Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez pseudonimu...

Pokrewieństwo a ślub...

Polecane posty

Gość bez pseudonimu...

Wcześniej mój topik wykasowano, (nie wiem dlaczego), więc ponawiam pytanie... Czy możliwe jest zawarcie małżeństwa miedzy kuzynostwem? Dodam, że babcie (a nie rodzice) tej pary sa siostrami, wiec to pokrewieństwo troche dalsze... Znacie takie przypadki? Macie moze jakieś linki do stron z prawem cywilnym, albo Kościelnym, które o tym mówią? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Gość bez pseudonimu...
Ale własnie chodzi o to ze to dalsze pokrewieństwo, nie mamy a babcie są siostrami....

Gość tak se pisze
prawo zarówno cywilne jak i kościelne reguluje takie sprawy, zdaje się że można hajtnąć się od któregoś tam stopnia pokrewieństwa wzwyż co do wspomnianego stopnia jestem pewna że takie dwie osoby mogą się pobrać

Kan. 1091 - § 1. W linii prostej pokrewieństwa nieważne jest małżeństwo między wszystkimi wstępnymi i zstępnymi, zarówno prawego pochodzenia, jak i naturalnymi. § 2. W linii bocznej nieważne jest aż do czwartego stopnia włącznie. § 3. Przeszkoda pokrewieństwa nie zwielokrotnia się. § 4. Nigdy nie zezwala się na małżeństwo, jeśli istnieje wątpliwość, czy strony są spokrewnione w jakimś stopniu linii prostej lub w drugim stopniu linii bocznej. Kan. 1092 - Powinowactwo w linii prostej powoduje nieważność małżeństwa we wszystkich stopniach. Nawet bliskie kuzynostwo może stanąć przed ołtarzem ale wtedy potrzebna jest dyspensa.

Gość sorry za pierwszy link
http://pl.wikipedia.org/wiki/Małżeństwo_(sakrament)#3_Przyczyny_niewa.C5.BCno.C5.9Bci_ma.C5.82.C5.BCe.C5.84stwa

Gość jednak skopiuję tekst
12 przeszkód małżeńskich Obecne prawo kanoniczne wylicza 12 przeszkód małżeńskich: zbyt niski wiek w momencie zawierania związku; trwała, przynajmniej względna (z określonym partnerem) niezdolność dokonania stosunku małżeńskiego (impotencja), istniejąca w momencie zawierania związku; związanie węzłem poprzedniego małżeństwa; różnica religii (przeszkoda podlega dyspensie); nie zachodzi, gdy różnica dotyczy innego wyznania chrześcijańskiego; przyjęcie przez mężczyznę święceń; złożenie przynajmniej przez jedną z osób ślubów zakonnych; uprowadzenie lub pozbawienie wolności dla zawarcia małżeństwa (chyba że później śluby zostaną w sposób wolny potwierdzone); spowodowanie śmierci uprzedniego małżonka swojego lub partnera w celu zawarcia nowego małżeństwa; bliskie pokrewieństwo - związek zawsze nieważny w linii prostej; w linii bocznej nieważne od drugiego do czwartego stopnia (dla trzeciego i czwartego stopnia możliwa dyspensa); pokrewieństwo prawne czyli adopcja - nieważność w linii prostej lub w linii bocznej drugiego stopnia; powinowactwo w linii prostej; pozostawanie z bliskim krewnym (pierwszy stopień linii prostej) drugiej strony w nieważnym małżeństwie lub trwałym i publicznym konkubinacie. Fakty powyższe są nazywane przeszkodami zrywającymi, gdyż ich stwierdzenie skutkuje albo niemożnością zawarcia związku (za wyjątkiem możliwych dyspens), albo stwierdzeniem nieważności.

Gość bez pseudonimu...
Ładnie wszystko napisane tylko jak przyjdzie co do czego to nie wiadomo o co chodzi.... Czyli w tym wypadku małżeństwo jest możliwe? A jeśli tak to potrzebna jest zgoda biskupa czy nie?

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wejdz na jakiś portal np Opoka i tam zapytaj lub wybierz się do swojego proboszcza , on wszystko wytłumaczy. Przeszkód cywilnoprawnych nie ma.

Gość jak to nie ma przeszkód
cywilno prawnych skoro to dopiero trzecie pokolenie?

Gość get up

Gość bez pseudonimu...
To jak to w końcu jest?

Gość bez pseudonimu...
???

Gość a-no-nimka
a prawie cywilnym to od którego stopnia można się hajtnąć?

Gość ty
a pomyślałaś o Waszych dzieciach czy będą całkiem normalne?

Absolutnie nie jest to szósty stopień I stopień - bacie II stopień - rodzice III stopien - zainteresowani A w jaki sposób wyszedł ci szósty?

Gość 82
to jest 6. stopien w linii bocznej, liczy się ilość urodzeń potrzebanych do wytworzenia pokrewieństwa. prababcia ma dwie córki, więc już mamy 2, każda z babć ma dzieci (rodzice pary), więc następne 2, plus kolejne 2 - dzieci, co daje razem 6.

