Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katamarina1

Implanty ślimakowe

Polecane posty

Gość sloniatka
Jak milo to przeczytac ze takie pozytywne opinie. Ja jestem juz po 1 konsultacji, dostalam wstepna kwalifikacje na wszczepienie implantu slimakowego... czeka mnie teraz hospitalizacja ze szczegolowymi badaniami... jendakze musze przyznac ze BARDZO zaskoczyl mnie doktor mowiac ze dosc sporo osob po wszczepieniu implantu z niego nie korzysta - byl to dla mnie szok bo mi zly sluch tak strasznie dokucza ze cokolwiek mi pomoze jest na wage zlota... no i wlasnie zaczelam sie zastanawiac na ile on pomaga... skoro ludzie rezygnuja... jestem osoba dorosla, moze u doroslych nie ma tak spektakularnej poprawy jak u dzieci... pewnie kazdy przypadek jest inny wiadomo, ale mi zalezy glownie a moze nawet wrecz tylko na poprawie rozumienia mowy... inne dzwieki czy kierunkowosc itd sa zdecydowanie na dalszym planie... bardzo chcialabym wiedziec na ile u osob doroslych poprawia sie rozumienie mowy... jak ktos cos wie na ten temat prosze napiszcie a ja poki co poszukam polecanej strony Razem dla sluchu - dziekuje i wszystkiego dobrego dla Was - ciesze sie ze dzieki medycynie mozemy zyc w swiecie dzwieku ;)

Gość gość
Witam powiedzcie proszę jakie są terminy oczekiwania w Kajetanach na wszczepienie implantu ślimakowego, od jakiego wieku można już robić ten zabieg? CZy uważacie ze najlepiej udać się na wizytę odrazu do lekarza w Kajetanach jeśli mamy stwierdziny głęboki niedosłuch czy można iść do jednego z oddziałów? Jesteśmy w Katowic dziękuje za informacje i pozdrawiam

Gość derlina
Nie wiem jakie są terminy na implanty słuchowe tam gdzie chcesz wszczepić, jednak najlepszym miejscem aby się tego dowiedzieć nie jest pytanie na forum, ale zadanie pytania tam gdzie się tym zajmują. Polecam kontakt z nimi http://medicuscare.pl/jak-uzyskac-implant-sluchowy/ Na stronie krok po kroku wyjaśnione jest w jai sposob możesz uzyskać implant słuchowy. Pod numerem telefonu uzyskasz informacje, przeprowadzą wywiad oraz w razie konieczności umówią Cie na wizytę z inżynierem klinicznym. Wszczepienie implantu to w wielu przypadkach bardzo dobra opcja. Z każdym dniem Twój słuch będzie sie systematycznie poprawiał. Kontaktuj sie regularnie z logopeda, który pomoże Ci osiągnąć najlepsze wyniki.

Gość Kasia

Witam. mam pytanie do osob ktore w doroslym zyciu mialy wszczepienie implant. Jakie jest slyszenie w implancie? Czy rozumie sie telewizje, rozmowy telefoniczne nie stanowia problemu, sluchanie muzyki? czy jednak nie do konca ten sluch w implantach jest dobry? bede wdzieczna za odpowiedz.

Cześć Kasia. Mam 58 lat i od 1,5 roku mam implant słuchowy firmy Advanced Bionics. Słyszę teraz dźwięki, których wcześniej nie słyszałem np. śpiew ptaków, pikanie czujników w samochodzie. Pogadać z ludźmi na żywo mogę, ale tylko tak sam na sam, bo w grupie albo w jakimś zespole to już jest znacznie gorzej, a całkiem fatalnie jest np. na jakiejś imprezie, kiedy mówi wiele osób. Z radia i telewizji mało co rozumiem, najwyżej pojedyncze słowa, albo wycinki zdań. Muzyki mogę słuchać bez problemu, ale nie jest to taka sama muzyka, jak ze słuchem naturalnym, albo choćby z aparatem słuchowym. W implancie prawie nie słyszę niskich tonów, tylko średnie i wysokie, przez co muzyka jest dla mnie jakaś dziwna, nienaturalna. Dźwięk ludzkiej mowy też jest dziwny i nienaturalny, po prostu jest tonowo za wysoki, pewnie z braku słyszenia niskich tonów. Ogólnie słyszenie w implancie jest jakby silnie "mikrofonowe", dźwięk taki elektroniczny. Pewnie trzeba się do tego nowego słyszenia przyzwyczaić, przejść rehabilitację, ale ja nie jestem przekonany, że za kilka lat będę lepiej rozumiał mowę na żywo i głównie w radiu i telewizji. Ten implant pomaga mi dużo, jednak to jest tylko proteza słuchu i nie zastąpi on nigdy słuchu naturalnego. Można słyszeć w implancie, jednak nie jest to to samo, co w naturze. Uważam, że w aparacie słuchowym mowa i dźwięki są bardziej naturalne, niż w implancie. Jednak aparat słuchowy przestał już u mnie spełniać swoją rolę dlatego przeszedłem na implant. Miałem większe nadzieje, że implant będzie bardziej przydatny i skuteczny. Jestem nim sporo zawiedziony, mimo, że jak wcześniej wspomniałem, bardzo mi pomaga w życiu. Z telefonowaniem jest tak samo, jak z rozumieniem mowy w radiu, tv czy na żywo, czyli bardzo słabo. Muszę wszędzie wspierać się czytaniem z ust. Z implantem jest tak samo, jak z protezą ręki, czy nogi. Można chodzić, jednak nigdy nie będzie tak, jak z naturalna nogą, czy ręką. Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze problemy z awariami implantów. Ja ten nieszczęsny, żałosny Adwanced Bionics musiałem już 3 razy zawozić do serwisu 😞 3maj się Darek