Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez pseudonimu...

Pokrewieństwo a ślub...

Polecane posty

Gość titam
Nasza wspólna Prababcia czy pradziadek miał: dziadka(jego) - a babcie(moją)=rodzeństwo od jego dziadka jest jego mama - a od mojej babci jest moja mama= siostry cioteczne potem jesteśmy my Napiszcie czy możliwa jest taka miłość? Którym jesteśmy stopniem spokrewnienia?

Gość adrian22122
witam, Kocham się w kuzynce, i chciałbym z nią być, mamy bardzo dobre relacje, oboje sobie ufamy jak nikomu innemu, powiedziała mi że chyba pokrewieśnwto jest przeszkoda, ale gdyby nie to to tak, można kochamy się, czy jest możliwość wzięcia ślubu gdy moja babcia ma siostre. Ta siostra ma syna, a ten syna ma dwie córki. To są moje kuzynki. I z tą jedną chciałbym być. Proszę o odpowiedź Pozdrawiam

Gość w dylemacie
witam mam ten sam problem co ty. wiem ze jest to linia boczna VI pokolenie wiec żadnych problemów nie ma. jest tylko jedno ale, którego nie jestem pewien i chciałbym żeby ktoś mi o tym powiedział. otóż ponoć nasze dzieci mogą urodzić się z wadami. czy to prawda i jaki jest stopień prawdopodobieństwa.

Gość kanonista
adrian22122 - w prawie kanonicznym oblicza się pokrewieństwo w ten sposób, że w linii bocznej jest tyle stopni, ile urodzeń w obu liniach, nie licząc wspólnego przodka. W Twoim przypadku jest to szósty stopień linii bocznej, więc nie macie przeszkody!

Gość karolina 24_84
A u mnie jest taka sytuacja że ojciec mojego kuzyna i mój dziadek są braćmi ciotecznymi. Czy moglibyśmy ewentualnie być razem bez żadnych przeszkód? Proszę o odpowiedź

moja ciotka dostala slub.wysylala pismo do biskupa i dostala zgode.chociaz nie wiem dlaczego A. jej mama ma brata ona jest jej corka a jej facet jest synem brata mamy czyli bardzo bliska rodzina kuzynowie

Gość karolina 24_84
dodam jeszcze może dla ułatwienia że moja prababcia i mojego kuzyna babcia to siostry rodzone.

karolina 24_48 policz sobie. Jesteście w 7 stopniu linii bocznej. Małżeństwa nie można zawrzeć w każdym stopniu linii prostej i do czwartego stopnia linii bocznej (przy czym od 3 i 4 stopnia możliwa jest dyspensa).

Gość karolina 24_84
niech mi ktoś pomoże,proszę

Gość karolina 24_84
jesteś pewna?w takim razie wygląda na to że u nas nie potrzebna jest żadna dyspensa i nie ma jakichkolwiek przeszkód

Nie jest potrzebna dyspensa. Waszym wspólnym przodkiem była Twoja praprababcia, więc się nie liczy. Są: Twoja prababcia, Twój rodzic, Ty, babcia Twojego kuzyna, jego rodzic i on.

Gość karolina 24_84
a więc mam informację z pierwszej ręki ;) pytaliśmy kilku księży,każdy z nich nie był pewny,teraz wiem napewno. dZiekuję prozdrawiam

Gość proszeOodp
witam. mam pytanko czy jest mozliwy legalny zwiazek gdzie ja sie spotykam z mojej kuzynki(nasi ojcowie sa bracmi) z jej meza bratem. bo slyszalam kiedys o tesciach ze nie mozna itd.wiec to mnie ciekawi.prosze o odpowiedz.z gory dziekuje

Jak najbardziej, gdyż powinowactwo jako takie stanowi przeszkodę do zawarcia małżeństwa kościelnego jedynie w linii prostej.

Gość lol10000000
eeeeeeee czy mogla byc zostac moja zoną Mojej Matki Cioci Corka ?(rok mlodsza odemnie ;p)

Gość Aga1233111
Od Jakiegoś Czasu Spotykam Się Z Chłopakiem. Jego Dziadek I Mój To Bracia Cioteczni Czy Takie Pokrewieństwo To Coś Strasznego ??

Gość Kllaaudiaa
Moja koleżanka zakochała się w Swoim kuzynie . Jej ojciec ma brata , a On ma syna . Jest możliwe wzięcie ślubu ?

Gość julia713
Wiatajcie, mam pytanie: Podoba mi się brat cioteczny mojego taty czy taki związek jest zgodny z prawem kanonicznym ???

Gość gorzej buc niemoze
moja babcia i jej babcia to siostry czy moge sie z nia ozenc normalnie?

Gość pindolshot
Pomocy zgubiłem sie podkoc***e sie w kuzynce ale niewiem czy morzemy byc razem bo muj dziadek i jej dziadek to bracia i w tym sie gubie pomuszcie mi i z góry dzięki

Gość pindolshot
Pomocy zgubiłem sie podkoc***e sie w kuzynce ale niewiem czy morzemy byc razem bo muj dziadek i jej dziadek to bracia i w tym sie gubie pomuszcie mi i z góry dzięki

Gość Patryk12345
Prosze o pomoc mój tata i jej babcia to czyste kuzynostwo , możemy być razem czy to kaziroctwo? :'(

Gość żonaty w 5 pok
p******ic.e ja z bratem jestem w 2 drugim pokoleniu moje i brata dzieci będą w 3 ich dzieci będą w 4 i tak dalej

Gość gość
Czytam to wszystko i tak nie wiem nic.............;( Moja prababcia i jego dziadek to rodzeństwo.Czy ślub jest zgodny wg prawa kanonicznego?

Gość gość
Jak to jest ? Kiedy moja babcia ma siostrę a ona ma synów . To gdy córka babci a moja mama ma córki to czy któraś może być z synem siostry babci ? Czy to kaziroctwo ? I kiedy można nazwać...

Gość gość
Dzień dobry,od kilku dni zmagam się z ogromnym problemem ( jak dla mnie),otóż mój 19 letni syn przyznał się , że spotyka się z pewną dziewczyną. Wiem powinnam się cieszyć dziewczyna jest fajna,miła tylko problem w tym że moja matka a jej matka to siostry, więc ona jest moją siostrą cioteczną (dodam że dzieciaki wcześniej się nie znały, więc nie czują żadnych więzów rodzinnych). Jak blisko oni są ze sobą spokrewnieni? Pomocy bo oszaleję !!!!

Gość gość
tak,twoja siostra cioteczna to bardzo bliskie pokrewieństwo dla ciebie i twojego syna,wg stopni to kaziroctwo

Gość gość
A taka sytuacja? jej babcia to siostra mojej mamy czy ślub jest możliwy?