Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poprosze.....

USG PRZEZPOCHWOWE CO TO???

Polecane posty

Gość poprosze.....

dostaladm od gina na nie skierowanie prosze jesli wiecie na czym ono polega to napiszcie jak ono sie odbywa czy odczowa sie bol i jak sie do niego przygotować, boje sie - powaga

Gość poprosze.....
konkretnie chodzi mi o to czy boli odpiszcie prosze :(

Gość USG
USG dopochwowe, to badanie w którym na długą koncówkę, przypominającą penisa, a najbardziej odpowiednią krztałtem do pochwy, na koncu której jest to USG, zakłada sie prezerwatywę, smaruje zelem i wkłada do pochwy. W ten sposób obraz jest bezpośrednio z wewnątrz narządów, czasami trzeba takie badanie zrobić, gdy na brzuchu jest mniej widoczne to co ma być zbadane. Badanie jest bezbolesne i dokładne i trwa chwilkę.

Gość USG
jak sama nazwa wskazuje - jest to usg narządu rodnego robione przez pochwę. Do pochwy wkłada się głowice usg. To jest o wiele dokładniejsze badanie niż przez powłoki brzuszne. Przyjemne może nie jest, ale nie boli. Jak badanie ginekologiczne. Musisz mieć pusty pęcherz przed badaniem, czyli przed samym badaniem zrób siusiu. I już.

Gość USG
to z 22:14 to nie moja wypowiedź.

Gość annii
Spokojnie, to USG wykonywane przez pochwę - aparat ma inną końcówkę, cienką i długą. Lekarz wkłada ją do pochwy i w ten sposób robi badanie. Jest to zupełnie bezbolesne a takie USG daje dokładniejszy wynik.

Potwierdzam. Miałam takie usg 2 razy i nie jest to ani bolesne ani nieprzyjemne, bo końcówka jest smarowana żelem (więc nie czuje się nawet oporu).

Gość chyba nie dziewica

z tą bezbolesnością to różnie bywa. Ja miałam robione już kilkanaście razy i z reguły jest bezbolesne, ale ostatnio bolało bardzo. Ja mam torbiele dlatego za każdą wizytą mam robione tego typu USG bo muszę być pod kontrolą. Czasem po prostu nie widać któregoś z jajników i lekarz ugniata brzuch, wtedy boli.

Gość madzior42
Czy odrazu po okresie mozna zrobic to badanie ?

troche moze przerazac wypowiedź USG "zakłada sie prezerwatywę, smaruje zelem i wkłada do pochwy" wcale nie bedzie ci tego "wkładał" nie wiadomo jak głęboko! tylko przyłoży... nawet nie poczujesz! Spoko, nic strasznego.

Gość Mam dylemat dyletanta
Jakie przyłoży :O Właśnie włoży normalnie do pochwy> A co do tego sikania to bym nie była taka pewna ponieważ jak jest pełny pęcherz to obraz jest wyraźniejszy, także lepiej spytaj lekarza który będzie ci je robił. A samo badanie jest zupełnie bezbolesne :)

Gość Neyoo
ale chyba wysikac sie trzeba raczej wtedy kiedy jest USG przez brzóch a nie przez pochwe bo inaczej nic nie bedzie widac...

Gość Kimische
Mam 20 lat, jeszcze nie rozpoczęłam współżycia, ale niestety zdaignozowane u mnie torbiele. Ginekolog skierował mnie na USG przezpochwowe. Nie boję się badania, jakoś wytrzymam. Problemem jest to, że utracę dziewictwo. Nie da się temu jakoś zapobiec?

Gość sonda jest dość
gruba. A mówiłaś lekarzowi, że jesteś dziewicą? Ciężka sprawa. Wydaje mi się, że przez powłoki brzuszne nie widać jajników.

usg przezpochwowe/dopochwowe różnie to zwą ;) ale wydaje mi się,że dziewicy nie można robić takiego badania...jak ja byłam dziewicą i byłam u ginekologa to badał mnie przez tyłek hehe anal jak nie wiem hehe usg dopochwowe to czasami głęboka penetracja,jak jelito osłoni jajnik to lekarz musi głębiej pogrzebać,przepraszam za formę stwierdzenia ;) Ja miałam akurat robione usg dopochwowe w celu sprawdzenia jajników,ginekolog musi zebrać wszystkie informacje (szerokość,długość) macicę też zapewne wymierzy przy okazji. Badanie nie boli,ja miałam robione kilka razy dodatkowo w ciąży i sonda do usg nie była duża,raczej wąska jak gwint butelki,szersza na czubku,dodatkowo żel powodował że penetracji się nie czuło :)

Gość gość
Nie boli :)