Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malutkaanka

czy nadżerke łatwo wyleczyc? czy mam się martwic?

Polecane posty

Gość malutkaanka

Gość o nadżerce
"Muszę z całą stanowczością stwierdzić, że nadżerka przy prawidłowym wyniku cytologii nie jest wskazaniem do zabiegu - jakiegokolwiek, czy to krioterapii, czy wypalania, czy lasera. Nawet stosowanie Solcogynu jest całkowicie nieuzasadnione. U młodych kobiet to stan całkowicie prawidłowy; nieprawdą jest, że nadżerka może sprzyjac powstawaniu raka szyjki macicy. Ten, kto tak twierdzi albo jest niedouczony, albo jest zwykłym oszustem. Przedstawianie sprawy w ten sposób ma na celu zastraszenie pacjentki i w efekcie namówienie jej na niepotrzebny zabieg - oczywiście płatny, w prywatnym (czy nawet państwowym) gabinecie. Nie istnieją żadne doniesienia naukowe mówiące o celowości, czy korzyściach z leczenia nadżerek. Jeśli Wasi lekarze upierają się przy swoich argumentach, to każcie im przedstawić naukowe dowody popierające ich decyzje o poddawaniu Was zabiegom. Zobaczycie ich reakcję Amerykańskie Towarzystwo Kolposkopii i Patologii Szyjki Macicy (ASCCP - American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) na swojej stronie jednoznacznie stwierdza, iż ektopia (czyli nadżerka - to oczywiście nieprawidłowa nazwa) jest całkowicie normalnym stanem i nie wymaga żadnego rodzaju diagnostyki i leczenia". Chciałbym zuważyć, że ASCCP to organizacja skupiająca najlepszych fachowców w dziedzinie patologii szyjki macicy, twórców stosowanej niemal na całym świecie (ale jeszcze nie w Polsce) skali oceny cytologii Bethesda. Jeśli więc jakiś lekarz uważający się za "specjalistę od nadżerek" kwestionuje opinię profesorów z ASCCP, to znaczy, że nie uprawia medycyny, tylko zajmuje się dochodowym biznesem. Proszę więc dokładnie zastanowić się, zanim którakolwiek z Pań zdecyduje się na "leczenie" ektopii. Nie można leczyć czegoś, co nie jest patologią. (...) Kolejny raz powtarzam - NADŻERKA JEST STANEM NIE WYMAGAJĄCYM LECZENIA!!! Jeśli występują upławy lub inne objawy infekcji, wówczas należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę: wymaz bakteriologiczny z pochwy, pH pochwy, test z KOH, a nastepnie zastosować leczenie odpowiednie do wyników powyższych badań diagnostycznych. Poddajecie się niepotrzebnym, nic nie dającym zabiegom. Dajecie się naciągnąć na kosztowne zabiegi z powodu niczym nie uzasadnionej obawy przed nowotworem, podsycanej zresztą przez lekarzy. TO JEST JEDNO WIELKIE OSZUSTWO!!! (...) A tego "lekarza", który powiedział, że "nadżerka jest spowodowana rakiem" można spokojnie podać do sądu! W cywilizowanych krajach za takie postępowanie pozbawia się prawa wykonywania zawodu!!! Ale Polska nie jest cywilizowanym krajem, więc tacy "fachowcy" mogą sobie na tak wiele pozwalać. Mogę się założyć, że kolejnym krokiem tego pana będzie propozycja wykonania zabiegu za kilkaset złotych. I nawet słowem nie wspomni o kolposkopii - podstawowym badaniu diagnostycznym szyjki macicy... " opinia ginekologa

Gość martina28
mialam kiedys nadzerke wielkosci 5 zl,,,bralam rozne tabletki ale nie pomoglo,,,skonczylo sie wyleczeniem laserowym,,i teraz od 2 lat nie mam nawrotow..

Gość upekkk
up up

ja mialam wymrazana nadezrke i nie ma problemu, nic strasznego, tez sie naczytalam opisow zabiegu i mialam schizy ale nie ma czym sie martwic no i usuwac jak najszybciej!

Gość ja mam połowe
przed ciazwa nadzerki nie nalezy ruszac ja mam i znia żyje po ciazy sie wypala