Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licencjat

PYTANIE DO POLONISTÓW

Polecane posty

Gość licencjat

Mam pytanko, kończę właśnie pisać pracę licencjacke i chcę w niej zrobić dedykację dla Promotora. W związku z tym mam dylemat, chodzi o tytuł doktora. "Praca została napisana pod kierunkiem Pana dra XY. " CZY TO ZDANIE JEST POPRAWNIE NAPISANE? CZY "doktora" powinno być napisane może w całości? Bo z kropką chyba nie? I czy z wielkiej litery? To dla mnie ważne, nie chcę popełnić gafy, z góry dziękuję:)

Gość zdaje mi się że tak
Praca została napisana pod kierunkiem dr ....... bez pana, proszę Cię.

Gość zrobcie cos z nia...
Praca napisana pod kierunkiem dr XY. "dra" - na pewno nie.

Gość pracę z polskiego piszesz
bo nie ma skrótu dra...😠

Gość jestem po polonistyce
Powinno być tak, jak Ci tutaj radzą: Praca napisana pod kierunkiem dr Xyz

poprawnie jest albo dra albo dr. - to mozna zreszta sprawdzic w slowniku PWN, rowniez on-line ja na mojej pracy mialam napisane: Praca napisana pod kierunkiem dr. XYZ nawet babka w dziekanacie mi zwrocila uwage, ze mam blad (chodzilo o kropke), ale w koncu dala sie przekonac - w koncu slownik jest chyba dobrym argumentem :) kropke stawiasz dlatego, ze \"r\" nie jest ostatnia litera wyrazu. wiec jest wybor: albo dra, albo dr.

jesli piszesz całe słowo, to napisz \"Doktor\" z dużej litery, np \"pod kierunkiem Doktora Antoniego Nowaka\". Tak jest poprawnie też i duza litera na dodatek oddaje poważanie. (Studiuje polonistykę) i osobiscie nawet dzis miałam przyjemność sie zetknąć z taką KONIECZNĄ formą. Ps. \"pod kierunkiem dr Antoniego Nowaka\" tez jest poprawna, ale osobiscie wybrałabym ta pierwszą. Pozdrawiam i powodzenia

Gość że się wtrące
tijka ----> ale "r" jest ostatnią literą wyrazu doktor więc coś kręcisz :P kropkę się stawia np po prof. ale nie po dr :P

Gość zrobcie cos z nia...
Tijka, pierwszy raz slysze... Moze napisz jaki slownik podaje te formy? Pewnie jakies nowe wydanie?

chyba ze doktor jest kobieta - to wtedy bez kropki :) widze, ze nawet ktos po polonistyce wprowadza w blad...

Gość że się wtrące
eno jak Ty się na wikipedii wzorujesz to szacuneczek :O lepszego źródła informacji nie mogłaś znaleźć :P poza tym czy ktoś będzie zwracał uwagę na to jak napisany jest skrót w podziękowaniu ?? nie sądze ja w moim podziękowaniu zamiast prof. napisałam dr i jakoś 5 dostałam :P

że studiujesz polonistykę i piszesz dużymi literami? Ja stosuje małe albo wielkie, dużych nie znam. A może tego właśnie uczą na tym kierunku? Liter, których zwykl zjadacze chleba nie mają zaszczytu poznać?!

jesli jest w mianowniku to r jet ostatnia litera, ale jesli w dopelniaczu, to ostatnia jest litera a, stad kropka ja sama mialam z tym problem w ubieglym roku dlatego odszukalam to w slowniku (pamietalam taka zasade z liceum, ale nie bylam pewna dlatego szukalam potwierdzenia i znalazlam w slowniku pwn) jak mi sie uda odnalezc link to przesle :) u mnie prawie wszyscy pisali bez kropki i sie tego nie czepiano, ale poprawnie jest dr. i tego jestem pewna na 100%

Gość a ja mam pytanie
jak napisać w skrócie praca zostałanapisana pod kierunkiem profesora doktora habilitowanego. prof. dr hab. Jan Nowak?

Prof. pisze się wtedy z dużej litery bo to najwyzszy stopień z obecnych które posiada

Gość że się wtrące
sie nie przechwalam tylko chce pokazac że nikt sie takich pierdół nie czepia w pracy licencjackiej lub magisterskiej jak kropka czy jej brak w podziekowaniach :O no proszę Cię :O

Gość do mającej pytanie
wiesz może być i tak: Promotorem pracy jest prof. dr hab. Jan Nowak.

oto link do slownika: http://so.pwn.pl/slowo.php?co=dr+%3D+doktor \"w przypadkach zależnych lp też z kropką: dr., np. z dr. Nowakiem\" i wlasnie - nie zapominac o odmianie nazwisk :) mam nadzieje, ze to sceptykom wystarczy

justyneczka ----> udowodnij ze ja sie myle!

dajcie se wszyscy po razie i będzie spokój :P :P :D :D oj dziewuchy :)

widze, ze na tym zakonczyla sie dyskusja. dodam tylko, ze i tak wiekszosc pisze bez kropki i chyba nikt sie tego nie czepia. wrecz przeciwnie, ja musialam tlumaczyc wszystkim, ktorzy mieli moja prace w rekach, ze nie popelnilam bledu (na szczescie oprocz promotora i calej zreszta komisji).

Gość licencjat
teraz to mi namieszaliście!! jak tak dalej pójdzie to zrezygnuję z tego podziękowania........żeby nie było sporów o kropkę, -a to najlepiej chyba napisać całe słowo, tylko czy z wielkiej litery?

Gość do justyneczki
studiujesz polonistykę i nie wiesz ,że piszemy LITERĄ a nie Z LITERY

Gość licencjat
kurcze, ludzie, przestańcie się czepiać!!!

Gość licencjat