zmuszając mięsni do pracy, co prowadzi do atrofii tkanki mięśniowej jelita grubego. W ostateczności grozi chronicznymi zaparciami, zaś zwyczajne przepłukiwanie za pomocą irygatora przywraca i normalizuje pracę jelita grubego i ten, kto przeszedł fazę przepłukiwania nie cierpi na zaparcia. Praktyczna rada: zdobycie irygatora w Rzeczypospolitej graniczy z cudem. Są tylko gruszki i gruszeczki dla dzieci oraz irygatory "dowcipne". Dostępne są irygatory firmy "Braun" w cenie około 320,00 złotych (podgrzewane z innymi bajerami), ale kto kupi irygator w cenie dobrego radia? Tu niestety musimy sobie poradzić sami. Dla tych, dla których powyższy sposób oczyszczania jelita grubego jest nie do przyjęcia proponowane są inne sposoby oczyszczania jelita grubego z zaznaczeniem, że nie są tak skuteczne jak lewatywa. OCZYSZCZENIE KEFIREM Pierwszy dzień Wypić 2,5 litra kefiru w 6 dawkach wraz z sucharkami z czarnego pieczywa (nie spożywać żadnych posiłków). Drugi dzień wypić 1,5 do 2 litrów soku z jabłek w 6 dawkach wraz z sucharkami z czarnego pieczywa. Sok powinien być świeżo przygotowany, jabłka powinny być słodkie (nie spożywać żadnych posiłków). Trzeci dzień W ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowanych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki, można dodać kiszone ogórki, kiszoną kapustę, cebulę, olej roślinny wraz z sucharkami z ciemnego pieczywa. Stosować dwa razy w miesiącu. Lekarze stosujący kolonohydroterapię mówią, że z jelita grubego można wymyć pozostałości po tym, co osoba zjadła wiele lat wcześniej. Dzieje się tak, ponieważ warstwa śluzu i kamienia kałowego pogrubia się z czasem. Warstwa ta zawęża średnicę jelita grubego i z czasem uniemożliwia organizmowi wchłanianie czegokolwiek poza produktami gnicia. Wątroba dostaje tyle trucizny, że nie jest w stanie jej neutralizować. Taki człowiek jest stale pod wpływem trucizny. Widać to wyraźnie po twarzy i na całej skórze. Częste chorowanie, słabość, bóle głowy, przyspieszone starzenie się skóry, zamglone i zażółcone oczy wyraźnie wskazują na zatrucie całego organizmu pochodzące z jelita grubego. Wtedy oczyszczenie i przywrócenie właściwego funkcjonowania ścianek jelit, przywraca dobry stan zdrowia całego organizmu. Co do zainteresowanych chudnieciem: " mało kto wie ze u dorosłej osoby w jelicie grubym znajduje sie od 8 do 15KG !!! kamieni kałowych, które człowiek nosi przez całe życie" Właśnie woda z cytryna niweluje powoli te kamienie i pewnie przez to i te pozostałe złogi w jelicie tak wiele osób twierdzi ze schudło. Ja tez sie czułam lżejsza, miałam dobry humor, fajne uczucie.

Gość oczyszczajaca sie
Jelito grube jest dla nas jak doniczka dla roslin, a strawiony pokarm gra role dobrze nawiezionej gleby. Czlowiek- to drzewo. Scianki jelita grubego sa pokryte korzonkami, ktore podobnie jak korzenie rosliny, wysysaja do krwi pozyteczne substancje. Kazda grupa korzonkow odzywia odpowiedni organ. Zbyteczne pozostałości sa wydalane. To jest zrozumiałe. A co dzieje sie z niestrawiona bryłką? Podczas nastepnego posiłu dokleja sie do niej jeszcze jedna, potem jeszcze... Niestawiony pokarm przylepia sie do scianek jelita grubego. Człowiek nosi ich az po kilka kilogramów! A co sie dzieje z produktami "przechowywanymi" przez wiele lat w temperaturze powyzej 36 stopni C, nietrudno sobie wyobrazic. Funkcjonujacy nadal pod warsta "brudów" układ wchłaniający jelita grubego dostarcza do ciała toksyny, substancje rakotworcze, produkty gnicia. To sie rozumie samo przez sie, ze z tych substancji nie zbuduje sie nowych komorek. Rozchodza sie one z krwia po całym organizmie, stopniowo osiadajac na sciankach naczyn krwionosnych, w stawach!! Takie jelita sa zrodlem ogolnego zatrucia. Stale rosnace zasoby kamieni kałowych zmianiaja sie w zwały. Ogrodmy nieruchomy worek z odpadami wypiera z własciwego miejsca organy wewnetrzne , uciska przepone-głowny miesiec oddechowy, wylacza ja z procesu odddychania znacznie zmniejszajac objetosc pluc. Wypierana jest ze swego miejsca watroba, podpierane sa nerki.... Jak ktos to przeczytał i sie nie przeraził.... To zazdroszcze, mnie przeraziło,,nie bede juz wiecej przepisywac ksiazki. Jak kogos interesuje zdrowie to polecam ksiazke tombaka " jak zyc dlugo i zdrowo" 1

