Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona i obolała

BOLĄCE I OBRZMIAŁE PIERSI - co z tym problemem zrobić ??

Polecane posty

Dziewczyny macie problemy z bolesnością i obrzękiem piersi? Jeśli tak to jak sobie z tym radzicie, znacie jakieś skuteczne sposoby, metody by te objawy zmniejszyć? Mam 22 lata i zawsze przed okresem, moje piersi robią się 3 rozmiary większe, są bardzo twarde i bardzo bolą. Do tego stopnia, że nawet ich dotykanie sprawia mi ból, w nocy nie mogę spać na boku, no i wygląda to strasznie, jakbym miała silikony. A ich dotykam, to wyczuwam mnóstwo zgrubień, szczególnie w prawej piersi. Najgorsze jest to, że "normalnymi" piersiami mogę się cieszyć jakieś 2 tygodnie w miesiącu, a nawet i mniej, a przez resztę czasu są właśnie takie jak napisałam wyżej :(. Co z tym zrobić??

Gość ze sie wtrace
czy aby nie przesadzasz z tymi 3 rozmiarami ?? :P

Gość do bolącej
spróbuj MATODYNON to ziołowy środek na bóle piersi tylko trzeba go stosować około 3 miesięcy. Dobrze też jest przed okresem posmarować piersi jak bolą nalewką bursztynową - mi pomaga.

Gość do bolącej
MASTODYNON miało być

Hah, jestem przekonana, że o 2 na pewno, mówię poważnie. Tym bardziej jest to widoczne, że normalnie mam rozmiar 75 B.

A jak się tego używa, łyka się czy smaruje?

Gość do bolącej
mastodynon sie łyka http://www.domzdrowia.pl/add2cart.php?product=39390 mastodynon - Mastodynon wpływa regulująco na układ podwzgórze-przysadka-jajnik i wyrównuje zaburzenia równowagi pomiędzy hormonami. Zaburzenia cyklu miesiączkowego i/lub niepłodność związana z niewydolnością ciałka żółtego; zespół napięcia przedmiesiączkowego z takimi objawami, jak mastodynia (bolesność piersi), zaburzenia równowagi emocjonalnej, zaparcia, tworzenie się obrzęków, bóle głowy/migrena; mastopatia włóknisto - torbielowata (dysplazja włóknisto-torbielowata sutka). O ile lekarz nie zaleci inaczej: doustnie, 1 tabletka dwa razy na dobę (można popić - np. szklanką wody). Lek Mastodynon należy przyjmować przez co najmniej 3 miesiące - także w trakcie menstruacji. Poprawa następuje zazwyczaj po 6 tygodniach. Jeśli po zakończeniu przyjmowania leku dolegliwości powrócą, leczenie powinno być kontynuowane po konsultacji z lekarzem.

Bardzo dziękuję Tobie za te informacje 🌻. Później poczytam sobie i być może go zakupię, bo już dłużej tego nie zniosę.

Gość do bolącej
a konsultowałas to z ginekologiem? może trzeba sprawdzić jeszcze hormony?

Kiedyś miałam wykonywane badania hormonalne, nawet 2 razy, ze względu na nieregularną miesiączkę - okres miałam raz na 2-3 miesiące, choć pierwszą miesiączkę mialam w wieku 11 lat, po czym zapisno mi do łykania Luteinę i Ergolaktynę. Łykałam je około 2 lat z marnym efektem i zaprzestałam leczenia. Teraz pomalutku wszystko się samo normuje, opóźnienie zmniejszyło się do 2 tyg. - max. miesiąca.

Gość krop8
nie pocieszę Cie ..masz taka "urodę" i nie jest powiedziane ,że nawet po urodzeniu dzięciątka to Ci przejdzie....:) znam ten ból

krop 8 -> czyżbyś przechodziła przez to samo? Masz rację, to nie było pocieszające, ale też mi się wydaje, że już tego nie zmienię :(. Straszne jest takie uczucie, szczególnie jak ciągle muszę odmawiać mojemu chłopakowi pieszczot piersi, bo mnie to poprostu mocno boli. Czasem zaciskam zęby, ale On sam wyczuwa że coś jest nie tak.

