Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja29

Dysplazja stawu biodrowego - czy ma wpływ na przebieg ciąży?

Polecane posty

Gość żadna z Was nie miała
zwichniętego stawu?

Gość oooooooosa

ja mam dysplazję i tez się obawiam jak to będzie podczas ciązy i porodu :(

Gość MojaKruszynka
Hej hej! Czy ktoś tu jeszcze jest?:) Bardzo interesuje mnie ten temat. W dzieciństwie miałam operację stawu biodrowego. Teraz mam 34 lata i spodziewam się pierwszego dziecka (koniec piątego miesiąca). Trochę już staw zaczyna mi dokuczać:(. Zastanawiam się, co będzie po porodzie. Pozdrawiam!

Gość majkown[at]wp.pl
mnie rowniez interesuje ten temat, o urodzenia choruje na dysplazje obu stawow biodrowych, w wieku 10 - 15 lat mialam kilka operacji na oba biodra, teraz wszystko jest w porzadku, czasami gdy sie nachodze, czuje jak mnie bola biodra, czasami przy miesiaczce, lub gdy podniose cos ciezkiego wiem, ze czekaja mnie endoprotezy, ale ortopeda wielokrotnie mi powtarzal, ze tylko ode mnie zalezy kiedy to sie stanie, zalezy od tego jak bede dbala o biodra, oczywiscie nie moge za bardzo przybrac na wadze, wiem tez, ze w ciazy bede musiala sie oszczedzac, moze w ostatnich miesiacach lezec, napewno nie urodze naturalnie wlasnie jestesmy z mezem na etapie planowania ciazy i zastanawiam sie jak to wyglada w rzeczywistosci, dlatego prosze o informacje o przebiegu ciazy dziewczyny, ktore choruja na dysplacje i juz maja dzieci, albo sa w ciazy, dziekuje

Urodziłam się z dysplazją stawu biodrowego i dodatkowo mam w tym stawie martwicę głowy kości udowej. Będąc nastolatką miałam kilka operacji (min. wydłużenia nogi). Teraz mam 29 lat i jestem w 8 msc ciąży. Powiem wam tak, niema czego się bać. Przede wszystkim należy BARDZO pilnować wagi (bo każdy dodatkowy kilogram to morderstwo stawu. Ja jak do tej pory przytyłam 8 kg obecnie nie odczuwam bólu. Ważne jest także aby dbać o mięśnie i zakres ruchowy w tym stawie. Ja np. chodzę na jogę. I mimo zaawansowanej ciąży na prawdę czuję się świetnie. I to prawda że po ciąży staw będzie bardziej dokuczał, bo w ciąży działają hormony które wpływają min. na gęstość kości. I dla tego odczujemy to dopiero po ciąży. Dodam jeszcze, że decyzja o ciąży została przyspieszona tym że ortopedzi uważają że już czas na endoprotezę. A jak wiadomo (ze względu na hormony ciążowe działające na nasze stawy) ciąża lepiej by była przed endoprotezą! Mam nadzieję że choć trochę pomogłam :) ps. ważne by nie rodzić naturalnie tylko przez cesarkę. pozdrawiam.

Gość ele30
mam 30 lat i jestem w 22 miesiącu ciąży i chyba mam podobny problem do twojego.Przed ciążą lekko utykałam a teraz mam trudności z chodzeniem. Boli mnie lewe biodro. Nie mam zdiagnozowanej dysplazji bo nie można wykonać zdjęcia rtg w ciąży. Czekam co będzie dalej.

Gość Monika21233
Witam Mam 21 lat i nie leczoną dysplazję stawu biodrowego,całe życie kuleje,jedną nogę mam krótszą od drugiej, odwodzenie nogi tylko do pewnego stopnia, biodro przy dluzszych spacerach mnie boli,wydaje mi się również że od tego kulenia mam skrzywiony kregoslup,czy to mozliwe. Nigdy nie chciałam mieć dzieci,jednak chłopak ostatnio zaczął nalegać, czy mam szanse urodzić i nie zostać na wózku. Czy ktoś spotkał się kiedys z nieleczoną dysplazją.