Gość mimochodem
mam książkę i stosowalam kilka lewatyw oczyszczających. Najczęściej stosuje wodę z sokiem z cytryny, polecam też lewatywę: szklanka wody+łyżeczka miodu i łyżeczka soku z cytryny niezbyt dobrze czulam sie po lewatywie z kawy, wiec nie bede jej stosowala.

Gość ljv
czy mozna stosowac lewatywe gdy sie nie ma zaparc? tylko alby oczyscic organizm?

Gość Gruszek
Tak. Lewatywa oczyszcza jelito i jest zdrowa. Pomaga na zaparcia ale nie stosuje się jej tylko wtedy.

Gość zgadzam sie z czary mary

Gość lewatywa
czary mary....Wiekszosc drapieznikow nie obzera sie biala maka, cukrem, smazonymi miesami i wszelkiego rodzaju junk food... Drapieznicy nie wymagaja lewatywy. Moj rozpuszczony pies natomiast mial takie zatwardzenie, ze lewatywa byla konieczna..

Gość MI ecio
Ale że z jelita grubego człowiek pobiera substancje odżywcze??? Jelito grube jest gładkie w środku. Te korzonki to są w jelicie cienkim. A jelito grube to tylko worek na kał! W nim z mas kałowych wyciągana jest woda, żeby nie odwadniać organizmu. To co wychodzi z jelita cienkiego do grubego, to już na pół zgnite resztki. I skąd tam mają się wziąć substancje odżywcze. Co za koleś w ogóle napisał tą książkę!?

Gość sexihexi
ja rowniez mam pytanie . jest mozliwe ze jestem w ciazy ale jeszcze za wczesnie na test czy lewatywa moze miec jakis wplyw na plod np wywolac poronienie w tak wczesnym stadium

Gość jakim irygatorem
Właśnie zastanawiam się nad tą lewatywą tylko nie wiem za bardzo czym. Nie stac mnie na ten irygator za 320 zł, czy może byc ta zwykła gruszka jak dla dzieci? i czy da się ją jeszcze kupic w jakimś sklepie? No i czy lewatywa byłaby pomocna jeśli np. jest grzybica w organizmie ( nie wiem czy to mnie dotyczy na pewno) ale słyszałam że ogólnie oczyszcza jelito, więc czy w takim przypadku pomogła by???

Gość wisper
Witam! Jestem na etapie zgłębiania wiedzy o medycynie naturalnej. W internecie istnieje straszny spór : lekarze kontra "praktykujący" NIestety nie wiadomo komu wierzyć. Same teorie o kamieniach kałowych lub o tym ze 99% populacji posiada pasożyty powoduje gęsią skórkę. Niestety strony głoszące rewolucyjne metody to sklepy ze środkami "ekologicznymi" itp. Co do Tombaka. Ostatnio postanowiłem oczyścic noś rostworem z miodem. Na drugi dzień miałem problem z zatokami. Niestety Tombak zapomniał dodać że nos po takim zabiegu trzeba osuszyć. Gdybym nie znalazł takiej informacji w necie pewnie skończyłoby się infekcją. To tylko przyklad ale oczyszczanie jelit i wątroby zrobię dopiero po dokładniejszym rozeznaniu. Chetnie posłuch opinni innych osób. Firmy farmaceutyczne mogą robić z nas idiotów, Ale nie wykluczone że jest równiż dużo pseudofachowców w medycynie naturalnej. pozdrawiam

Gość ahaaaa
Ja miałam 2 razy lewatywe.. brr.. Więc tak.. najprościej ci to opisze.. Ciepła woda i mydło.. do tyłka.. sporo tej wody ci tam dadzą... wyciągają.. brzuch pełny jak nie wiem.. poskaczesz trochę w miejscu w kibelku najlepiej.. trzymaj tak chociaż 10-20 min i jak już nie będziesz wytrzymywać to wylej to z siebie ;) A radze nie ubierać spodni itd.. bądź w łazience cały czas.

