Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana-mama

Jak to mozliwe ze moja corka ma inna gr.krwi niz my-rodzice???

Polecane posty

Gość zatroskana-mama

Ja mam grupe krwi 0 Rh+ a maz ma oRh- no a nasza coreczka ma grupe B Rh-...Jak to mozliwe? Baaaaaaaardzo sie zdziwilam jak mi w szpitalu to powiedzieli....Po przepytaniu rodzinki o grupe krwi okazuje sie za ojciec meza ma taka wlasnie grupe krwi jak corcia,czy to mozliwe ze odziedziczyla to po dziadku...Bylam przekonana ze grupa krwi dziecka zalezy tylko od rodzicow...Jak to jest,moze ktos mi wytlumaczy???

Gość gość
mąż ma 0 Rh+, ja mam 0 Rh - , a nasz syn ARh+ i gwarantuję wam ,że jest synem swego ojca.( jedynie dziadek ojciec ojca ma grupę A RH-

Gość gość
puściłaś się i tyle

Gość gość
O genetyce słyszałaś?

Gość gość
mój mąz też ma inna niż rodzice . A jest ich biologicznym dzieckiem. Genetyka sie kłania. A nie jak piszą oszołomy - puściłaś się. Do gość 12:17 trzeba było na biologię chodzić a nie wagarować.

Gość gość
Nawet w tym internecie są kalkulatory grupy krwi dziecka. Wasze może mieć B RH+, B RH-, O RH+, O RH-

Gość gość
mój mąz też ma inna niż rodzice . A jest ich biologicznym dzieckiem. Genetyka sie kłania. A nie jak piszą oszołomy - puściłaś się. Do gość 12:17 trzeba było na biologię chodzić a nie wagarować. xxx Czasami dziecko może mieć inną grupę krwi niż rodzice, ale nigdy w przypadku rodziców mających grupę 0. Genetyka się kłania, jak słusznie piszesz, trzeba było na biologie chodzić, a nie wagarować. Pewnie teraz tego żałujesz.

Gość JestemPewna
Niemożliwe aby z dwoch grup 0 wyszła grupa B! Niemożliwe !! Z dwoch grup zero dziecko ZAWSZE MA ZERO!

Gość gość
Jak się łączy grupa "O" z grupą "O" to musi wyjść "O" nie ma innej opcji. Połącz biała farbę z białą farbą, to jak byś nie mieszał będzie biała !

Gość gość
Radziłabym powtórzyć całej rodzince (mama, tata i dziecko) badanie krwi, jeśli będzie tak jak piszesz , to pozostają badania genetyczne, bo coś jest nie tak. po połączeni grup "O" dziecko musi mieć zero .

Gość gość
Jeśli jesteś pewna, że ojcem Twojego dziecka jest Twój mąż, to powtórzcie badania grupy krwi całej rodzinie. 0 + 0 zawsze daje O. Jeśli dziecko ma grupę B, to któreś z rodziców musi mieć grupę B lub AB, nie ma innej opcji. U kogoś musi być błąd albo podmienili Wam dziecko.

Gość gość
Grupę krwi dziedziczy się tylko po rodzicach. Grupa krwi dziadków nie ma tu żadnego znaczenia.

Gość gość
Grupę krwi dziedziczy się tylko po rodzicach. Grupa krwi dziadków nie ma tu żadnego znaczenia. xxx Nie tylko, bo rodzice mogą mieć krew np. B i A, a dziecko "po dziadkach" może mieć 0.

Gość gość
z dwoch zer musi wyjsc zero, ale nie panikuj autorko, tylko powtorz badanie krwi Twoje i meza, ja pamietam jak mialam z ksiazeczce zdrowia dziecka A+, tak samo jak moi rodzice , a przy badaniu w ciazy okazalo sie, ze to byl blad i jednak mam 0+

Gość gość
Po co wy głupoty piszecie?!!!!! Masz link do kalkulatora autorka, nie słuchaj bzdur. Ja mam 0 a dziecko wcale nie ma 0, a nie ma wątpliwości że jest mój ( moja kopia)

Gość gość
Często przy badaniu noworodków grupa krwi była (nie wiem jak teraz) błędnie określana. Ewentualnie przeszczep szpiku ma jakiś procent na zmianę

Gość gość
Nie tylko, bo rodzice mogą mieć krew np. B i A, a dziecko "po dziadkach" może mieć 0 x Takich bzdetów jeszcze nie słyszałam. Grupę dziedziczy się zawsze po rodzicach. Osoba majaca grupę krwi A może mieć genotyp iAiA lub iAi0. Więc jezeli rodzice mają np. grupy krwi A i B to dziecko moze mieć A, B, 0 lub AB w zależności od genotypu jaki posiadają rodzice.

