Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna niedoswiadczona

kiedy pierwszy smoczek??

Polecane posty

Gość taka jedna niedoswiadczona

Najlepiej nigdy:)))Ząbki się psują i krzywią.A jaka panika jak się zgubi:)))Moja córa miała swój ulubiony...obrzydlistwo!No,po 2 latach cymkania miał prawo się zużyć:)

Gość podnnosimmy

Gość podnnosimmy
własnie widuje na foto ze juz jednodniowe malenstwa maja- nie za wczesnie???

Gość rttry
muj synek miał po paru dniach, jak skonczył 11 miesiecy to smoczek wyrzucił(sam) do kosza ma śliczne,białe ,proste perełki,smoczek wogóle im nie zaszkodził

Gość ostatnio udowodniono
ze ssanie smoczka zmniejsza ryzyko smierci lozeczkowej u maluchow :)

Gość rttry
Uważam że smoczek nie jest taki zły,przedewszystkim nam matkam pomaga,a jeżeli chodzi o dzieci to myśle że smoczek jest dozwolony ale do jakiegoś czasu tak myśle że gdy dziecko skończy 18 miesięcy to powinien się z nim pożegnać

Gość widze ze ktos
tu tez czyta "Eltern" :)

Gość ambaraz
odradzam smoczki, choć niektóre dzieci chcą,bo to je uspakaja. Ja mam teraz problem z odstawieniem, choć ząbki ma perełki i myje je z chęcią, to pojawił się kszywy zgryz...Moje dziecko ma dwa lata ...

Gość mama2synków
Moim zdaniem popartym praktyką pierwszy smoczek jak dziecko skończy 6 tygodni - żeby nie zakłócić odruchy ssania. Zresztą na początku maleństwu piers podaje się ze 12 razy na dobę, więc jak nie ssie piersi to śpi. Tego 6 tyg. sama nie wymyśliłam - czytałam w jakiejś publikacji (już 6 lat temu:).

to absolutnie nie prawada, że smoczek jests czymś złym, wręcz przeciwne. Ja popelniłam ten błąd, że nie dałam małej od razu smoka. Pierwsza wizyta u pediatry i zostałam sprowadzona na ziemię. Bardzo często dzieci, które nie używają smoka nieustannie siedzą przy piersi, męczy je zbyt silny odruch ssania, w związku z czym są płaczliwe, mają problemy z samodzielnym zasypianiem. Matki nie mają pojęcia, że wiele problemów jest, bo dziecko właśnie nie ma smoka. Moja córeczka nie była przyzwyczajona, więc były ogromne problemy, żeby ją przekonać - wypluwała i koniec. Niestety musiałam ją przestawić. od momentu, kiedy w końcu zaakceptowała smoczka było mi duzo łatwiej nauczyć ją regularnego jedzienia z piersi i samodzielnego zasypiana. Po prostu chodzi o to, żeby nie wciskać na siłę smoka tym dzieciom, które go nie potrzebują, nie zatykać na siłę dziecku buzi smokiem i by w odpowiednm momencie zacząć smoka odstawić

a co do tego, kiedy podac smoka - jak dziecko juz będzie miało dość dobrze ugduntowany odruch ssania piersi