Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OOOOOla

Anglistyka

Polecane posty

Gość OOOOOla

mam pytanko do ludziow ktorzy studiowali lub studiuja filologie ang. Ja zamierzam sie tam wybrac ale najpiew chcialm sie dowiedziec jak to jest na waszych uczelniach, jak to z nauczaniem i klimatem na uczelni, czy jest ciezko czy ciekawie? i co chcecie robic po skoczniu studiow .prosze o wpisy. wczesniej juz zalozylam taki temat ale przez pomylke dalam to do dyskusji o dzieciach... sorki ...wpisujcie sie tutaj :):)

Gość OOOOOla
ahhh i jeszcze napiszcie jak staliscie z angielskim przed studiami, czy mieliscie czas na tzw. "zycie studenckie" :P:P czy mieliscie czasem tego dosc, jak tam sesje i jakies refleksje i wskazowki :D:D wpisujcie sie :)

Gość Kasienka_Sw
Ja studiuje :)) Chociaz wlasnie mam rok przerwy bo sobie pojechalam do Anglii uczyc sie tego czego na uczelni mnie nie naucza czyli zywego jezyka... A co do studiowania to... W ciagu roku nawet nie jest specjalnie ciezko ale sesja to jest lekka masakra-tzn generalnie wszystko jest do zdania tylko zdarzaja sie przedmioty z ktorymi sie trzeba bardziej naglowic... Natomiast jak ktos sie juz wybiera na anglistyke to radze sie zastanowic czy sie zna ten jezyk w takim stopniu ze sie zupelnie z nim nie ma problemow bo na studiach to juz nie ma czasu na uczenie sie takie jak w szkole... Tu poprostu trzeba wszystko rozumiec i tyle i nikogo nie obchodzi ze sie czegos tam nie przerobilo... No i na uniwerku to jest strasznie duuuzo teori wiec jak ktos woli sie lepiej komunikowac to kolegium nauczycielskie ma wiecej praktycznych... No a co po tym?? W sumie to ja jeszcze nie wiem-w dzisiejszych czasach to malo kto pracuje w zawodzie...

dzieki Kasienko_Sw :):) wiem ze czeka mnie teoria i troche sie tego boje.........a i nie widzi mi sie zostac nauczycielem..:) ale kto to wie co bedzie...a jakies rady ?? :):)

hej czy tu nikt nie studiuje anglielskiego..............niemozliwe:P Wpisywac sie i to juz!!!!!!!!!!! :D opowiedzcie jak to jest w waszym przypadq........ dalej dalej :P

też może pójdę na anglistykę, dziś zgarnęłam 95% z rozszerzonego anglika :D

też może pójdę na anglistykę, dziś zgarnęłam 95% z rozszerzonego anglika :D

Gość SPOONMASTER
z pisemnego??

Gość SPOONMASTER
eee z ustnego też mam 19/20 ale przecież na większości uczelni na to się nie patrzy... Ważne są pisemne a rozszerzony niestety nie był fajny:/ Z podstawki niestety nie będzie 100% bo nie doczytałam 1 durnego podpunktu i zrobiłąm 1 błąd:( Ja wsumie nie liczę na anglistykę już choc tylko to potrafię najlepiej... 3 lata w klasie językowej i kursów ale itak pewnie pójdę na polonistykę i potem ewentualnie się przepisze bądź wezmę drugi kierunek

wcale nie mało :P a dokad konkretnie chcialabys pojsc???? tak wogole to gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!! :D i jaka wiazesz przyszlosc z angielekim???:P

hmm no ja mam 3 błedy na podstawowym!!!!!!! kurde tez chcialam 100% :( z roszerzonego marzyłam o 85-90%, moze gdzies na 80% się załapię, zresztą anglistyka to ostateczność:P

jeżeli anglistyka to Toruń albo Wawa ale w Łowiczu jest uczelnia ,gdzie uczą 2 języków na tym samym poziomie, więc to chyba lepsze :) a Ty Olcia ?? gdzie chcesz iść? :)

dobrze bedzie ;) sluchajcie wpisujcie sie i opowiadacie jak jest na waszych uniwerkach :D

moje marzenie to UJ ale cos brak mi wiary w to ze sie dostane :P

Gość Kasienka_Sw
Uniwerek wroclawski-ale studiuje wieczorowo-za moich czasow byly strasznie ciezkie egzaminy i... zabraklo mi 3 punktow :/ ale nie ma tego zlego...

