Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Uffa

Dieta bezwęglowodanowa

Polecane posty

Gość Uffa

Czy wiecie, ze nie jedząc węglowodanó przez jakiś czas mozna szybko schudnąć?

Gość Ziutka_Wi
Wiecej na temat diety można poczytać tu: www.schudnij.webus.pl

Gość anakodna.na.atkinsie
Wiemy wiemy :) Dieta nazywa sie dieta niskoweglowodanowa i to moze byc dieta Atkinsa albo jej odmiany. Ciekawi mnie jedno czy wlasciciele strony maja swiadomosc ze lamia prawa autorskie bo z tego to widze teksty sa przeklepane z ksiazki :P

pewnie to głupie pytanie ale w jakich produktach są węglowodany czego musimy unikać

Weglowodany są prawie wszedzie. Węglowodany - źródło energii. Kiedyś wypróbowałam taką dietę, ot tak, żeby dostarczyć organizmowi dużo białka :) Niestety nie sprawdziło to się ... Nie miałam siły biegać, płwać itd. Po prostu nie miałam źródła energii jakim są węglowodany. Żeby się najeść i normalnie funkcjonować jak na normalnej diecie, musiałam pochłaniać dziennie 3 000 kcl wzwyż. A na diecie z węglami około 1700 może nawet mniej.

Dolmar - węglowodany są prwie wszędzie. Ale w największej ilośći występują w pieczywie, makaronach, ciastach, ciasteczkach, słodyczach, owocach, warzywach. W mniejszych ilościach w mięsie i rybie, jajkach, serach. Ale i tak prawie wszędzi są. Trudno jest żyć bez węglowodanów. Lepszym sposobem jest niełączenie ich z tłuszczami. Z węglowodanami jest tak, że organizm najpierw pochłania je. Potem jak zjemy tłuszcz łącząc go z węglami to ten tłuszcz nie zostanie pochłonięty. I tym sposobem odłoży się tworząc tkankę tłuszczową. Może ktoś mnie zrozumiał :) Bo talentu do tłumaczenia to ja nie mam :P

Gość agata--------
odpuscie sobie te niskoweglowodanowe diety , ja bylam na takiej przez 4 miechy owszem schudlam tyle ile chcialam, ale niestety na dluzsza mete organizm nie jest w stanie wytrzymac bez wegli, u mnie tak bylo, gdy tylko zaczelam spowrotem jesc, kilogramy wrocily tak szybko jak zniknely natomiast kiedy zaczelam menij jesc, jadlam normalnie wegle (oprcz bialego chleba i bialych bulek bo nie lubie ) jadlam nawet slodycze, to waga spadala szybciej niz na dieciee niskoweglowodanowej na ktorej sie bardzo meczylam, wtedy nawet okres mi zanikl, musialam brac hormony blee moim zdaniem wystarczy nie jest bialego pieczywa a zamiast tego o wiele lepszy jest pelnoziarnisty chleb

Gość agata--------
mądralalala hey! ja tak jak ty tez nie mialam sily, wczesniej duzo cwiczylam i chodzilam na aerobik, gdy zaczelam stosowac diete odrazu opuscily mnie checi do cwiczen, miesnie bardzo sie meczyly i bolaly, ciezko mi bylo wlazic po schodach nawet:P koszmar ps. bylam na diecie wysoko bialkowej;P

agata - też byłam na wysokobiałkowej :) Jadłam twarożki, chude mięso i ryby, sporadcznie jajka i orzeszki .. Nie wytrzymałam długo na takiej diecie :) Z węglami też można się odchudzać :D Ja trzymam dietę i ćwiczę i mam sylwetkę ok .. Tylko z łdek nie ejstem zadowolona bo są troche za bardzo umięśnione i takie twarde .. Ale z nimi miałąm tak zawsze :)

Gość anakonda.na.atkinsie
I tutaj wychodza podstawowe braki wiedzy o biochemii organizmu :) Jesli sie cwiczy intensywnie to calkiem spokojnie mozna byc na diecie niskoweglowej pod warunkiem ze sie robi co tydzien albo dwa doladowania :) CKD (cyclical ketogenic diet) czyli cykliczna diete ketogeniczna. http://www.sfd.pl/temat184872/ http://www.dobradieta.pl/forum/archiwa/ckd-dieta-ketogeniczna-10517.htm Wiedza nie zabija a internet jest tani :P;)

Gość agata--------
anakonda.na.atkinsie a wiesz na co atkins zmarl? ;P

Agata a wiesz ilu ludziom uratowal zycie ?

