Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja29

Dysplazja stawu biodrowego - czy ma wpływ na przebieg ciąży?

Polecane posty

Gość ja29

Mam dysplazję od urodzenia , która pogłębia się i w związku z tym chciałam Was zapytać czy będzie to miało jakiś wpływ na zajście i przebieg ciąży? Czy któraś z Was miała taki "defekt"? Mój ortopeda straszył mie,że na pewno po urodzeniu dziecka to stan mojego biodra pogorszy się, ale nie wiem jak to będzie wyglądało w czasie ciąży. Czy bedę musiała leżeć? Czy lepiej w tym przypadku zastosować cesarkę?

a co to jest za choroba.....moze cos wiecej napiszesz....z czym to jest zwiazane na codzien....czy utudnia zycie

Gość ja29
to jest inaczej mówiąć zwichnięcie stawu biodrowego ma to moja mama, babcia, to pewnie i moje dzieci będą miały ... jak się urodziłam, to do 1,5 roku nosiłam metalową szynę z bucikiem, aby odpowiednio ustawić biodra teraz wygląda to tak, że jedna noga jest krótsza od drugiej o około 1,5 cm, bo ściera się "główka" kości udowej, jak dużo chodzę to mnie boli biodro, muszę pod tą krótszą nogę podkładać "piętkę" ortopeda nie zaleca, aby moja waga wzrosła, bo będzie większy nacisk na ta chora nogę i szybciej choroba będzie postępowała w przyszłości czeka mnie wymiana stawu (tak jak ma moja mama), a jeżeli tego nie zrobie, to nie będę w stanie poruszać się bez kul; moja babcia nie zdecydowała się wcześniej, a teraz praktycznie nie chodzi dlatego obawiam się zajścia w ciążę....

rozumiem cie doskonale ze masz obawy......moja mama tez ma problemy ze stawami u niej poprostu wyciera sie ta maź, ktora powoduje ze stawy sie poruszaja jak jej brak to przy poruszaniu stawy bola co do twojej ciąży.......powiedziałabym tak.....przeciez lekarz nie jest wrózka i nie przewidzi czy akurat tobie sie pogorszy w ciazy .....musisz sama w to uwierzyc ze bedzie dobrze...chyba nie zrezygnujesz z pieknego daru bycia mama poza tym czego sie nie robi dla dziecka, wiara czyni cuda i musisz wierzyc ze bedzie dobrze ja na twoim miejscu NAEWNO NIE ZREZYGNOWAŁABYM Z CIĄŻY....to moje zdanie ale niech sie wypowie kobieta ktora ma takie schorzenie jak ty jest w ciazy pozdrawiam cie

Gość ja29
dzięki niki25 :)

ja29 a ile masz latek jesli moge zapytac sadzac po niku 29....ja mam 25 to byłaby twoja 1 ciąża...jesli tak .....to nie masz na co czekac .......ja poradziłabym sie innych lekarzy przeciez to schozenie nie przekresla mozliwosci posiadania dzieci... sa o wiele gorzej chorzy ludzie od ciebie i sie pośwecaja zeby miec dziecko....tak o tym pomysl.... ale dlaczego ortopewda powiedział ci ze stan pogorszy ci sie po ciąży przeciez tyje sie w czasie ciazya nie PO......dziwne to troche poradz sie innego...zreszta mozesz pójsc do dietetyka ktory ustali ci racjonalne posiłki dla ciebie zebys duzo nie przytyła a zeby dziecku niczego nie brakowało......zawsze znajdzie sie jakies wyjscie z sytuacji

Gość ja29
tak ma 29 lat ;) ortopoda powiedział, że będą problemy PO ciąży, bo choroba nie postępuje od razu

Gość ja29
to już się boję... wydaje mi się że cesarka jest gorsza, niż poród naturalny