Monika21233 skąd wiesz że masz dysplazję i dlaczego nie leczysz tego?? I tak, to możliwe że mając krótszą nogę masz wadę postawy, a co za tym idzie skrzywienie kręgosłupa i pewnie (tak jak ja) również zwyrodnienie drugiego stawu (też przez wadę postawy). Ja 6 miesięcy temu urodziłam przez CC synka. Przez pierwsze 2 tyg moja noga nic mnie nie bolała! A po tym czasie i owszem boli, ale nie jakoś tak strasznie! Nadal jestem aktywna fizycznie, od 3 msc ćwiczę regularnie głównie jogę i chodzę na dłuuuugaśnie spacery, ale co najważniejsze dla mnie póki co nie zamierzam decydować się teraz na endo bo mimo wszystko uważam że nie jest tak strasznie jak ortopedzi mnie uprzedzali.

Gość Aina21233
Aina1983 ty też kulejesz... Miałam 1 operację w wieku 9 lat i nic pozatym. Rodzice wogóle nie reagowali. A ja nie byłam świadoma co to za choroba...A przed ciążą miałaś jakieś bóle stawów,jak u Ciebie było z odwodzeniem nogi ze zwichnięciem...boję się że nawet gdybym po ciąży zdecydowała sie na endo to już nie będzie nawet jej do czego przymocować...niewiem co robić:(

Gość Monika21233
Ten post powyżej to mój..

Gość asiam23
Ja jestem w 2 trymestrze ciąży, miałam 8 operacji na stawy biodrowe, ponieważ też miałam dysplazję, będę miała cesarkę, bo słyszałam o przypadku, że kobieta z dysplazją rodziła normalnie i potem miała problemy z chodzeniem, dlaczego nie chcesz cesarki?? Przecież to nie jest Twoje widzi mi się, tylko będziesz miałam ją ze względów zdrowotnych, poza tym wolę mieć cesarkę i mieć dziecko niż nie mieć dziecka, bo nie chcę cesarki... Pozdrawiam i życzę odwagi :)

Gość listazaleceń
Całą ciążę odpoczywaj, leż i czytaj i nie jedz niezdrowo.... Poród CC. Karm do pół roku po czym przestań, a kości pięknie nadrobią z nawiązką okres karmienia.... Jeśli nie masz takich możliwości, po prostu zużywaj się dalej i niech Cię wpiszą na wymianę stawu, na listę.

Gość majkown[at]wp.pl
ostatnio pisalam w tym temacie 17-07-2012, wtedy zaczelismy starac sie z mezem o dziecko, niestety jeszcze nam sie nie udalo pisze, bo od tamtego czasu stan moich bioder troche sie pogorszyl, wczesniej zawsze mialam prace siedzaca, ale dwa lata temu zaczelam pracowac na wlasny rachunek i na poczatku byla to troche praca fizyczna, duzo czasu na nogach, czasami dzwiganie ciazarow, do tego wszystkoego doszlo przeforsowanie biodra podczas jazdy na rowerze i od ponad roku miewam bole stawow biodrowych, w pazdzierniku 2011 odwiedzilam mojego ortopede (tego samego, ktory mnie w dziecinstwie operowal), ktory po zrobieniu zdjecia RTG stwierdzil ze wszystko z moimi stawami w porzadku, ze trzeba czasu, zeby stawy sie zregenerowaly, zalecil mi jedynie 6 miesieczna kuracje z tabletkami ARTHRON Complex, ktora powiem szczerze troszke mi pomogla, ale nadal juz po polgodzinnym spacerze odczuwam bol, do zniesienia, ale jednak... moj ortopeda ponadto stwierdzil, ze bede mogla rodzic naturalnie, i na pytanie dlaczego wczesniej sugerowal porod przez cesarke odpowiedzial, ze wtedy nie wiedzial jak beda wygladaly moje stawy i miednica, a teraz wszystko wskazuje na to, ze porod naturalny bedzie dla mnie bezpieczny no zobaczymy, na razie mamy problemy z zajsciem w ciaze (chociaz wedlug niektorych lekarzy staranie sie przez rok to normalka), no i martwia mnie te bole, ktore niby sa normalne, ale wczesniej tak czesto sie nie zdarzaly