Agata a Atkins zmarl dlatego ze uderzyl glowa o chodnik masz z tym jakis problem i to ma dowodzic czegokolwiek ? :)

Gość agata-------
anakodna.na.atkinsie no tak ale ludzie nie przewracaja sie na chodnik bez powodu:) ja z tym nie mam problemu, ale on mial;] to byla moja odpowiedz na twoje zdanie o ironicznym tonie skierowane do ludzi, którzy nie wiedzieli ze wiedza nie zabija dieta wysokotluszczowa na pewno z jednej strony pomaga, znam ludzi ktorzy sa na takiej diecie i moga odstawic leki,są to ludzie starsi, (no ale lekarz im powiedzial ze robia to na wlasna odpowiedzialnosc) ale z drugiej strony tluszcz obciąża nerki i ma szkodliwy wplyw na serce, nie dla wszystkich jest dobra, a wydaje mi sie że dla mlodych ludzi to juz w ogole nie jest wskazana moim zdaniem nasze jedzenie powinno byc roznorodne tyle smacznych owocow i warzyw rosnie na ziemi,roznorodnych zboz, a tu sie trzeba tłuszczem katować fuuuuuuuuu

Agata, Dieta Atkinsa to nie jest dieta wysokotluszczowa tylko niskoweglowodanowa a to jest jednak jakas roznica :D Powodow na to zeby zeslabnac moze byc sto tysiecy i ja osobiscie nie widze zwiazku pomiedzy tym a skutecznoscia jednej z najbardziej popularnych diet. Wiem ze tego nie wiesz ale dieta Atkinsa to dieta ktora ogranicza drastycznie weglowodany tylko w 2 pierwszych tygodniach a pozniej mozesz sobie jesc te wszystkie warzywa i owoce w ramach ilosci wegli na ktorej Twoje cialo nie przybiera na wadze... Ja wiem ze obiegowe opinie sa bardzo ciezkie do zabicia i dlatego mowie ze wiedza nie zabija a z dostepem do netu to juz nie rozumiem jak mozna miec jakiekolwiek problemy z weryfikacja informacji :) Pozdrawiam.

Gość pytajnik.
Diety niskoweglowodanowe sa krytykowane praktycznie przez wszystkie organizacje lekarskie i dietetyczne. Dlugoterminowo nie sa skuteczniejsze od niskotluszczowych (odchudzanie) a niosa ze soba duzo wieksze ryzyko chorob serca i ukladu krazenia. Anakondo zajrzę do Was na topik :)

O ile widzę to założycielka topicku dała w temacie: dieta bezwęglowodanowa. Czyli taka, która ma węglowodany tylko w śladowych ilościach lub wcale. Taka dieta jest niezdrowa, nie dostaracza nam energii, wykańcza nas .. nie możemy urozmaicać sobie menu. Jestym słowem dieta do kitu. Co do Atkinsa to myślę, że był to mądry człowiek. Stosował tą swoją dietę, ale nie dlatego, żeby tracić kilogramy. Nie wiem czy wiecie jak wyglądał Atkins. Miał on bardzo umięśnione ciało. Stosował dietę w której było dużo białka, żeby budować mięśnie. Bo jak prawie wszyscy wiedzą białko jest elementem budulowym. Natomiast co do tłuszczu to fakt, tłuszcze tez powinno się jeść. Niektórzy ich kompletnie unikają, ale należyh je jeść. Jedząc dużo tłuszczy a mało węgli, nie jest to niebezpieczne. Ponieważ organizm \"wciąga\" tłuszcz, a nie węgle. Bo gdy wciąga węgle, wtedy nie ma miejsca na tłuszcz. Natomiast co za dużo to niezdrowo. Co do tych dwóch pierwszych tygodni dziety Atkinsa - jest ona prawie pozbawiona węgli. Także wg. mnie jest po prostu zła. W następnych etapach owszem, węgle występują, ale w małej ilości. Występują po to, by można przeprowadzać trening siłowy, który chwalił sobie Atkins. Bo wiadomo, że bez węgli byłby on trudny do wykoniania. Natomiast dieta ma i tak ma za mało węgli. Dużo ekspertów wypowiada się negatywnie na temat diety Atkinsa. Na dłużą metę się na niej nie pociągnie. Będą powstawały właśnie zasłabnięcia i tego typu problemy. Można sobie poeksperymentować i stosować tą dietę przez którki okres czasu. Ale przez dłuższy nie ma to najmniejszego sensu.

