Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszeee o pomoccccc

Polonistyczna łamigłówka

Polecane posty

może ktoś tutaj jest naprawdę dobry z języka polskiego i pomoże mi z małym zadankiem :) jego treść to: przekształć zdania złożone na pojedyncze usuwając niepotrzebne elementy :) 1. Cieszę się, że nadeszły wakacje. 2. Prosił, abym przekazała Ci pieniądze. 3. To pies, który wabi się Moris. 4. Kiedy nadeszła burza powaliła wiele drzew. 5. Gdy jestem chory zawsze mam wysoką gorączkę. Dzięki za pomoc z góry :)

Gość yteytrfg
1.ciesze sie z nadejscia wakacji 2.prosił mnie o przekazanie tobie pienidzy 3to pies wabiacy sie moris 4. bedac chorym zawsze mam wysoka goraczke

2. Prosił mnie o przekazanie Ci pieniędzy. 3. To pies wabiący się Moris. 4. Nadeszła burza powaliła wiele drzew. co do 1 i 5 nie mam pomysłu ;) tzn 1 bym zrobiła: Cieszę się z nadeszłych (jest taki wyraz? :P ) wakacji.

Gość anglistkaaaaaaaaaaa
nie wiem czy dobrze mysle ale czy nie chodzi o to ? 1.cieze sie z nadchodzacych wakacji 2.prosil mnie o przekazanie ci pieniedzy 3.to pies o imieniu moris 4.nadcvhopdzaca burza powalila wiele drzew 5.bedac chorym mam wysaka goraczke

Gość maggie25
po nadejsciu burzy wiele drzew zostalo powalonych?

Gość no to tak_
1. Cieszę się.Nadeszły wakacje 2.Prosił, abym przekazała. Pieniądze 3. to pies. Wabi się Moris 4. Nadeszła burza. Powaliła wiele drzew. 5. Jestem chory. Mam wysoką gorączkę

o włąśnie, chyba tak jak napisała osoba wyżej powinno byc to pierwsze zdanie :D

Gość anglistkaaaaaaaaaaa
no to tak...pojebalo cie????

Gość na przykład tak
Cieszę się z nadejścia wakacji. Prosił mnie o przekazanie tobie pieniędzy. To pies wabiący się Moris. Burza, nadszedłszy, powaliła wiele drzew. Podczas choroby zawsze mam wysoką gorączkę.

Gość anglistkaaaaaaaaaaa
do no to tak ty wiesz co to znaczy przeksztalcic zdnie zlozone na zdanie pojedyncze? ty przeksztalcilam zdanie zlonone na dwa zdania!! rety polacy nie rozumieją zwyklych poleciec, o zgrozo!!! " Prosił, abym przekazała. Pieniądze" - co to jest?? buahahahaha

ale przeciez zdania pojedyncze maja zawierac podmiot i orzeczenie bez jakichs zbednych dodatkow czyz nie?

Gość anglistkaaaaaaaaaaa
do " na przyklad tak": nadszedlszy? w jezyku polskim nie ma takiego slowa!!!!!!!!!!!!!!

Gość na przykład tak
A słyszałaś o dopełnieniach i przydawkach...? Np. burza. Podmiot - burza Orzeczenie - powaliła Przydawka - nadszedłszy (imiesłów...) Dopelnienie - drzew Dopełnienie - wiele

no i tak jest. te zbędne dodatki to gdzie widzisz? :P wszystko w tych zdaniach jest konieczne.

Gość anglistkaaaaaaaaaaa
do autorki, to co napisalam jest dobrze, i koniec kropka

Gość na przykład tak
anglistka, mam nadzieję, że angielski znasz lepiej niż polski. nadszedłszy to imiesłów przysłówkowy iprzedni - mówi ci to coś...? chyba nie bardzo. przykre.

Gość anglistkaaaaaaaaaaa
Przydawka - nadszedłszy (imiesłów...)???? NADSZEDLSZY?? JESZCZE RZ POWTARZAM NIE MA TAKIEGO SLOW W JEZYKU POLSKIM!!!!!

Gość na przykład tak
ps. miało być "uprzedni" anglistka, jeśli nie widzisz różnicy znaczeniowej pomiędzy "nadchodzącą burzą", a "burzą, która nadeszła", to wracaj do szkoły podstawowej. czy mam ci to może wytłumaczyć na przykładzie Simple Past i Future Simple?

a to moja propozycja 1. cieszę sie z nadchodzacych wakacji 2. prosil i przekazanie Ci pieniedzy 3. to pies- Moris 4. Burza powalila wiele drzew 5. podczas choroby mam wysoka goraczke

Gość na przykład tak
i nie utyskuj (tak, takie słowo też w języku polskim jest) nad tym, co Polacy rozumieją, a czego nie, bo sama się nie popisujesz wiedzą i innych wprowadzasz w błąd.

Gość na przykład tak
do autora - w zdaniu "To pies - Moris" nie masz orzeczenia zwykłego, tylko domyślne.

to moze Pies wabi sie Moris

Gość na przykład tak
plus ta sama uwaga co do anglistki - eksperta: wakacje, które nadchodzą, i wakacje, które nadeszły, to dwie różne sprawy.

i w 4 zdaniu musisz mieć ten czasownik \"nadejść\" w odpowieniej formie. nie może być jedynie że burza powaliła wiele drzew.

ej ale niektore wyrazy mozna usunac nie trzeba wszystkiego zachowac

tak, wyrazy nieistotne a nie te, które w tych zdaniach muszą być żeby zachowac taki sam sens jak zdan złożonych.

Gość na przykład tak
jeszcze raz, łopatologicznie. to, co zrobiłam, jest w miarę dobrze. zadanie brzmi: przekształć zdania złożone na pojedyncze usuwając niepotrzebne elementy 1. Cieszę się, że nadeszły wakacje - usuwasz łącznik "że" 2. Prosił, abym przekazała Ci pieniądze. - usuwasz łącznik "abym" 3. To pies, który wabi się Moris. - usuwasz łącznik "który" 4. Kiedy nadeszła burza powaliła wiele drzew. - usuwasz określnik czasu "kiedy" 5. Gdy jestem chory zawsze mam wysoką gorączkę. - usuwasz określnik czasu "gdy" Te określniki pełniłyby funkcję łączników przy innej konstrukcji zdania. Zamieniasz na: 1. Cieszę się z nadejścia wakacji. 2. Prosił mnie o przekazanie tobie pieniędzy. 3. To pies wabiący się Moris. 4. Burza, nadszedłszy, powaliła wiele drzew. 5. Będąc chorym, zawsze mam wysoką gorączkę.