Gość gość
Grupę krwi dziedziczy się tylko po rodzicach. Grupa krwi dziadków nie ma tu żadnego znaczenia. xxx Nie tylko, bo rodzice mogą mieć krew np. B i A, a dziecko "po dziadkach" może mieć 0. xxx A wiesz co to jest heterozygota oraz allele dominujące i recesywne? Jedno z rodziców jest heterozygotą A0 a drugie heterozygotą B0. W takiej sytuacji dzieci mogą mieć grupę krwi A (genotyp A0), B (genotyp B0), AB (genotyp AB) lub 0 (genotyp 00). Wszystkie opcje są więc możliwe u dzieci. Poszczególne allele są dziedziczone od rodziców. Aby rodzice mogli być heterozygotami, w obu przypadkach jedno z dziadków musi mieć grupę AB (genotyp AB) a drugie 0 (genotyp 00). Allele A i B są dominujące i dlatego u rodziców nie ujawnia się grupa 0. Dopiero u dziecka w momencie, gdy od obojga rodziców odziedziczy po jednym allelu recesywnym 0. To wciąż nie jest dziedziczenie po dziadku. To jest odziedziczenie po rodzicach zdominowanych alleli. Dlatego dziecko ma fenotyp dziadka. Natomiast w sytuacji, o której pisze autorka nie ma takiej możliwości. Oboje rodzice są homozygotami 00 (0 jest allelem recesywnym). Aby dziecko mogło mieć grupę krwi B, któreś z rodziców musi mu przekazać allel B, który jest dominujący nad allelem 0. Gdyby któreś z rodziców posiadało allel B, nie miałoby grupy krwi 0. Już chyba dokładniej nie da się tego wytłumaczyć.

Gość gość
Ja mam 0 a dziecko wcale nie ma 0, a nie ma wątpliwości że jest mój ( moja kopia) xxx Jeśli partner(ka) ma grupę inną niż 0, to dziecko też może mieć inną. Żadne odkrycie.

Gość gość
albo podmiana bachorka albo dziecko z in vitro i podmiana komórek jajowych albo ojciec dziecka to nie mąż ...

Gość gość
Moja mama ma A-, tata A+, a ja 0+ po dziadku. Jestem ich dzieckiem bo jedno tylko bylo dziecko w szpitalu po kleszczach, poza tym jestem do nich podobna. Wiec moze tak byc ze po dziadku ma grupe

Gość gość
qrwa nie po dziadku tylko po rodzicach . No chyba że dziadek pukał ci mamę.

Gość gość
Każdy może mieć grupę 0, ale jak rodzice mają 0 to dziecko nie może mieć innej niż 0!

Gość gość
masz 0 po rodzicach, mama miala A0+, ojciec A0- i uciebie sie polaczyly zera i masz 00, czyli 0

Gość gość
nie wytłumaczysz ciemnogrod nie chodzil na biologie do szkoły sredniej. Allele, heterozygoty to dla nich za trudne.

Gość gość
Gościu z godz.14,57 Wystarczy zajrzeć do tego kalkulatora w necie i już wiadomo, że skoro matka miała A Rh- , ojciec A Rh+ to dziecko może mieć grupę: A lub 0, zarówno Rh+ jak i Rh- Żadne dziedziczenie po dziadku ...

Gość gość
ja mam A Rh-,a mąż B Rh+-nasze dzieci-córka 0Rh+,syn 0Rh-

Gość ex D
to jak najbardziej ok, ten ostatni przypadek, a co do autorki to możliwości jest kilka - najmniej prawdopodobna, ze jednak po dziadkach przeszła inna grupa krwi - to są bardzo rzadkie przypadki, ale sie zdarzają - mają swoją nazwę nawet, ale mi umknęło teraz, dwa - grupę krwi dziecka nalezy badać ponownie po 2 roku życia, bo zdarzają się pomyłki i zmiany, grupy krwi rodziców też można potwierdzić 3: to jednak nie dziecko męża, ale aliena np.