Gość agata-------
anakonda.na.atkinsie wiem ze na niej sie nie malo wegli , ale wiem ze na niej sie je duzo tluszczu:Pprzeciesz jesz go wiecej niz bez diety dlatego ja sobie nazywam wysokotluszczowa;P fakt to nie jest poprawne, nie bylam na diecie Atkinsa, ale domyslam sie ma fazy , tak jak reszta diet niskoweglowodanowych bo niemozliwe by bylo przez caly czas byc na scislej diecie, gdy tego nie potrzeba. ale wiesz te ilosci owocow i warzyw w ramach "ilosci wegli na ktorej Twoje cialo nie przybiera na wadze" to se pewnie mozna wsadzic;P pewnie jeden agrest na dzien (dobra zartuje, ale na pewno trzeba sie niezle ograniczac i liczyc porzeczki ;) ) dla mnie to by byla udreka anakodna.na.atkinsie ile juz jestes na swojej diecie?

Agata, He nie samymi porzeczkami czlowiek zyje ;) A co do diety to jestem na niej 2 miesiac tym razem ,a poprzednio bylam na low carb przez 2 lata :) Madralalala, Tak zeslabniecia i takie tam :P Sure hehe jak ja mowie gdy ludzie sie wypowiadaja na tematy o ktorych nie maja pojecia :):):):):) Pytajnik, Zapraszam :D

Gość agata-----
anakonda.na.atkinsie 2 lata na low carb o ile sie nie myle to tez dieta niskoweglowodanowa, starsznie dlugo, musisz miec silna wole;) ale dlaczego przeszlas na atkinsa? a z tymi zaslabnieciami, dlaczego to niemozliwe? przeciez weglowodany to cukry proste i zlozone, kiedy sie ich malo zje po jakims czasie nastepuje spadek cukru we w krwi, a to oznacza oslabienie fizyczne, osoby ktore cwicza codziennie nie powinny byc na takiej diecie, spadek cukru we krwi wystepuje zwlaszcza po sporym wysilku fizycznym ja tam przeciez bylam na takiej diecie postepowalam zgodnie z jej regulami i nie mialam zbytnio sil na cwiczeniach, chociaz moja kondycja przed dieta byla bardzo dobra, i nikt mi tu nie powie ze jest inaczej, bo wiem to z teorii i praktyki:P

Anakonda - ja mówiłam o konkretynm przypadku, czyli o mnie. Bedac na diecie prawie pozawionej wegli, zaslablam 2 razy.Bylam wykonczona. Zawsze cwiczylam aeroby, na ktore wtedy po prostu nie mialam sily. Chociaz kazdy organizm reaguje na diety inaczej. Ja nie mowie, ze Atkins upadł dlatego, ze byl na tej diecie. Nie! On mogl zaslabnac z innych 1000 powodow. Tego nikt nie wie, dlatego o tym nie dyskutujmy. I jeszcze jedno - nie mow, ze nie znam sie na diecie Atkinsa, skoro tego nie wiesz. Wiem co to za dieta i znam się na niej, bo pisalam o niej nawet prace. Poza tym to szczerze podziwiam Cię, że wytrwałaś na diecie low carb 2 lata :)

Agata, Ja bylam dwa lata na Atkinsie pozniej zrobilam przerwe i teraz wrocilam na Atkinsa. Dieta lowcarb to jest optymalna dieta dla mnie bo na niej najlepiej sie czuje.Mam mase energii,nie czuje sie zmeczona moj mozg dziala na najwyzszych obrotach.Caly czas jezdze na rolkach i robie mase cwiczen silowych i w niczym mi to nie przeszkadza. Napisalas: "a z tymi zaslabnieciami, dlaczego to niemozliwe? przeciez weglowodany to cukry proste i zlozone, kiedy sie ich malo zje po jakims czasie nastepuje spadek cukru we w krwi, a to oznacza oslabienie fizyczne, osoby ktore cwicza codziennie nie powinny byc na takiej diecie, spadek cukru we krwi wystepuje zwlaszcza po sporym wysilku fizycznym" Nie wiesz jednej rzeczy jesli masz ustabilizowany poziom cukru co ma miejsce na lowcarb i czerpiesz energie z tluszczu i bialka a nie z wegli nie ma czegos takiego jak oslabienie fizyczne. To sa dwa zupelnie odmienne zrodla energii ktore sie wzajemnie wykluczaja. Wiec nawet po duzym wysilku nie obniza sie drastycznie poziom cukru we krwi. Znam wielu chlopakow ktorzy sa kulturystami ktorzy sa caly czas na lowcarb ale zeby robic mase musza robic doladowania wegli co 2-3 tygodnie wiec sa na CKD -czyli cyklicznej diecie ketogenicznej linki podalam powyzej. Nie zaprzeczysz ze kulturysci to osoby ktore cwicza instensywnie:) Madralalala, Ja wierze ze moglas zeslabnac ale dieta lowcarb nie miala z tym nic wspolnego. Gdybys byla na dobrze prowadzonej diecie niskoweglowej to mialabys wiecej energii niz na dowolnej diecie ograniczajacej kalorie. Cos skopalas wtedy. Diety lowacarb z zalozenia to diety gdzie cukier we krwi sie stabilizuje i eliminowane sa gwaltowne skoki cukru. A co do 2 lat na lowcarb to zaden wyczyn jesli Twoje cialo funkcjonuje swietnie,dobrze sie czujesz to zwyczajnie nie ma sensu kombinowac i pakowac w siebie cukier i wegle proste ktore sa zwyczajnie niezdrowe. Pozdrawiam :)

