Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kujka

Czym sie rozni ocet jabłkowy od octu winnego jabłkowego?

Polecane posty

Gość kujka

Chce kupic bo podobno dobry na odchudzanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
winnego nie polecam na odchudzanie trzeba koniecznie kupić tzw bio ocet który jest robiony w naturalny sposób przez fermentację jabłek, w normalnym sklepie raczej nie kupisz, szukaj w sklepach ze zdrową żywnością albo w internecie ja mam właśnie taki.Ocet winny to mimo wszystko ocet spirytusowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naniektorych butelkach pisze
ocet winny jabłkowy, na niektorych ocet winny, ale obydwa sa ponoc naturalne, nie zawieraja spirytusu.a tu czasem nie chodzi w tej nazwie ''winny'' ze powstały w wyniku fermentacji jabłek czyli w sumie wina z jabłek, jesli tak to chyba to samo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magda ue
a nie prościej samemej sobie zrobić taki ocet, pewniejszy i tańszy robi się go z obierek jabłczanych ,słodzi trochę i zalewa letnią przegotowaną wodą ( w słoiku zakręcanym w ciemnym miejscu trzymać- po trzech tygodniach gotowe)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mozesz podac dokładniejszy
przepis? i proporcje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do maziaczek5
''Rozróżniamy ocet spirytusowy - powstający w wyniku fermentacji spirytusu (po rozcieńczeniu do odpowiedniego stężenia), oraz ocet winny - powstający w wyniku fermentacji wina.''- a wiec nie masz racji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
może tak nie spierajmy się o szczegóły, a tak na marginesie to co ma fermentacja spirytusu czy wina do fermentacji jabłek bo niby też powstanie wino jabłkowe? chodzi po prostu o ocet powstający z naturalnej fermentacji jabłek ( na butelce powinno być oznaczenie \"bio\") i ja się tego trzymam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja mam w domu ocet co nie ma
na butelce bio i nie jest na spirytusie, a jest naturalny i powstał drogą fermentacji jabłek.......a nie słyszałas nigdy o winie jabłkowym??? szkoda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maziaczek ma rację
wszystko co napisała to prawda. Też mam tę książkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maziaczek ma rację
Dobranoc:):classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewaz
przepraszam za bledy za malo pisze i dlatego one sa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lo co za róznica w jaki
sposób otrzymuje sie ten ocet kiedy to wciąz jest KWAS OCTOWY ??? winny czy nie bez znaczenia !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie polecam octu na odchudzanie!!! mało skuteczny sposób a nie nie zawsze wychodzi na zdrowie.... ocet zabija czerwone krwinki moze doprowadzic nawet do białaczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewa16
Ja piję ocet juz od ponad miesiąca. jedna butelka octu starcza mi na tydzień mogę jesc niemal wszystko bez obawy ze przytyję bo cały czas chudne. wiem ze moge miec rózne choroby ale chyba sie juz uzależniłam:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Technolog
Ocet otrzymuje sie z alkocholu etylowego w wyniku naturalnej fermentacji przy użyciu bakterii fermentacji octowej. (kwas octowy można też otrzymać syntetycznie to znaczy bez uzycia bakterii, ale nie jest on dopuszczony do sprzedaży jako środek spożywczy). Ocet otrzymuje się z rozcieńczonego spirytusu lub wina. Spirytusowy od winnego różni się nieco składem: Spirytusowy to praktycznie czysty roztwór kwasu octowego a winny zawiera troszkę innych substancji takich jak garbniki, kwas jabłkowy. Ocet jabłkowy od octu winnego jabłkowego praktycznie się nie różni. Nie polecam octu w żadnej postaci na odchudzanie chyba że nie zależy wam na śluzówce żołądka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kurcze,pamiętacie aferę z octem?Że właśnie sprzedawali syntetyczny a nie z fermentacji?Więc może technolog ma rację?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja własnie zastanawiam sie czy dobry ocet kupilam. kupilam ocet jabłkowy firmy kuhne- ponoc firma jedna z lepszych, Ocet Exquist - marki kuhne - ocet jabłkowy z bukietem wina jabłkowego 5% kwasu uzyskanego metodą biologiczną skład: ocet jabłkowy, przeciwutleniacz: dwusiarczyn potasu. czyli ten ocet nie jest na spirytusie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja nie znam sie niestety ale.
pije ocet od miesiąca zmniejszył mi sie apetyt i narescie chodze do kibelka codziennie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skrusia
ja nie radzę nikomu stosować go a pryszcze w mjej książce pisało aby zmieszać 1część wody i 1 część octu jabłkowego i przemywać tym twarz rano i wieczorem. nic nie pomogło wręcz przeciwnie trądzijk się nasilił ale teraz mam nowego przyjaciela od tych sprae pomógł mi i to bardzo-sudocrem pozdraiwm papapappaap

