Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Deila

Dni płodne/niepłodne - spozniony okres

Polecane posty

Gość Deila

Jak to jest gdy opoznia się okres. Juz 2 tygodnie mi sie spoznia. czy w tym czasie mam dni płodne czy niepłodne??

Gość Deila
Acha dodam jeszcze że okres mi czesto spoznia, nie jestem w ciazy. to przez stresy (egzaminy itp)

Gość Deila
nikt nie wie?

--> Deila - dni płodne, czyli owulacja, nie występuje naprzemiennie przez cały cykl, a tylko ok 14 dni (11-17) przed okresem. I to nie tyle spóźnia Ci się okres, co właśnie owulacja i trudno powiedzieć, kiedy ona wystąpi jeśli nie prowadzisz żadnych obserwacji typu temperatura, śluz.

Gość Deila
No ale owulacje juz miałam miesiac temu, po dwóch tygodniach powinnam dostac okres i go nie dostałam.

A skąd ta pewność, że już miałaś owulację? Jeśli jakiś cykl się przedłuża to dlatego, że wydłuża się pierwsza faza cyklu, a nie druga.

Deila, może powiem tak, to że miałaś takie objawy wtedy, wcale nie musi świadczyć o tym, że owulacja tak naprawdę wystąpiła, może organizm przygotowywał się do niej, ale owulacja nie wystąpiła, bo pęcherzyk nie pękł uwalniając jajeczko? Mogło tak być. Nie słyszałam, żeby druga faza cyklu trwała tak długo. Ona może się przedłużyć z jakiegoś powodu ( stres, wyjazd, przemęczenie itp) ale o kilka dni, a nie o kilka tygodni. A z drugiej strony - jeśli jesteś przekonana, że owulacja juz była, to teraz miałabyś już dni nie płodne, bo drugiej w jednym cyklu już nie będzie.