Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CZY KTOŚ MI COŚ NAPISZE

FILOLOGIA KLASYCZNA I KULTURA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Polecane posty

Gość CZY KTOŚ MI COŚ NAPISZE

JAKIEKOLWIEK INFORMACJE O TYM KIERUNKU :)

Gość mokkoo
Hej, jestem absolwentką filologii klasycznej. Studia skończyłam 4 lata temu i nie żałuję, że wybrałam ten kierunek :) Co prawda przez 5 lat mnóstwo nauki, ale dzięki temu nauczyłam się dobrej organizacji zajęć, szybkiego i logicznego myslenia, a oprócz tego znam dużo języków obcych,co z kolei bardzo przydaje sie mi w pracy (i jest moim atutem,gdy patrzą na CV).Znam: angielski, niemiecki, włoski, nowogrecki, francuski no i oczywiscie po kierunku - grekę i łacinę. Do szkoły nie chciałam iść uczyć :)

zdawalam kiedys na ten kierunek, ale to było pare latek temu; zresztą i tak poszłam na inny. o ile dobrze pamiętam, z przedmiotów na pewno uczysz się j. greckiego i łacińskiego na filologii klasycznej.

Gość DZIĘKI DZIEWCZYNY
:) w sumie to nie liczylam na to, ze ktos cos napisze ;) mokkoo to rzeczywiscie imponujace! A czy robisz cos zwiazanego z kierunkiem, ktory skonczylas? Ja planuje w tym roku zlozyc papiery na UWr. Oprocz nauki łaciny i greki jest tam tez wiele zagadnien zwiazanych z kulturą krajow polozonych w basenie M.Sródziemnego i glownie to mnie ciekawi :)

Gość MOKKOO CZEKAM NA ODP
:) :) :) POZDRAWIAM!!!

Gość up upp uppp

Gość ale nie znasz ich wszystkich
perfekt?

Gość mokkoo
Pracuję w firmie, ktora zajmuje sie produkcja kursow jezykowych, a moje obowiazki to koordynacja nagran studyjnych, redakcja podrecznika, korekta merytoryczna :) W sam raz po takim poliglotycznym kierunku :) Oczywiście oprócz języków klasycznych są inne przedmioty, takie jak historia literatury greckiej i łacińskiej, elementy archeologii i historii sztuki staroźytnej, gramatyka opisowa, gramatyka historyczna, mnóstwo konwersatoriów skupionych juź na czymś konkretnym z literatury łacińskiej i greckiej polegających na tłumaczeniu i analizie wybranych dzieł. Nauki mnóstwo :) Po czwartym roku wybierasz specjalizację: latynistykę lub hellenistykę. Ja jestem hellenistką :) Znam perfekt grekę i łacinę. Pozostałe języki znam na poziomie dobrym , jestem w stanie swobodnie rozmawiać i rozumieć co do mnie mówią (ang. na bardzo dobrym) :)

Ja bylam na tym kierunku i zwialam stamtad ;) . Jak dla mnie strasznie monotonny i nudny. Nie na moj temperament ;). Cala masa siedzenia nad ksiazkami, ze slownikiem i tlumaczenie np.Cezara. Starogreka trudna cholernie, a do niczego nieprzydatna...

Gość kauket
oj przydatna przydatna:) zlezy co robisz, bo ja np jestem na historii i magisterke chce pisac ze starozytnego wschodu i brakuje mi tej greki straszliwie bo na naszym kierunku sa tylko 2 lata laciny ale moze sie od przyszlego roku wybiore na filologie klasyczna a tak na marginesie jestem wlasnie na UWr:)

Łacina i greka mają to do siebie, że dzieki nim mozna bez problemu nauczyc sie wielu innych językow. To musza byc bardzo ciekawe studia! :)

ale filologia klasyczna z kulturą środziemnomorska jest chyba do wytrzymania bo oprocz łaciny i greki jest tez duzo zajec z kultury i sztuki obszaru śródziemnomorskiego. Porownalam program samej fil.klasycznej i tej z kultura i naprawde jest b.duza roznica! :)

