Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzia22.

pytanie o węzły chłonne

Polecane posty

Gość madzia22.

mam problem... od jakichs kilku miesiecy (moze roku) zauwazylam u siebie wystajace wezly chlonne. Zazcelo sie to od tego ze bylam na dyskotece i tam mnie przewialo i na mojej szyi pojawil sie guzek widoczny golym okiem. Bylam na USG i wyszlo ze to wezel chlonny. Po jakims czasie sie wchlonal i nie bylo slatu... Teraz wyczuwam 2 guzki z tylu na szyi, a wczoraj znowu mnie przewialo i pojawil sie z przodu. Czy to mozliwe ze mam poprostu takie sklonnosci ze mi wychodza te wezly? A moze powinnam sie tym martwic? Moze ktos ma podobny problem, prosze o wypowiedz.

Gość do lekarza
powiększone węzły chłonne to nie przelewki, zwłaszca, że są widoczne guzki i tak na prawdę masz podstawy do martwienia się. Nie słuchaj żadnych dobrych rad na forum poza ta że MUSISZ iść do lekarza, to nie musi być nic powaznego ale moze

Gość bereta
Wydaje mi się , że powinnaś pójść do swojego lekarza za każdyma razem jak węzły się powiększą. Lepiej mieć to pod kontrolą lekarską.

Gość madzia22.
rozumiem, ale szczerze mowiac nie chce panikowac i latac ze wszystkim do lekarza... ogolnie czuje ie dobrze wiec wydaje mi sie ze to nic strasznego.

Gość bereta
Lepiej dmuchac na zimne zwłaszcza jeśli chodzi o nasze zdrowie. Takie duże węzły chłonne to naprawdę nie jest normalne więc nie krępuj się pójść po raz kolejny do lekarza.

Gość bereta
Nie chciałabym cię straszyć bo nie jestem lekarzem a wiem, że martwisz się tymi objawami, ale poczytaj o Ziarnicy a może to zmobilizuję cię do wizyty u lekarza.

Gość madzia22.
no ale skoro kiedys wezel sie pokazal a potem schowal to chyba nie musze podejrzewac takich strasznych rzeczy! :-( mam wezly wyczuwalne ale nie az takie duze, nie bola mnie... no pomysle nad tym lekazem, ale jesli sie zdeyduje to najpierw zrobie usg...

Gość eeeeewa
Oczywiscie ,ze z kazda zmiana wielkosci wezlow trzeba udac sie do lekarza. Przed wizyta dobrze jest wykonac USG ,ktore pokaze rozmiar tych wezlow,jak rowniez stwierdzi czy sa one zmienione odczynowo.To jest bardzo wazne badanie.Wezly do 10 mm to norma a u osob szczuplych faktycznie sa bardziej wyczuwalne.Prawidlowo powinny byc male i pod uciskiem powinny sie przesuwac. Jezeli bylas przeziebiona to odczekaj z tym Usg 2-3 tygodnie,one powinny sie zmniejszyc.

Gość WOjt
Witam, Powiększone węzły na szyi to poważna sprawa. To nic, że się dobrze czujesz i, że Cie nie bolą ( paradoksalnie lepiej żeby były bolesne ). Nie zastanawiaj się tylko idź do lekarza. A o ostrożnie z tym "zawianiem".. to raczej potoczny termin.

No hej. Miałam podobny problem. Wyszły mi na szyi węzły chłonne - dwa guzki średniej wielkości i parę małych prawie niewyczuwalnych. Poszłam do lekarza rodzinnego i dostałam skierowanie do chirurga. Chirurg skierował mnie do szpitala na biopsję cienkoigłową która niestety była bardzo bolesna (miałam zabieg bez znieczulenia) i która nic nie wykazała. Następnie poszłam prywatnie do chiururga i gdy zobaczył te węzły dał mi skierowanie do szpitala na zabieg - wycięcie wycinka węzła do badania. Czekałam 2 tygodnie - na wyniki - i na szczęscie to nie było nic poważnego - długotrałwe zapalenie węzłów chłonnych. Moja rada - nie lekceważ tych objawów. Mój lekarz na końcu powiedział do mie: \"pewnie teraz się Pani zastanawia czy to co pani przeszła było konieczne\"??? Ale niech mi pani uwierzy było gdyż to mogłobyć coś bardzo poważnego - a tak wiemy na czym stoimy\". Nie żałuję!!! A co jakby to było coś poważnego?

A...!!! Powiększone węzły mogą utrzymywać się nawet rok!!! Blizna na szyi niewielka, trzeba się bardzo przyglądac żeby coś dostrzec!!! Idż Madzia do lekarza - nie lekceważ!!! I ubieraj się ciepło!