Gość majkown[at]wp.pl
przepraszam, ostatnio pisalam 17-07-2011, a nie 2012, to tak jakbyscie chcialy przeczytac moj poprzedni post:)

hej, ja mam tez problem z biodrem ale chyba troche inny, mniejszy. nigdy nic mi nie wykryto, a w wieku 15 lat spadlam z drabinek i myslalam ze zlamalam noe, okazalo sie w szpitalu ze mam zwichniecie stawu biodrowego bo kosc wypadla z panewki przy upadku, po przeswietleniach okazalo sie ze mam wrodzona plytka panewke (nigdy nie wykryto tego wczesniej). mowili ze przez 15 lat zycia sie wysuwala glowka wsuwala i i tak by kiedys wypadla ale upadek to przyspieszyl. 3 tyg lezalam na wyciagu dzwigajac 7 kg by noga sie nie skrocila. nie kuleje, nie boli, no moze jakbym szpagat robila to by zabolalo, normalnie fukcjonuje, chodze skacze biegam, jezdze rowerem, cwicze na silowi. od wypadku minelo 8 lat ;] wtedy lekarz powiedzial mi ze nie bede mogla rodzic normalnie, chyba ze z chirurgiem do skladania biodra na sali, ze nie moge ejzdzic na rowerze siadac po turecku itp ale ja to robie ;] i od tych 8 lat nie kontrolowalam tego biodra, bo nie mam z nim problemu zadnego. za 2 mce moj slub, i z narzeczonym od razu chcemy zaczac starania o dzidziusia. I moje pytanie jest tkie, jak myslicie, badz moze ktos to wie, czy bede miala wskazane rodzic przez cc czy w moim przypadku porod silami natury jest mozliwy? bo jednak operacji nie mialam zadnych, nie mam rotszej nogi, nie kuleje, nie odczuwam boli, o jakichs endoprotezach to ja mam nadzieje ze tez nie uslysze w swoim przypadku. nawet nastawianie tego biodra bylo bezoperacyjne. naciagneli po prostu noge i zaskoczyla kosc w swoje miejsce. zrobilam rtg stawu biodorwego, ale ejszcze nie odebralam, bo chce isc z tym do ortopedy zeby powiedzial co myli o ciazy patrzac na moj problem, dlatego do wizyty szukam rady tutaj. prosze o odpowiedz.

Gość KingaK3952
Korzystaliscie z leku co sie nazywa Arthron Complex? No bo szukalam opinii dotyczacych tego produktu i postanowilam Was zapytac. Moze moglibyscie cos powiedziec mi o tym prepearacie? Oplaca sie go uzywac, testowaliscie jakies zamienniki? Tu przeczytalam troche informacji o Arthron Complex: http://www.listalekow.pl/arthron-complex/ - myslicie, ze to rzetelne informacje? Nie chcialabym sie rozczarowac i wydac bezsensownie pieniazki, dlatego pytam Was. Z gory dziekuje za wszystkie informacje.

Gość gość
Mam dysplazje od urodzenia rodziłam naturalnie. Poród trwał 7 minut żadnych komplikacji po porodzie dziecko zdrowe. Mogę tylko napisać "alleluja"

