Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam bo nie wiem...

Pytanie o kwas foliowy

Polecane posty

czy wystepuje ograniczenie czasowe w przyjmowaniu kwasu foliowego? nie wiem czy bede w ciazy za 1msc czy dopiero za dwa lata. jak dlugo mozna przyjmowac kwas foliowy bez przerwy. czy z przyjmowania kwasu foliowego sa jakies inne korzysci procz zapobiegania u plodu wad rozwojowych? prosze o odpowedz :)

hmmm nikt ´sie nie wypowie??? :(

kwas foliowy z naturalnych zrodel jest gorzej przyswajany i jest go malo. dlatego zaleca sie branie go w tabletkach, zwlaszcza kobietom w wieku tzw rozrodczym. tak wiec mozna go brac caly czas, napweno nie zaszkodzi. a juz koniecznie na 3 m-ce przed planowana ciaza.

kwas foliowy z naturalnych zrodel jest gorzej przyswajany i jest go malo. dlatego zaleca sie branie go w tabletkach, zwlaszcza kobietom w wieku tzw rozrodczym. tak wiec mozna go brac caly czas, napweno nie zaszkodzi. a juz koniecznie na 3 m-ce przed planowana ciaza.

dziekuje kredka za odpowiedz 🌻 a jesli bierze sie antybiotyki, mozna go tez stosowac?

Gość do kredka31
mnie tez emat interesuje :) uwazasz ze spozywanie 1 tabletki przez rok, dwa lata lu trzy nie bedzie szkodzilo? to dobrze musze zakupic zapas tableteczek i nie zapominac o ich regularnym braniu

kiedys widzialam film na temat ciaży i tam mowili że najlpiej jest zazywac kwas foliowy na rok przed ciaza wtedy nie wystapia wady u płodu tzn bardzo maleja szanse ich wystepowania

Gość tukan
Oprócz regulacji rozwoju płodu kwas foliowy jest niezbędny w procesach krwiotworzenia oraz z innymi witaminami z grupy B zapobiega miażdżycy.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaddddd
Czyli podczas ciąży mam łykać 10 tabletek foliku?!?! Bzdura. :O

Gość Agnieszka 81
kwas foliowy to jest jedna tabletka na dzien wystarcza (0,4 mg) no chyba ze lekarz zaleci inaczej wiecej nie ma potrzeby brac wiecej bo sie gdzies slyszalo czy cos

Gość Agnieszka 81
Przyjmowanie kwasu foliowego przez nawet dłuższy okres nie jest szkodliwe, nadmiar organizm wydala. Tak, że możesz go brać bez obaw.

Gość ala59
kwas foliowy w ciazy juz nioc nie daje nalezy go brac duzo przed ciaza bo bardzo zle sie wchlania i koniecznie wlasnie z wit grupy b kwas foliowy to wplyw na rozwiniecie plodu narzadow kregoslupa przede wszystkim ale ktos napisal ze brac sztuczny - nieprawda jesli tylko mozesz i masz gdzie kupic to tylko naturalnego pochodzenia chodzilam na spotkania gdzie lekarz omawial wplyw roznych wit mineralow na ciaze a przy okazji tez aloesu

Gość Agnieszka 81
"kwas foliowy w ciazy juz nioc nie daje" Bardzo kontrowersyjny pogląd, bo do 12 tygodnia zalecają go wszyscy lekarze. Poza wpływem na organogenezę płodu ma też pozytywny wpływ na krew ciężarnej, którym płód jest karmiony.

Gość zaintere.sowana.
dziewczyny, prawda ze kwas foliowy ma korzystny wplyw na stan skory? tak wyczytalm na jednym z topikow

Mam pytanko. Chodzi o to że w najbliższym czasie nie planjue dziecka ale słyszałam że kwas foliowy mozna przyjmowac wczesniej. Moje pytanie brzmi: Czy można go przyjmować łącznie z tabletkami antykoncepcyjnymi??? Czy zmniejsza ich działanie? Dziekuje za odpowiedzi

Gość dziewczyna_27
Jeżeli bierzesz tabletki anty to właśnie bardzo wskazane jest być uzupełniała niedobory kwasu foliowego:)