Mam pytanie, ponieważ jak dotąd nikt mi nie potrafi na nie odpowiedzieć, nawet mój lekarz rodzinny. Do jakiego lekarza (oczywiście oprócz lekarza pierwszego kontaktu) należy się udać z powiększonymi węzłami chłonnymi? Ktoś mi podpowiedział, że do endokrynologa, jeszcze inny, że do hematologa, teraz przeczytałam tutaj, że do chirurga... Dodam, że powiększone węzły chłonne mam już od kilku miesięcy, mam już wszystkie badania (od badań krwi, usg ślinianek po tomografię) i potrzebuję już tylko konsultacji. Proszę o pomoc.

Gość kasiunia29
Witam moj syn urodzil sie 20 sierpnia, po 4 tygodniach dostal guzka na szyji po prawej stronie za tydzien po lewej stronie , moja polozna stwierdzila ze to moze byc maly kaszak, ja uznalam ze to wezly chlonne ,poszlam z tym do pedjatry i dostalam odpowiedz ze to nic takiego to sie wchlonie sama niewiem co robic. Prosze o pomoc

Gość uzzzzzzzz
do onkologa,onkolog nie gryzie a pokieruje natychmiast na badania,będziesz miała wiekszosc nawet bez kolejki,albo położy w szpitalu na tydzien na badania.ja tez miałąm powiekszone węzły chłonne,byłam u onkologa,który powiedzial ze jakbym miała jeszcze na karku to wyladowąłabym w trybie natychmiastowym na onkologii:/ skierowała mnie na szczegółowe badania,wykryłam guzek na piersi i guzek na tarczycy:/ Skończyło sie wszystko dobrze,bo pozostłe były reakcją alergiczna,ale Ty mykajdo onkologa.

jesli zauwazycie wezły chłonne to musicie isc do onkologa najlepiej...to nie sa zarty z czyms takim mnie tez yskoczył jedna lekarka mnie wysmizła druga odrazu skierowała do onkologa naszczescie nie było to nic groznego ale stracha miałam niezłego:/ wiec mowie wam idzcie do lekarza natychmiast!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo czasem to zwykłe zapalenie a czasem cos duzo gorszego do lekarza marsz i jak lekarz was nigdzie nie skieruje to najlepiej sobie zrobic odrazu O.B zreszta doby lekarz sam powinnien wiedziec co zrobic i gdzie skierowac

Gość kasiunia29
bylam u pedjatry i powiedziala ze to nic takiego ,jutro pujde do innego lekarza. dziekujemy za porade

Gość zalezy od ktorych wezlow
z reguly idzie sie do laryngologa jesli sa szyjne. a co do autorki, to wezly powiekszaja sie bardzo czesto i jest to raczej normalne przy infekcjach..jednak jesli powiekszaja sie bez powodu i stan taki si utrzymuje trzeba isc do lekarza pierwszego kontaktu, ktory skieruje nas do specjalisty. z doswiadczenia wiem, ze po trafieniu do specjalisty trzeba walczyc o swoje racje aby nie wcisneli kolejnej bezsensownej kuracji antybiotykiem..bo niestety w Polsce jest taki system, ze na wszystko daje sie antybiotyk zamiast znalezc przyczyne.

Gość zalezy od ktorych wezlow
do onkologa idzie sie bez skierowania!

Gość a u mnie
kolczyki wywolaly reakcje alergiczna- ucho mi ropialo i bolalo i powiększyły mi się węzły chlonne za lewym uchem. Wyjęłam kolczyki węzły zmniejszyły się po 2 dniach, ale nadal wyczuwalny jest maly guzek :( Trochę się przestraszylam ale skoro zaczęły znikać to może nie trzeba iść do lekarza?

wiecie jesli wezły sa powiekszone przy zuchwie to owszem nic groznego ale jesli sa nad obojczykiem to nalezy sie zaczac matric...i prosze nie lekcewazyc...znałam chłopaka który chodził z czyms takim jak poszedł w koncu do lekarza to juz było za pozno:/ wiec nie czekajcie

Gość uzzzzzzzz
do a u mnie :) Weły chłonne powiekszaja sie tez jak jest jakaś infekcja w organixmie,nawet mały pryszcz moze spowodowac powiekszenie sie węzła chłonnego,ale delikatne powiekszenie,które nie przekracza 1 cm.Wezły chłonne powyżej jednego cm średnicy są węzłami patologicznymi trzeba wyjasnic czemu sa większe.U Ciebie to raczej oczywiste ze od ucha,ale zrób badanie krwi ob plus morfologe z rozmazem białych krwinek(wazne),odwiedzic lekarza tez warto bo to węzły.Pozdrawiam

