Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laura87

Wpadka po diane-35, możliwe?

Polecane posty

Gość Laura87

Chciałam zapytać, biore drugie opakowanie diane 35 ... dzisiaj była 19 pigułka...kochałam się ze swoim chłopcem 4 dni temu (bez dodatkowego zabezpiczenia) czy możliwe, że mimo regularnego brania itd. zdażyła nam sie wpadka? Prosze...potrzebuje rady...ponieważ jestem troszke zmieszana...

Gość lodzianka23
czesc ja bralam diane 35 przez rok gdy zaczelam zle sie czuc odstawilam od chwili kiedy nie biore kocham sie z chlopakiem bez zabezpieczenia i nigdy nie wpadlismy . nie macie sie czego martwic powodzenia nie bedzie zle pa pa

Gość a ja czytałam...
ze diane 35 nie powinno się traktowac jako srodek antykoncepcyjny, ze jest do uzytku leczniczego na trądzik i lekarze nie powinni przepisywac go jakos rodek antykoncepcyjny...osobiscie nie uzyła bym tych pigułek

Gość e tam ze 2 lata sie
kochalam na diane i bylo looz tak jak i kolezanki

Gość e tam ze 2 lata sie
a ta wyzej sie myli jest to jak najbardziej srodek ANTY!

a ja czytałam - ma oczywiście rację, diane 35 nie powinno się traktować jako jedynej metody antykoncepcji - poza tym sorry, ale moim zdaniem to gówniane pigułki/lek

Gość e tam ze 2 lata sie
zapytaj ginekologa! oczywiscie ze jest to normalny srodek anty i kazdy kto sie choc troche zna na hormonach pojmuje ze oprocz dzialania anty ma swietny wplyw na tradzik poniewaz jest antyandrogenny!

tak sa ludzie co kochają się 10 lat bez zabazpieczenia i wpdki nie zaliczają a są tacy co zapomną 1 pixy i dziecko w drodze - nie ma reguły...

Gość e tam ze 2 lata sie
tak ale to sie moze zdazyc przy kazdej pigulce, znajoma zaszla w ciaze a brala cilest

Gość e tam ze 2 lata sie
a w ogole to czemu sie martwisz ???? masz jakies "objawy"?

e tam - brałam diane 35 - 10 lat temu więc nie musze pytać gina;) co do leczniczych walorów - ok, na jednych działa na innych nie, zeleży jakie podłoże ma trądzik, jesli hormonalne to jestem się w stanie zgodzić, choć trzeba być na maxa zdesperowanym, żeby sięgnąć po ten lek biorąc pod uwagę ewentualne skutki uboczne. mi nie pomógł, ale wiem, że niektórym pomaga - jeśli natomiast chodzi o antykoncepcje to byłabym bardzo ostrożna.

4 dni po ewentualnym ;) zapłodnieniu na bank nie bedzie miała żadnych objawów - trza poczekać:) choć wiecie - z własnego doświadczenia wiem, że zazwyczaj tak łatwo się w ciążę nie zachodzi. Wpadka na pixie - nawet jeśli to Diana - to rzadkie przypadki.

Gość e tam ze 2 lata sie
nie wiem dlaczego bylabys bardzo ostrozna...przy takim zalozeniu przy kazdej innej pigulce trzeba byloby sie zabezpieczac dodatkowo gumka...bez sensu. Po co brac pigulke antykoncepcyjna, jaka jest Diane i dodatkowo sie zabezpieczac...ehh....wiecei co chyb aniektorzy nie moga pojac ze mala tabletka moze laczyc w sobie @ funkcje...czy to az taki kosmos? skoro dziala na tradzik to juz nie moze dzialac anty, tak? hehe

e tam - masz może ulotkę od Diany? możesz przeczytać jaka jest skuteczność tego leku jeśli chodzi o antykoncepcje?

Gość e tam ze 2 lata sie
ulotke przy sobie nie mam ale czytalam i dobrze wiem co mowie tak jak i 3 ginekologow u ktorych bylam w ciagu 2 lat brania diane...no i dodac do tego nalezy lekarzy kolezanek ktore tez braly ta pigulke..wiesz ja raczej wierze autirytetom niz tobie...

Gość weź daj spokój
ja tez nie wzieła bym tych tabletek... :/

Gość e tam ze 2 lata sie
ulotke przy sobie nie mam ale czytalam i dobrze wiem co mowie tak jak i 3 ginekologow u ktorych bylam w ciagu 2 lat brania diane...no i dodac do tego nalezy lekarzy kolezanek ktore tez braly ta pigulke..wiesz ja raczej wierze autirytetom niz tobie...

Gość e tam ze 2 lata sie
fragment artykułu: U nastolatek i kobiet, które zmagają się z trądzikiem oraz przetłuszczającymi się włosami, problemy te może rozwiązać pigułka hormonalna. Najnowsze progestageny zawarte w stosowanych obecnie tabletkach hormonalnych pozbawione są niepożądanego działania androgennego (męskiego), po którym dawniej mógł pojawiać się m.in. trądzik, łojotok, nadmierne owłosienie. Co więcej - działają antyandrogennie, zmniejszają produkcję androgenów - męskich hormonów płciowych, odpowiedzialnych za przetłuszczanie się włosów i trądzik. Korzystnie wpływają na cerę i wygląd włosów. Jeśli masz kłopoty z tłustą cerą, tłustymi włosami, a w dodatku ze zbyt mocnym owłosieniem (np. wąsikami), lekarz dobierając dla ciebie pigułki hormonalne, powinien zlecić badanie poziomu androgenów. W przypadku, gdy będzie on za wysoki, ginekolog zaleca zwykle stosowanie pigułki Diane-35, która jest lekiem antyandrogennym i dodatkowo ma działanie antykoncepcyjne. Nie jest to więc jedynie pigułka na ładną cerę, choć proponuje ją wielu dermatologów, zupełnie niezależnie od jej właściwości antykoncepcyjnych. Nie wiem czy umiecie czytac ZE ZROZUMIENIEM ale moze jednak cos z tego wyciagniecie

Gość weź daj spokój
powiedziała co wiedziała... :/ diana 35 to syffff

Gość e tam ze 2 lata sie
dokladnie powiedzialam co wiedzialam i potwierdzilam artykulem to co chcialam powierdzic-diane to tabletki anty a ze SYF to inna sprawa, sa rzeczywiscie bomba hormonalna dlatego ich juz nie uzywam ale nie da sie zaprzeczyc ze to normalna antykoncepcja....chyba ze ktos czyta i nie dociera...