Witam Moja mama od dziecka miała dysplazję st. bioidrowego ,długo była leczona ,wyciągi ,gips,sanatoria. I wszystko było potem o.k Urodziła dwoje dzieci ,siostrę 7 lat starsza i potem nie . Po porodzie mojej siostry było wszystko o.k Dopiero jak mnie urodziła zaczęły się znowu problemy (ale to wszystko przez położną ,była noc moja mama już chciała rodzić a ona mówi jeszcze nie i przez całą noc mam się męczyła a ta spała ,dopiero rano położna każe jej rodzić . Od tamtej pory noga jej sie strasznie skróciła ,biedna moja mama ,bardzo ja boli ,nigdy nie chciała iść na operację. Myślę że powinnaś być pod opieka naprawdę dobrego ortopedy i ginekologa położnika. Musisz w razie ciązy i porodu miec dobra opieke .Może cesarka jest dobrym rozwiązaniem.

Gość ja29
dzięki za wypowiedź!!! może jednak znajdę osobę z dysplazją?

Gość ja29

Gość ja29
czy możeci epowiedzieć coś więcej?

Gość chyba cesarka wtedy

Gość aga35

Gość aga35
ja mam dysplazję obu stawów od urodzenia. 8 lat temu urodziłam córkę przez cesarskie cięcie. W czasie ciąży było wszystko ok. Potem zaczęły mnie bardziej boleć biodra - myślę, że powodem tego było noszenie dziecka, wózka po schodach itp. Trzeba uważać z podnoszeniem i dzwiganiem. I też mi powiedział ortopeda, już po porodzie, że należy pilnować wagi. W czasie ciąży dużo nie przytyłam i może dlatego jakoś ją zniosłam bez komplikacji. Też powinnam mieć zabieg (endoprotezy) ale jeszcz nie decyduję się. Cieszę się, że chodzę, czasami mnie boli i staram się uważać z wagą i noszeniem ciężkich rzeczy

Gość ja29
aga35 lepiej nie zwlekaj z tą endoprotezą, bo później jak zetrze Ci się główka panewki, to będą problemy i nie będzie do czego przymocować tej endoprotezy moja mama tez ma dysplazję i długo zwlekała z wymianą ale udało się w ostatnim momencie a jak z porodem? sama zadecydowałaś,że chcesz cesarkę? czy w szpitalu poiedzieli że zrobią? mój ortopeda powiedział, że po naturalnym porodzie stawy się sypną :(

Gość goragora

Gość nie przejmuj się

Gość podnosze1

Gość aga35
ginekolog, kiedy byłam w ciąży powiedział mi, że powinnam mieć zaświadczenie od ortopedy, że poród powinien być przez cesarkę. Ortopeda mnie zbadał i wystawił takie zaświadczenie. Córka też miała dysplazję. Zaraz w pierwszych tygodniach zrobiliśmy usg stawów biodrowych i się potwierdziło. Wystarczyła poduszka Frejki przez 3 miesiące (zakładałam jej cały czas, na dzień i noc) i wszystko jest w porządku.

Gość 30-tka.

Gość ata29
jesli masz dysplazje stawu biodrowego to otrzymasz skeirowanie na cesarke, nie rodzisz drogami natury w takiej sytuacji co do przebiegu ciazy nie ma znaczenia

Gość jak to nie ma znaczenia
przecież dodatkowo przybywa Ci kilogramów, co obciąża stawy :O zaleccane jest jak najmniej chodzić

Gość ata29
nie ma zanczenia dla płodu, to mialam na mysli :P

Gość ewi29l
WITAM!!! Od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym samym problemem. Czy mogę mieć dzieci. Moja noga też jest troszkę krótsza i czasami boli, ale potrafię też zaszaleć tańcząc. Jestem ciekawa, jak w wieku ok 35 lat i po urodzeniu dziecka będę się poruszała. Czy bedę kulała? Czy ta wada będzie bardzo widoczna? Odpowiedzcie proszę?

Gość ja29
Czy dezyzje o tym że chce urodzić poprzez cesarkę mogę podjąć sama? Czy tylko według wskazań lekarza?

Gość ja29
acha dodamjeszcze, ze jestem niska-mam 157 cm wzrostu, czy to jest argument za cesarką?

Gość upppppppppp