Gość akrobatka
idz jak najpredzej do lekarza z takimi węzłami..Mojemu bratu po powrocie z wakacji tez cos takiego wyskoczylo i kiedy poszedł do lekarza to ten powiedzial,ze to tłuszczak i dał skierowanie na wycięcie...kiedy po tygodniu poszedł na wstepne badanie przed zabiegiem taka młoda lekarka skierowała go na badania i okazało sie,ze to ziarnica IV stopnia.Teraz mój brat jest już po przeszczepie szpiku kostnego i serii chemii ( tej najmocniejszej tzw. czerownej) i jest juz wszystko ok.,ale gdyby czekał z czyms takim jeszcze troche to nie wiadomo czy mialabymjeszcze brata... Radze Ci z calego serca idz do lekarza i najlepiej zrob podstawowe badanie krwi.Jesli OB wyjdzie zbyt wysokie to nie daj sobie wmowic,ze samo zniknie...idz wtedy do specjalisty..nie ma co zwlekac a pozniej zalowac,ze sie cos przegapiło...

Gość pod prąd
Właśnie wróciłam od lekarza. "To jest zapalenie, trzeba wziąć antybiotyk!" - mówiła lekarka po sprawdzeniu moich nabrzmiałych węzłów. Mówi się o tym, że lekarze zbyt chętnie przepisują antybiotyki - jak się z tym nie zgodzić? Tu czytam, że są różne powody zakażenia węzłów (bakterie, wirusy...). Nie rozumiem, jak można nie zastanowić się, czy to na pewno bakterie ani nie poczekać, aż przeziębienie/grypa ustąpi. Może organizm sobie poradzi. Zwłaszcza, jeśli pacjent mówi, że brał już ten antybiotyk... i znów podobny problem.

Gość wystraszona na maxa
witam mam powiekszone węzły chłonne w pachwinie, dostalam antybiotyk, lekarz wpisal ze to zapalenie wezłow ale jak nieprzejdzie po antybiotyku mam szukac przyczyny dalej :-( Mam pytanie czy jesli mam dobre badania krwi (morfologia, OB robione ok 2 tyg temu w zwiazku z badaniami corocznymi) moze to byc rak? :-(

Gość wystraszona na maxa
nic nie wiecie? :-(

Gość wystraszona na maxa
ale jestescie :-(

Gość ulka22
od kilku miesiecy mam powiekszone wezly chlonne,raz sa raz ich niema,raz bola a raz nie tzn. te co sa pod broda to bola, a te co sa z tylu szyji to nie bola.dzis ide do lekarza,juz raz bylam ale mnie olal.

Gość Elex
Witam mam 18 lat i mam problem od soboty mam taką narośl bardzo widoczną która boli. nie mogę mówić i jeść myślałam że to od zęba ale nie jednak nie od zęba dodam jeszcze że ta naroś znajduję się koło zęba. Łzawią mi oczy mam stan podgorączkowy . Ostatnio robiłam badania miesiąc temu moje OB wynosiło 44 pomóżcie

Gość MojaSzyja
Od soboty mam powiększone węzły chłonne po prawej stronie szyi. Ten najbliżej ucha mam bardzo twardy i duży(około 2-3cm). Poza tym za uchem na zwieńczeniu czaszki wyskoczyły mi dwa twarde guzki oddalone od siebie o jakies 5mm... Byłem dzis u lekarza pierwszego kontaktu, który odrazu skierował mnie do laryngologa... Bardzo mnie to niepokoi bo po drugiej stronie szyi wszystko jest w porządku. Gardło mnie w ogóle nie boli. Boli mnie tylko non stop głowa i czuje jakby te guzki na czaszce mnie rwały... Cały czas czuje takie naciąganie skóry, nawet jak nie ruszam głową.... W dodatku mam powiększony węzeł chłonny pod prawą pachą. Proszę o pomoc jeśli ktoś z Was miał podobne objawy...

Gość wezly zdaniem lekarza UK
Ja byłam u lekarza w UK z powiekszonymi wezłami. Wyskoczyly mi po chorobie. Pod jednym uchem i z tylu głowy. Ten z tyłu był bolesny, bolała mnie rownież głowa. Zbadał mnie, sprawdził czy mam na szyi przy obojczyku, i przy łokciach. Powiedział mi, żebym się nie martwiła chyba, że nie zmaleja przez miesiac lub pojawia sie w miejscach gdzie mi pokazal (szyja i lokcie). Zmalaly i jest już wszystko ok. Czasem nie warto panikować na zapas. Ale lekarza nalezy odwiedzić. Elex - takie OB to może być nawet od zęba. OB bardzo wysokie dużo powyżej 100 a nawet 200 dopiero wsakazuje na raka - tak mi kiedyś lekarz powiedzial.