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malwinenka
Żeby kupić ocet odpowiedni do picia i jako przyprawę/pielęgnacji skóry (chodzi mi o tonik jabłkowy) - nie musicie koniecznie szukać sklepów ze zdrową żywnością. Ja kupuję swój ocet jabłkowy w Rossmannie, nigdy nie miałam innego także nie mam porównania, ale ten jak najbardziej się sprawdza :) Na etykiecie widnieje: "Ocet jabłkowy enerBIO uzyskuje się z soku całych, dojrzałych i świeżo zebranych jabłek", poza tym: "Nie pasteryzowany, przechowywany w beczce przez 6 miesięcy, ze świeżego soku" - nazywa się enerBIO - Ocet jabłkowy naturalnie mętny - 500 ml., kosztuje chyba 4,99 zł albo 3,99 zł - już nie pamiętam - ale na pewno max. nie więcej niż 4,99 zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewg
czytając ten wątek dochodzę do wniosku, że jako jedna z nielicznych chodziłam na chemię. A wydawało mi się, że to przedmiot obowiązkowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spróbuj a się przekonasz!!! ja pije codziennie po dwie szklanki: 2 łyżeczki octu jabłkowego 2łyżeczki miodu 250ml przygotowanej letnij wody na noc robimy taki eliksir a rano po wstaniu wypijamy drobnymi łyczkami. nie miły smak ale da się przezyć.... naprawde jem mniej i czuje sie lepiej. nie mam już napadów jedzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kajkaP
czy ocet jabłkowy z bukietem wina jabłkowego jest tak samo skuteczny??? prosze o odp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy na tym naprawdę się chud
nie? ile tzreba pić,w jakim stężeniu, jak długo, ile kg straconych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najlepsze są tabletki z octem jabłkowym. nie dają żadnych efektów ubocznych są świetne można schudnąć nawet 5kg w tydzień..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kulecka
bloom jakie to tabletki???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kwas octowy rozwala krwinki
czerwone, nie polecam w niedoborach zelaza, anemii anie w ogole jezeli ktos nie chcialby miec bialaczki. i nie wazne jaki smak ma ocet i w jaki sposob zostal pozyskany, sam ocet ma takie wlasnie wlasciwosci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magnolia241
Dziewczyny, ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, ale nie ze sklepu.Robię go sama kilka razy w roku. Robiła go juz moja babcia podczas wojny, kiedy nie było witamin dla dzieci. Pije się jeden raz dziennie, podczas np. obiadu- zamiast innego napoju. Jedna łyżeczka na szklankę wody-można posłodzić. Prawdziwy ocet z jabłek pięknie pachnie jabłkami.Takiego sie w sklepie nie kupi. Najlepiej zrobić większa ilość i trzymać w butelkach , w lodówce. Ja ROBIĘ TAK; około 1 kg jabłek, porządnie umytych, kroję całe na drobne kawałki, wraz z "ogryzkami" wrzucam do 3 litrowego słoja i zalewam wcześniej przegotowaną wodą z cukrem. ! łyżka cukru na szklankę wody. Wszystko porządnie zamieszać i przykryć gazą. tak powinno stać około 14 dni- codziennie przynajmniej 1 raz zamieszać łyżką. Następnie przecedzić"farfocle" i jeszcze musi drugi raz fermentować około 6 tygodni. Kiedy przestanie burzyć, a na dnie osiądzie osad. Mamy czysty , sklarowany i bardzo zdrowy ocet z jabłek. Przelać do butelek i zamknąć szczelnie, ale dopiero wtedy, kiedy przestanie fermentować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×