Gość aaacch
studiuje w Zielonej Gorze. Teraz to juz filologia angielska ale w zeszlym roku Nauczycielskie Kolegium jezykow Obcych-wiec plan kladzie nacisk glownie na praktycnza nauke-mowienie, sluchanie, czytanie, pisanie,grammar. Egzaminy teraz mam wlasnie z tych sprawnosci, plus Wiedze o USA i historie Wlk Brytanii(masakra!) i literaturoznawstwa. Ogolnie jest fajnie, tylko trzeba sie liczyc z praca nauczycielska. ja siebie w tym zawodzie nie wiedze wiec wybywam chyab w przyszlym roku na bardziej..konkretny? kierunek.

Gość ja pogodynka
skonczylam NKJO potem rozne kursy doksztalcajace i roczne studia podyplomowe z translacji i teraz pracuje jako tlumacz bo nauczycielem byc nie chcialam niestety na nauczyciel=skich kierunkach jest duzo przedmiotow ukierunkowujacych np metodyka, psychopedagigika itp ale za to ile zajec praktycznych !!! czyli jezyk w akcji i to sobie bardzo cenie w kolegiach jezykowych

No pieknie teraz to juz nic nie wiem:P:P bardzo chcialabym zostac tlumaczem (sadowym np) choc zycie moze pokazac cos innego...dzieki za podzielenie sie swoimi refleksjami o anglistyce...al e opowiedzcie cos jeszcze....np o swoich uczelniach, o zaletach i wadach studiowania anglistyki, na jakim poziomie znaliscie ang przed studiami....krotko mowiac oczekuje na cos pozytywnego :P:P:P

co lepsze kolegium jezykow obcych czy filologia ang???? :)

Gość upupupup

Gość aaacch
JEzeli chcesz byc tlumaczem ----FILOLOGIA ANG jezeli nauczycielem- NKJO

Gość aaacch
one roznia sie tym ze na NKJO jest wiecej praktycznych jak juz pisalam a na filologii wiecej akademickich (tzn w jezyku polskim, np Historia, filozofia, lacina) a w NKJO wszystko masz po angelsku:)

aaacchu dzieki za wyjasnienie ale slyszalam ze po filologii tez mozna byc nauczycielem :D dzieki jeszcze raz:) no i prosze o wiecej wypowiedzi :P:P🌼

Gość upupuppp

Gość upupupupupuup

Gość ogolnie
studiuje, w sumie jestem zadowolona. sesja na pierwszym roku to czysta odsiewka, odpada polowa trzeba sie pouczyc. z roku na rok robi sie coraz latwiej bo coraz mniej i mozesz sobie wybierac kursy. co tam jeszcze, ano wszystko po angielsku od samego poczatku i nie ma zmiluj sie. polecam, chociaz dobrze platnej pracy z perspektywami nie widze. widze stala, pewna prace gdzie zadowalajaco zawsz placa i beda placili, widze mozliwoscie dorobienia sobie np przed wakacjami lub przy wiekszych wydatkach (umowy zlecenia: tlumaczenia, korepetycje). ale zadowalajaca a nie zniewalajaco. ech poza tym ja nie lubie dzieci... a siedzac i tlumaczac pupa rosnie od czekolady!!!! ale kierunek bardzo ciekawy i gdybym jeszcze raz wybierala, wybralabym anglistyke jeszcze raz ( ale cos jeszcze na boku)