Gość agata------
no tak kulturysci to kulturysci, oni sobie robia doladowania, ale jedza tez co dwie i pol h,maja scisly rytm, biora specjalne preparaty z bialkiem , a przed wystepami sie odwadniaja:Pitp, oni to inna bajka, ja bylam na diecie ktora nie miala doladowan;P i wcale nie chcialam ich miec, chcialam tylko jesc malo wegli, ale zrozumialam ze weglowodany po cos sa, one sa wlasnie po to by miec energie, organizm wcale nie chce brac energii z tluszczy i bialka tylko z wegli;P bo wlasnie po to sa prawie w kazdym jedzeniu, jemy po to by miec energie i zyc w pelni sil:) ja tak rozumuje, mysle prosto:P dlatego uwazam ze prawidlowa dite to 50%weglowodany 25%tluszcze 25% bialka i git;P niby gdy sie je malo wegli rzeczywiscie nie ma sie atakow wilczego glodu, bo gdy ma sie uregulowany cukier nie ma tych skokow,tez to czytalam ale mimo to wedlug mnie oslabionym sie jest caly czas ta low carb moim zdaniem jest lepsza od atkinsa, bo na diecie atkinsa moga pojawic sie choroby ukladu krazenia, a na low carb mozna cwiczyc, a na atkinsie jest z cwiczeniami troche gorzej

Agata, Ja na atkinsie cwiczylam,zylam,lazilam po gorach i prowadzilam bardzo aktywny tryb zycia ktory zreszta dalej prowadze. Wszystkie badania mam idealne. Atkins to dieta lowcarb jesli jest sensownie prowadzona to ma sie mase energii :) Ja rozumiem ze mozesz czuc sie dobrze na diecie z duza iloscia wegli ,ja sie nie czuje dobrze w moim wypadku duza ilosc wegli to zle samopoczucie,ciagle zmeczenie,otepialy mozg i przechodzenie z stanow euforii( po slodyczach) w stany obnizonego nastroju. Z kumpela pare tygodni temu po miesiacu na low carb poszlysmy do restauracji i w ramach celebrowania czegos tam zjadlysmy cala mase slodkich deserow. Skonczylo sie kompletnym atakiem glupawki. Stan na pograniczu upicia sie i niemoznosc zasniecia. Mily w trakcie ale jak minal to obydwie mialysmy wszystkie objawy kaca po cukrze. Bol glowy,odwodnienie i humor pod psem. Wegle proste zdecydowanie sa dla mnie na liscie produktow szkodliwych dla zdrowia :)

Gość pytajnik.
:) Anakondo od kiedy jestes na atkinsie? Piszesz ze badania masz idealne a jakie robisz?

Pytajnik, Z przerwami od 3 lat. A badania robie wszystkie podstawowe lacznie z poziomem HDL i LDL cholesterolu :) I sa dobre .

Gość agata------
anakondo a ile schudlas? jestes na diecie dla sylwetki czy dla zdrowia?

Agata, Dla jednego i drugiego :) Schudlam 15kg w 6 tygodni mam do schudniecia jeszcze 5. Ekstra kg mi przybyly gdy przez kilka miesiecy bylam na diecie z duza iloscia wegli zostalam znakautowana przez slodycze :)

Gość agata-------
o kurcze, bardzo szybko schudlas i duzo:>niezle a nie boisz sie ze znowu slodycze zaatakuja? hihi;) wytrzymasz bez nich?

Gość box_for_you
witam, nawiązując do tematu chciałem się przyznać, że od kilku dni stosuję dietę bezwęglowodanową i jestem zadowolony z przebiegu kuracji. w poniedziałek kiedy zaczynałem, waga moja wahała się miedzy 90-91kg, dziś już mogę się cieszyć wagą niższą o 5kg... dietę podesłał mi znajomy mail'em i powiem szczerze , że nie jestem osobą podatną na tego typu wkręty... pozdrawiam i życzę sukcesów w temacie...