Gość krop8
zaraz po owulacji...piersi jak kamienie...idac po schodach czułam kazdy krok najbardziej wychodzac po schodach..piersi nabrzmiale...wrażliwe na dotyk.Przechodzi w pierszym dniu okresu iii2 tygodnie luzku i apiat od nowa:)Jest to tzw mastoskopia...na to sie nie umiera..głowa do góry:) Pozdrawiam

To wiataj w klubie. Wiem, że się nie umiera, bo wtedy to już dawno nie chodziłabym po tym świecie :). Dzieki za fachową nazwę, poszukam sobie czegoś na ten temat.

Gość też to mam
pojawiło mi się niedawno i nawet się bałam,że to cos poważnego, poszłam na USG piersi i nic nie wykryło, ból nasila się w czasie większego stresu. Czy ktos jeszcze tak ma,że ujawniło mu się to po czasie?

Ja też kiedyś tego nie miałam, nic się nie powiększało, nic nie bolało, a teraz.. Też się zastanawiam, czy nie wybrać się na USG, bo są dni gdy w mojej głowie jest pewno różnych myśli, ale nie powiem jakich. Czy na USG potzrebuję skierowanie? Mam 22 lata.

Gość też to mam
ja byłam prywatnie więc bez skierowania, płaciłam 50 złotych, nie ma znaczenia ile masz lat. Najczęściej kobiety do 30 robią USG bo w tym wieku daje najbardziej obiektywny wynik, a kobiety po 30 mammografię. Jeśli pójdziesz do lekarza w państwej słuzbie zdowia i powiesz mu w czym rzecz to tez nie powinien robic problemów ze skierowaniem

Dzięki. A te ewentualne skierowanie to chyba od ginekologa, czy rodzinny też może mi takie wystawić?

Gość też to mam
jeszcze a propos wcześniejszej wypowiedzi - lekarz w państwowej służbie zdowia daje skierowanie, a jak robisz prywatnie to nie musisz mieć skierowania. Kobieta, która robiła mi USG tez polecała Mastodynon.

Gość też to mam
rodzinny da ci do ginekologa, a ginekolog da ci do radiloga na USG i radiolog od razu Ci powie czy wszystko ok

Dziękuję za informacje. Kiedyś jak byłam u ginekologa, to podczas badania moich piersi lekarka sama głośno zastanawiała się czy wszystko jest Ok, twierdziła że są jakieś dziwne, ale potem skomentowała, że to pewnie przez mój młody wiek.. Popytam gdzie robią u mnie w mieście i chyba się wybiorę.

Gość Bzdury
przecież do ginekologa nawet państwowego nie trzeba mieć skierowania. Co wy za głupoty na tym formu wypisujecie! Jak chcecie komuś radzić to najpierw same się dokładnie dowiedzcie!

Ja wiem, że do ginekologa nie potrzeba skierowania, ale nie zwróciłam uwagi osobie wypowiadającej się, bo to nie było sedno mojego pytania.

Gość też to mam
o to przepraszam, byłam pewna,że do ginekologa, jak do każdego innego (chirurga, kardiologa...) trzeba miec skierowanie, nie chodzę do gienkologa w państwowej słuzbie zdrowia stąd ta pomyłka. Bzdura - a co ty tak się do razu denerwujesz? Błądzic ludzka rzecz nie wiedziałaś?

Gość a czy .................
a czy nalewkę bursztnową można zakupić czy jest to wyrób własnej roboty? Może glupie pytanie, ale powaznie nie wiem.

Gość ajurweda
wyrzuc z diety na 2 tyg przed miesiaczka pokarmy zawierajace zwierzece hormony- mieso, wszelki nabial, jajka, zastap te produkty madrze- kasza gryczana, brazowy ryz, soczewica, fasola, soja, orzechy, mleczko kokosowe, warzywa, ziarna slonecznika, sezamu, itp