Gość Ja-dźka
Hej wszystkim, tak dopiero teraz znalazlam ten watek ... mam pytanie czy koniecznie trzeba do wody dodawac soku z cytryny? Czy lewatywa sama woda jest "bezpieczna" w sensie ze na nic nie zaszkodzi? i jak czesto mozna ja robic? Nie mam problemow z wyproznianiem, ale chcialabym to robic dla siebie samej, zdrowia ... Z gory dzieki za odpowiedz Pozdrawiam

Gość odpowiedź
1. nie jest to konieczne, są różne rodzaje lewatyw. 2.Jest sama w sobie bezpieczna. Nie można jednak przesadzać z byt częstym robieniem lewatyw. Jednak na początku stosowania lewatyw, w pierwszym tygodniu raz dziennie przez tydz. a później coraz mniej

Gość Richwomen
Ja robie codziennie lewatywe z plynem do kapieli REDOX niebieski. Zwykla woda nie pomaga nic nie wychodzi ,strach pomyslec blony takie grube jak ciasto na nalesniki, w kawalkach wychodza, brzuch puchnie boli, jelito grube zapchane, jesc sie chce, skora szara spieczona, zwiotczala,stan krytyczny

Gość jeśli już, to
lewatywa oczyszczająca z kawy. Roztwór kawy pobudza wydzielanie do organizmu żółci, a żółć z kolei utylizuje niezutylizowane patologiczne komórki i róne toksyny. Wg terapii Gersona można ponoć nawet spowodować wchłobnięcie koomórek nowotworowych, zutylizowanie i wydalenie ich na zewnątrz, bądź z kałem bądź z moczem. Tu macie link do filmu terapia Gersona i tecnika wykonania lewatywy. Ponieważ oprócz lewatywy istone jest odżywianie, higiena i inne rzeczy, wklejam dodatkowo kilka istotnych linków: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_lewatywa_-_jak_to_zrobic_cz2.html i 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ http://www.youtube.com/watch?v=sNcF_f5sdoo 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz linki do filmów http://www.gerson.yoyo.pl/film.html http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ&fe ature=related

Gość Patpatpat100
Postanowiłam robić sobie lewatywy oczyszczające. Mam irygator wlewam około 0.75ml leze na lewym boku, później 10min na prawym,potem chwilkę pochodzę i jest mega parcie ale problem w tym że wydalam praktycznie tylko wodę która wlaiłam. Co robię źle czemu nie wychodzą kawałki ?

Gość gość
wody powinno byc nie mniej jak litr, do 1,5 litra

Gość gosc

Ja robie lewatywe z soku buraka 250ml.(szklanka) 3 -4 lyzeczki soku z cytryny woda przegotowana ostudzona do temperatury 38,5 stopnia, razem to jest 1,5 litra, irygator zamowilam w internecie,(kupic ten lepszy).Sok przygotowuje jednorazowo 1 l. i przelewam do szklanej butelki i do lodowki.Zaczelam od  4 razy na dzien ,czyli co 6 godz na dobe, nastepnie ziekszyc, co 7godz.na dobe ,8 godz.na dobe.9 godz. 10 godz ,11 godz. ,12 godz. .Najlepiej poczytac w ksiazce Tombaka, jest dobrze opisane.Ja zastosowalam ta lewatywe po hemio i radioterapji, co najmniej o 3-4 lata zapozno,gdybym ta lewatywe robila wczesniej nie dorobila bym sie raka noso-gardla.Na dzi wyniki sa dobre ,ale postanowilam zyc zgodnie z natura,nie jem miesa wieprzowego,zadnych przerobionych kielbas ,pasztetow i im podobne wyroby, omijam szynki naszprycowane chemja .Najlepsze dla mnie to baranina,krulik ,jajka wiejskie,kasze,warzywa.itd. ,najlepiej kupic ksiazke  Zyj  Zgodnie ze swoja grupa krwi,lub znajdz w internecie,tam masz caly wachlarz co jest dla ciebie dobre, neutralne ,lub zle.