Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KUCHARECZKA1

Przepis na drożdżówkę!!

Polecane posty

Gość KUCHARECZKA1

Szukam sprawdzonego przepisu na drożdżówkę, pomóżcie!!

Gość KUCHARECZKA1
UP UP UP

Gość Brzusiaaaaaaaa
10 dag drożdży zalać 3 łyżkami mleka (nie może być zimne) i wymieszać z 3 łyzkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4 jajka w całożśi ubić z 3/4 szklanki cukru. Kostke margaryny rozpuścić i ostudzić. W misce wyrobić 1 kg mąki + te jajka z cukrem + drożdże + mleko (ja daję na oko, zeby ciasto był miękkie - ok. 3/4 szklanki) + rozpuszczona margaryna. Można dodać wczyśniej namoczone i obtoczone w mące rodzynki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrosnie, przełożyć do formy i znów odstawić do wyrosnięcia. Najwazniejsze - nie musisz wyrabiać rękami, może to zrobić mikser. Sekret pieknie wyrośniętego ciasta drożdżowego tkwi w tym, że pozwolisz mu wyrosnąć w cieple i PRZEDE WSZYSTKIM pieczesz na baaaaardzo małym ogniu. Podałam Ci przepis na naprawdę duże ciasto, które u mnie w domu znika... w 1 dzień - mąż pochałania je jeszcze ciepłe :) Mam nadzieję, że się przyda, bo namachałam się na tej klawiaturze ;)

Gość KUCHARECZKA1
Przyda się z pewnością! A ten bardzo mały ogień to jaki? CZy nagrzewać wcześniej piekarnik? no i jak długo piec? A blacha taka ok. 30cm na 40cm?

a na górę kruszonkę?Napisz proszę,jak robisz.

Gość Brzusiaaaa
Piekarnik wczesniej nagrzać, ciężko mi powiedzieć w ilu st. piec, bo nie mam takiej rozpiski na piekarniku, "tak na oko", po prostu na słabym ogniu :) I ile czasu - też trudno powiedzieć, na pewno zobaczysz - musi był ładnie zrumienione :) Ja używam blaszki własnie 30/40 albo większej, takiej kt. kupiłam już z piekarnikiem... Co do kruszonki, to sama chciałabym dobry przepis, bo nie umiem i zawsze wychodzi za twarda albo rozlewa sie na cieście :O Pozdrowionka :)

Gość KUCHARECZKA1
mały ogień, hmmmmm, jakieś 180, może? czy mniej? możę ktoś dopowie??? no i jak ztąkruszonką? a jakie dodatki poza rodzynkami, tak żeby była palce lizać? pozdrawiam, pa pa!!!!!

Gość Brzusiaaa
Kuchareczka=> ciężko mi doradzic, mam na pokrętle piekarnika zamiast stopi skalę cyfrową od 3 do 8 i ustawaim zawsze mniej więcej na 4. Na pewno Ci się uda. jak dasz duże ładne rodzynki, to kruszonki nie trzeba :) Czasami dawałam tez śliwki (miałam w słoikach połówki śliwek w cukrze) albo wiśnie, ale z owocami na cieście trzeba uważać i nie układać blisko krawędzi, bo drożdżak tak rosnie podczas pieczenia, że owoce spadają :)

Gość Niukem
Dzięki za przepis zrobiłem na imprezkę ciasto i nawet nawet wyszło mi ładnie znikało aż miło było patrzeć jeszcze raz dzięki pozdrawiam

Gość lika__*
przepis na kruszonkę 0,5 kg kostki margaryny wymieszać rękoma z 3/4 szklanki cukru i 3/4 szklanki mąki aż wyjdą takie "kuleczki" i posypać na ciasto gwarantuję orginalność

Gość Jagienka1
Ja piekę w 175 stopniach, ale wkładam do piekarnika już wyrośnięte ciasto. Moja Mama zawsze "przebija" już wyrośnięte ciasto. Po prostu, gdy ono wyrośnie w misce, trzeba je jeszcze raz zamiesić i "urosnąć".Coś wtym jest, bo Mamy drożdżówka zawsze najlepsza

Gość kamaxc
robiłam dzisiaj, wyszla super!!!!

Gość 1111patrycja
a ja go zrobiłam wszedł pyszny tylko nie napisałas o kruszonce co dopisz a nie bez kruszpnki nie ma smaku a le tak wyszedł moje dzieci kcą żbym imi robiłam co dzień

Gość a co to w ogole
Poszukaj w necie DROZDZOWKA BEZ URABIANIA. Sprawdza sie i dobrze smakuje

Gość Rosika
MonaLis1 Wygląda super smakowicie :)

Gość MonaLis1
I przepysznie smakuje, robiłam dzisiaj więc na kolacje z mleczkiem rewelacja:)