Gość odswiezam
:)

Ja filoligii kalsycznej nie studiuję, ale mój chłopak, za ok 2 miesiące będzie miał obronę pracy dyplomowej ;) Widze ile czasu pochłaniają mu te studia, tak więc trzeba być wyjątkowym pasjonatą żeby studiowac ten kierunek, studia bardzo rozwijające, filologowie klasyczni nie mają większych problemów z nauczeniem się kolejnych języków :) a perspektywy przyszłej pracy ? zależy gdzie - na zachodzie ( anglia, francja) filologowie podobno są cenionymi pracownikami, podobnie we Włoszech - gdzie, zdaje się w każdej szkole średniej, łacina jest przedmiotem obowiązkowym, więc znalezienie pracy jako nauczyciel łaciny bądź historii starożytnej nie jest trudne. Poza tym ponoć można podjąć pracę w sądownictwie, pewnie też jakieś tłumaczenia :] Tak więc nauczyciel i tłumacz ew. pracownik naukowy - to zawody, które są ściśle związane z wybranum kierunkiem, ale jeśli chce się robic coś innego, bardziej dochodowego, należałoby posiąść jeszcze jakieś inne umiejętności, czyli wskazane są dodatkowe kursy itp ;)

Gość do A.I.R.
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedz! :D

a jak to jest z innymi językami na filologii klasycznej, chodzi mi o nowozytne, np. hiszpanski, włoski itp. Czy jest duzo zajec z językow oprócz łaciny i greki???

a jak to jest z innymi językami na filologii klasycznej, chodzi mi o nowozytne, np. hiszpanski, włoski itp. Czy jest duzo zajec z językow oprócz łaciny i greki???

Gość tak jak na normalnych
studiach, kilka razy w tyg (3x2h) zazwyczaj :]

na stronie UWr instytutu filologii klasycznej jest z nowozytnych do wyboru grecki, wloski i hiszpanski ale nie wiem czy na studiach sa dwa zęzyki czy jeden, chyba dwa, prawda? :)

Gość trallalala da da da
łacina, greka + nowożytny i na tym koniec.

Gość mokkoo
Z języków nowożytnych na filologii klasycznej możesz nauczyć się nowogreckiego i włoskiego (przynajmniej na UJ). :)

Gość seneca
Serdecznie pozdrawiam wszystkich filologów klasycznych, absolwentów i studentów. Jestem dla Was pełen uznania, gdyż zdecydowaliście się na tak trudne i wymagające wielu wyrzeczeń studia. W istocie są to dwie filologie, starogrecka i rzymska - to dla mniej zorientowanych. Starożytność znów wzbudza wiele emocji. My przemijamy a ona wciąż trwa, także dzięki Wam, filologom klasycznym, historykom starożytnym, archeologom klasycznym i innym pasjonatom starożytności - tego co onegdaj niemiecki filolog klasyczny nazwał "Altertumswissenschaften".

Gość Patrycjaa88
Witam! Ja również dostałam się w tym roku na filologię klasyczną na Uwr, jednak doszłam do wniosku że dużo ciekawszy byłby dla mnie kierunek z kulturą śródziemnomorską.. Wie ktoś może jak jest z przenosinami? Co trzeba zrobić żeby się przenieść? Czy można to zrobić po pierwszym semestrze? Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź, pozdrawiam :)

Gość crupca
W tym roku zdaję maturę , zainteresował mnie ten kierunek. Mam pytanie do studentów bądź absolwentów tego kierunku jakie przedmioty zdawaliście, czy ciężko było dostać się na UWr ?

Gość monia1510
cześć, czy ktoś mi pomoże przetłumaczyć tekst z łaciny na polski? bardzo pilne!

Gość monia1510
proszę o kontakt: monia1510@interia.pl