Gość Antenka29
Tak więc ja również mam od urodzenia zwichnięcię obustronne stawów biodrowych i od pukać ostatnie operacje miałam we wczesnym dzieciństwie. Dziś mam 29 lat i jestem w 9 tyg. ciąży. Za kilka dni idę do mojego ortopedy po obiecane zaświadczenie że będę rodzić tylko i wyłącznie cesarką ponieważ jeżeli uparcie bym chciała naturalnie to moje stawy nie wytrzymałyby takiego obciążenia jakie niesie za sobą taki poród, a po drugie nie mogłabym rodzić po raz drugi gdyż biodra zostałyby całkowicie i nie nieodwracalnie uszkodzone i nawet ketonal by tutaj nie pomógł. Lekarz poinformował mnie również abym się całkowicie oszczędzali i bardzo dużo wypoczywała, mam od początku ciąży druk L4 i pod koniec ciąży będę tylko i wyłącznie leżeć, ponieważ w tym okresie brzuch bardzo naciska na stawy i je tym samym około 15 kg dzidziusiem obciąża. Dowiedziałam się że będę mogła urodzić tylko 2 dzieci jeżeli oczywiście mój stan nie ulegnie znacznemu pogorszeniu po każdej z ciąż. A endo będę miała przeprowadzoną gdy już więcej nie będę chciała zostać mamą i plus z odczekaniem jeszcze kilku lat. Też mi się ścierają główki panewki, nogę co prawda już nie mam krótszej ale troszkę mi za to poszedł kręgosłup, stan zdrowia oczywiście mi się pogarsza ale całe szczęście nieznacznie może dlatego że od czasu do czasu mam rehabilitację przez dłuższy czas i basen - ale na tą chwilę musiałam z zalecenia lekarza ginekolog. zrezygnować z jakichkolwiek wysiłku fizycznego gdyż miałam podejrzenie utraty ciąży. Zastanawiam sobie nad tym czy pójść do dietetyka bo nie tylko ortopeda kazał mi od dziecinstwa trzymać się wagi co więcej ginekolog też zabronił mi przytyc ze względu na biodra. Hmm w większości opinii mniej więcej jest podobna do mojej więc jeśli zastanawiacie się nad zmianą lekarzy to zróbcie to jak najszybciej, bo ja mogę nawet przeleżeć całą ciążę bo nie ma nic najpiękniejszego jak usłyszeć pierwszy płacz dziecka;-) Hmm a kto powiedział, że zwichnięcię stawów jest tylko odziedziczone? W moim przypadku z relacji mojej mamy w tamtych czasach położna źle odebrała jej poród. Ale nie mam położnej tego za złe, ponieważ gdybym była sprawna to pewnie teraz robiłabym za wszelką cenę karierę a tak mam kochającego męża który też jest pokrzywdzony przez położna- przy porodzie za mocno pociągnęła za jego bark ale cale szczęście ręka jest choćby pół sprawna i nasze wartości różnią się od ludzi pełnosprawnych;-)

Gość mooniii
Witam!w 2013 roku przeszłam operację stawu biodrowego.jestem w 24tyg.ciąży ,wiem już że będę miała cesarskie cięcie ,wolę cesarkę niż kolejną operację biodra .

Gość gość
Mnie niestety biodro (operowane w wieku dziecięcym) bardzo się rozwaliło PO ciąży (było tak jak ostrzegali ortopedzi). Teraz czeka mnie wstawienie endoprotezy. Jakiś czas po zabiegu planujemy jednak z mężem drugie dziecko. Dla informacji wszystkich: kilku ortopedów mówiło mi że ciąża NIE STANOWI zagrożenia dla endoprotezy. A zatem dla bojących się: spokojnie :)

Gość Ewelinamama
Ja miałam wystawioną endo. Urodzilam przez cesarkę jedno dziecko, bez zadnych komplikacji. Teraz jestem w drugiej ciąży. Moje biodra dają rade. Nie ćwiczyłam bo nie miałam czasu ani motywacji skoro wszystko ok. Szkoda mi tylko, że nie mogę rodzić naturalnie. Pozdrawiam i nie martwcie się. Z endo nie jest tak źle. Są ludzie, którzy mają gorzej.

Gość Sylwia 21 lat

Ja jestem po endoprotezie w tym roku robili mi lewe biodro 3,5 cm ma endoproteza którą mam w szczepioną ale nic nie boli jak chodzę oczywiście dodam że druga noga też będzie operowana tylko ,że ja nie mam tego od urodzenia ja to mam po sterydach i białaczce , też mam dylemat co do zajścia w ciążę i urodzenia , a nie ukrywam,że bardzo kocham dzieci i chciała bym mieć kiedyś własne ,ale nie wiadomo czy zdrowie pozwoli . Pozdrawiam !