Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prywatnie jawna

Poczucie prywatności

Polecane posty

Gość prywatnie jawna

Skąd w dzisiejszych czasach wzięła się tak ogromna chęć posiadania własnej prywatności? Wiadomo, co nam ją ułatwia: telefony komórkowe, własna poczta internetowa, różne portale itp. To są te aspekty, do których większość nie chce dopuścić swoich bliskich. A jak sobie radzili ludzie 20, 30 lat temu i wstecz? Kiedy nie było obecnych wynalazków prywatności. Czyżby podwójne życie szerzyło się teraz na skalę nieporównywalną do wstecznych czasów? Dokąd ludzie zmierzają z tym poczuciem prywatności? Bo z moich obserwacji wynika, że w większości do oszukiwania bliskich :o Proszę o opinie :)

Gość prywatnie jawna
hm, wszyscy mają wzajemny dostęp do swoich telefonów i poczty? ciekawe... ja i mój mąż mamy. :)

Gość też
Jestem singlem i mieszkam sama, więc siłą rzeczy prywatność mam zapewnioną :) Ale zastanawiam się chwilami, jak to jest w małżeństwach. Nawet podpytuję znajomych. Patrząc jednak z mojej strony, to trochę irytujące, że koleżanka z mężem mają wspólne konto na Skypie - jak się do nich odzywam, to nigdy nie wiem, któe jest akurat przy kompie... czyli jest jak z telefonem stacjonarnym. Co do kont mailowych, to uważam, że jeśli tego samego korzysta parę osób, to powinno to być jasno określone w nazwie konta. Kiedyś miałam taką przygodę, że znajomy znajomych, z jednej listy mailowej (ale dla mnie nieznajomy) zaczął mi słać chamskie teksty mailem... z konta żony! Imię i nazwisko żony było w nazwie, nie wiem, czy biedaczka wiedziała, że mąż tak sobie pozwala :o

to nie sprawa postępu technicznego lecz zasad dobrego wychowania. Kiedyś i teraz nietaktem jest czytać nie swoje listy, podsłuchiwać rozmowy telefoniczne.

Gość prywatnie jawna
znudzona, zgadzam się, ale wynika z tego że dobre wychowanie to już relikt. Nike mowię o czytaniu cudzych listów, ale o wzajemnym chorobliwym ukrywaniu tych swoich wynalazkow postępu technicznego przez partnerów, małżonków itp.

Gość prywatnie jawna
zrozumiałe jest, że jeżeli np. komórka męża/partnera/żony/partnerki zawsze leży na wierzchu, to nie wzbudza zainteresowania. Jest jawna więc nie ma nic do ukrycia.

to już inna sprawa. Nazywało się to kiedyś - zaufanie PS mąż / żona może mieć drugi telefon na kartę, o kórym współmałżonek/ka nie wie