Gość ehhhhhhh
82 chyba nie zgodze się z Tobą. czytam ten topik bo mnie zaciekawiła (mam podobną sytuację u znajomych). Nic jednak z tego topiku nie rozumiem. Ktoś zacytował wycinek z prawa kanonicznego ale potrzebna byłaby interpretacja..czyli z ich języka nan nasz. ;)

Gość a gdzie mozna
zadawac pytania na tej stronie Opoka?

Gość to powiedzcie mi
bo moja siostra spotyka sie z naszym kuzynem a jest to tak:jego ojciec i nasz dziadek są braćmi ciotecznymi,czyli nasza prababcia i jego babcia to były siostry rodzone No i jak to jest?

Gość łączenie tematów
17:34 to powiedzcie mi Mam problem-moja siostra spotyka się z naszym kuzynem.Pokreweiństwo polega na tym że nasz dziadek i jego ojciec to cioteczni bracia,czyli nasza prababcia i jego babcia były rodzonymi siostrami. Co o tym myślicie? Ja sie trochę denerwuję bo nie wiem czy to nie grzech że oni sie spotykają.Siostra mówi że pytali księdza i wszystko jest OK ale jakoś jej nie wierzę. Jesli ktos z was sie na tym zna to proszę o pomoc. 17:47 dhhaa hz h tylko chyba brat z siostrą nie mogą, sie chajtać 17:50 dhhaa hz h USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z dnia 2 sierpnia 1997 r.) Art. 201 Kto dopuszcza się obcowania płciowego w stosunku do wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego, brata lub siostry, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. 17:50 dhhaa hz h katechizm 2388 Kazirodztwo oznacza intymne relacje między krewnymi lub powinowatymi stopnia zakazującego pomiędzy nimi małżeństwa. Św. Paweł piętnuje ten szczególnie ciężki grzech: "Słyszy się powszechnie o rozpuście między wami, i to o takiej rozpuście... że ktoś żyje z żoną swego ojca... W imię Pana naszego Jezusa... wydajcie takiego szatanowi na zatracenie ciała..." Kazirodztwo niszczy związki rodzinne i jest oznaką cofnięcia się do zwierzęcości. 17:51 to powiedzcie mi czyli mogą być razem czy nie? 17:53 chińska róża mogą. To nie jest zbyt bliskie pokrewieństwo. M & T 17:53 *eviaczek moga... ...Pan Bóg ją stworzył, a Szatan opętał... na zawsze będzie święta i na zawsze przeklęta... 17:54 to powiedzcie mi uff no dobrze słyszałam że dzieci z takich małżeństw zwykle rodzą sie jakieś chore.czy to ma jakis zwiazek? 17:55 nie dosc juz wam co za duzo to nie zdrowo 18:02 chińska róża dzieci mogą rodzić się z wadami rozwojowymi aż do 7 pokolenia. To znaczy aż do 7 pokolenia, które nastąpi np. po twojej siostrze i jej mężu, czyli waszym kuzynie. jednak myślę, że w tym przypadku pokrewieństwo nie jest tak bliskie, aby istniało jakieś duże zagrozenie. Gorzej, gdyby np. pobrało się kuzynostwa, gdzie ich rodzice są rodzeństwem. M & T

Gość jmilosz
spokrewnieni.info - jeszcze miesiac :) Jesli ktos chcialby pomoc w rozwoju strony o zwiazkach krewniaczych lub po prostu chce linka zanim strona pojawi sie pod adresem powyzszej domeny, zapraszam na jmilosz@onet.eu pozdrawiam :) jmilosz@onet.eu

Gość Ross
Kręcę z laską i okazało się, że moja babcia i jej dziadek (lub babcia) są rodzeństwem ciotecznym. Mi się zdaje, że to dalekie pokrewieństwo ale może wy powiecie co o tym sądzicie. PS. jeżeli ktoś umie to obliczyć tj. który to stopień pokrewieństwa to proszę. Z góry dzieki

Gość jordanka.lo
w mojej rodzinie rodzenstwo moich dziadkow i ich dzieci to dla nas bardzo bliska rodzina...nie wyobrazam sobie natomiast w liceum mialam taka kolezanke, ktora zwiazala sie z kuzynem wlasnie w takim pokrewienstwie jak piszesz dla mnie to chore

Gość Ross
ale nasz wspólny przodek to pra-pra babcia... to chyba dosyć daleko

Gość takumasata
taka rodzina to siódma woda po kisielu nie widze żadnej przyczyny z powodu której byście nie mogli zostać małżeństwem

Gość TO JAK MOZNA
a czy drugie kuzynostwo moze wziac ze soba slub? meczy mnie to pytanie bo jedni mowia ze tak inni ze nie!? a wy jak sadzicie??

mniejsza o regulacje prawne, ale ludzie pomyslcie o swoich dzieciach! W ktorym odezwa sie wszystkie skumulowane choroby z calej polaczonej takim zwiazkiem rodziny i ktore napewno beda mialy jakies mutacje genetyczne . . .

Zdaje sie że nie można się żenić/wychodić za mąż\do 5tego stopnia pokrwieńtwa.

Gość w euforii
a co z kuzynem i kuzynka? kiedy moja dziadek i jego babcia sa rodzenstwem? mozecie mi powiedziec ktory to jest stopien pokrewienstwa? jego babcia miala corke. (jego mame). a moj dziadek tez mial corke... moja mame :) pomocccccccccccccccccccy!