Gość weź daj spokój
ja piernicze to ze diana 35 jest lekarstwem na wsztkie te problemy to doskonale wiemy !!! ale to ze jest niezaspecjalnym srodkiem antykoncepcyjnym o tym tez kazdy wie :/

Gość e tam ze 2 lata sie
hehe...coz czytania ze zrozumieniem uczyc nie bede, od tego sa podstawowki :D

Gość e tam ze 2 lata sie
a ze w PL panuje ciemnogrod....hmmm niby tylko krowa nie zmienia pogladow ale zagladajac tu widze ze i duzo mlodych "nowoczesnych" Polek rowniez :/

e tam - nie rozumiem czemu sie tak burzysz?:) jaki ciemogród ? przeciez nikt tu nie pisze, że nie masz racji i że diane nie jest lekiem na trądzik i że nie jest przy okazji środkiem antykoncepcyjnym - bo jest tymi dwoma rzeczami - natomiast ma słabsze działanie niż standardowa pigułka antykoncepcyjna i odpowiedź na pytanie autorki topicu brzmi - TAK TO MOŻLIWE, możliwe nawet przy standardowej pigułce, ale mało prawdopodobne. Ja natomiast jeśli zajście w ciąże byłoby dla mnie dramatem - nie opierałabym się tylko na tym preparacie - spytaj jakiegokolwiek ginekologa.

Gość otoz mylisz sie
nie ma slabszego dzialania nie wiem w ogole na jakaich podstawach tak twierdzisz? hmm? a wpadka rzeczywiscie moze sie zdarzyc przy kazdej pigulce

Gość DO WSZYSTKICH...
LIczba 35 określa zawartość hormonów w tych tabletach. Zazwyczaj środki antykoncepcyjne mają mniejszą ilość hormonów, taką, która wystarcza do zatrzymania owulacji. Diane mają 0.035 mg środka, który w organizmie ludzik zamienia się w homron blokujący owualcję (etjylestradiol bodajże). W innych pigułkach zawartość tych substancji, potocznie nazywanych hormonami (w hormony one się dopiero zamieniają w naszym organizmie, mówiąc w skrócie) wynosi od 0,020 do 0,030mg. Diane ma więc największą zawartośc tych substancji. I właśnie dlatego stosowana jest u kobiet z zaburzeniami hormonalnymi i dlatego osbom bez zaburzeń hormonalnych i to konkretnych i konkretengo pochodzenia- szkodzi. Ale działanie antykoncepcyjne jest bardzo wysokie, a nie niskie! Dlatego, ze owulacja przy takiej ilości hormonów jest zablokowana. Pomyślcie, skoro już znacznie mniejsza ilość syntetycznych hormonów blokuje owulację skutecznie, to tak wysoka dawka tym bardziej. Więc jest to jak najbardzej środek antykoncepcyjny. Jednak działanie antykoncepcyjne jest niejako "skutkiem ubocznym", bo przeciez drowa osoba bez zaburzeń hormonalnych nie potrzebuje takich dawek syntetycznych hormonów, a wręcz sa one szkodliwe dla zdrowego organizmu. WIęc stosuje się te tabletki tylko u konkretnej grupy kobiet i najczęściej tylko w okresie leczenia. Niestety, wy nie rozumiecie tego, ze to jest LEK, i nie można mówić, z eon jest do dupy czy do czegos innego, bo nie służy do brania sobie go ot tak, tylko ma pomagać na konkretne schorzenia. Nie na każde przetłuszczanie włosów itd., tylko na nadmiar testosteronu lub na niedoczynnośc jajników, w skutek której upośledzona zostaje produkcja konkretnych homornów. i pamiętac należy, że hormony produkowane są w różnych miejscach, np. przez nadnercza i kłopoty podobne na pierwszy rzut oka moga mieć zupełnie odmienne podłoże. Ciekawe czy o lekach np. na żółtaczke czy na ospę wietrzna też mówicie, ze są do dupy:O Niestety jest to wina kiepskich lekarzy oraz upierdliwych pacjentów, ze przepisują każdej marudnej nastoplatce Diane 35 na trądzik, bo koleżanki biora i ona też chce, albo bo tańsze....:o

Gość DO WSZYSTKICH...
No i napiszę to wyrźnie, bo widzę, że do niektórych nie dociera- Diane ma MOCNIEJSZE i pewniejsze działanie antykoncepcyjne niz inne tego typu leki, bo zawartość syntetycznych hormonów jest wyższa! WIęc istnieje mniejsze prawdopodobieństwo owulacji. Ale jeżeli ktoś bierze antybiotyki, wymiotuje, ma ostrą biegunkę, zapomniał o jakiejś tabletce, to moze się zdarzyć wpadka.

Gość ajjjj
jeśli ktoś ma biegunkę to od razu wpadka? ja od 3 dni mam biegunkę. no i nie dostaję okresu od odstawienia tabletek 4 dni...już się zaczynam martwić proszę napisz coś na ten temat