Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no bo nie wiem

Czy tampony inne niż OB i Tampax są bardzo złe i byle jakie?

Polecane posty

a może i mam gg a dlaczego pytasz ? ja tam raczej nie siedze na gadulcach :] wole forum ;)

Gość a555
A co sadzicie o tamponach naturella? Bo podpaski sa super, lepsze od always, ale nie wiem jak tampony. A nie polecam bella bo podpaski sa konkretnie do kitu. Przeciekaja, wylazi z nich wata, drapia i przyklejaja sie do pupy. Na razie uzywalam tamponow o.b. i sa bardzo fajne. Za dwa tygodnie wyprobuje tampaxy ;) PS.: wiecej o tamponach znajdziecie w temacie "Tamponik" w kafeterii, oto adres: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1596276 Tam jest duuzo porad doswiadczonych dziewczyn i az 23 strony, a nie 3. papa :*

Gość pani ginekolog
ja uzywam ob inny nie uzywam choc mysle ze wszystkie sa takie same a szczegulnie gdy jest lato chce isc na plaze to po co siegaja dziewczyny po co oczywiscie ze wiadomo po ob mysle tez ze zaden nie wysunie sie jezeli go dobrze sie wlozy to niema prawa sie wysunoc ja sie znam poiewaz jestm pani ginekolog

Gość pani ginekolog
NAjczesciej takie mode dziewczyny od 14 w gore uzywaja tamponow bo sa wygodzniejsze od podpasek a niekture wola sie meczyc z podpaskami poniezaz boja sie sprobowac tamponu a to przyjemne nie jest gdy jest lato a ty sie kisisz z ta podpaska na zachecam dziewczyny do sprubowania a zapewniam ze beda z tego zadowolone przeciez one nie gryza warto sprubowacm na prawde ja MACIE JAKIES PYTANIA TO SMIALO PROSZE ZADAWAC

Gość a jak
gdybyś była pani ginekolog naprtawę pani ginekolog to aż tak mocno nie namawiałabyc dziewczyn do uzywania tamponów ... tampony oczywiście są ok jesli uzywa się ich wyjątkowo , raz na jakiś czas a nie zamiast podpasek ... Wiadomo tampon tamuje swobodne wypływanie krwi, a gromadzaca się krew krótko mówić psuje się i może sprowadzić na biedne dziewcze naprawdę duzo kłopotów, począwszy od grzybicy, kończywszy nawet na smierci ( i to nie żart) . Zakażenie organizmu i już cię nie ma.

Gość a jak
Co należy rozumieć pod pojęciem Toxic Shock Syndrome (TSS) (pol. Syndrom Szoku Toksycznego SST)? Toxic shock syndrome (TSS) jest typem toksycznego zakażenia krwi, co jest następstwem szybkiej ciężkiej choroby. Co powoduje TSS? TSS spowodowany jest przez bakterie - Staphylococcus aureus- które normalnie żyją na skórze w nosie, pod pachami bądź pochwie u 1 na 3 ludzi przy czym są nieszkodliwe. Tylko niektóre szczepy bakteryjne mogą wydzielać szkodliwe toksyny, które powodują TSS. Czy TSS należy do często spotykanych chorób? TSS należy do rzadkości, dużo lekarzy nigdy się nawet z nim nie zetknęło podczas swojej kariery. W Anglii jak do tej pory rejestruje się około 40 przypadków rocznie. Niektóre przypadki są bardzo ciężkie, mogą nawet doprowadzić do śmierci. Według danych Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób 5% kobiet dotkniętych tą chorobą umiera w pierwszym tygodniu po wystąpieniu symptomów. Kto może stać się ofiarą TTS? Zarówno mężczyźni, kobiety jak i dzieci. 50% zarejestrowanych przypadków to kobiety używające tamponów. Najbardziej podatne są młode kobiety w wieku 15-25 lat. U ludzi starszych wydzielają siŁ antyciała, które chronią przed toksynami TSS. Dlaczego tampony? W tamponach znajdują się często środki chemiczne takie jak furany i dioksyny oraz pestycydy stosowane przy uprawie bawełny, której z kolei używa się do produkcji tamponów. Udowodniono, że toksyny mogą przedostawać się do do organizmu kobiety poprzez ścianki pochwy i wytwarzać toksyczną bakterię o której właśnie mówimy. Większość tamponów i podpasek bielona jest chlorem, podczas takiego procesu stykają się one z ponad 1000 związków chemicznych w tym z dioksynami. Do produkcji podpasek używa się również bawełny oraz miazgi drzewnej przetwarzanej metodami sulfitacji bądź sulfatacji. Ani podpaski ani tampony nie są sterylizowane. Jakie są objawy TSS? biegunka łuszczenie się skóry problemy z orientacją bóle i zawroty głowy bóle gardła pieczenie skóry wysoka temperatura bóle mięśni i stawów problemy z nerkami i wątrobą Co powinna zrobić kobieta, która zaobserwowała takie objawy? Natychmiast usunąć tampon po czym niezwłocznie zgłosić się do lekarza - powiedzieć mu że używa tamponów . Leczenie polega na odpowiedniej trapii antybiotykami która zabija bakterie wytwarzające toksyny. Pomimo, że choroba należy do rzadkości to jednak jest bardzo groźna. Dlaczego mówi się o tym tak rzadko? Podpaski czy tampony to BigBusiness, reklamy milczą o skutkach ubocznych. Jak dotąd nie istnieją żadne normy dotyczące bezpieczeństwa dla zdrowia. Tampony produkowane w Australii, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, USA czy Nowej Zelandii posiadają na opakowaniach ostrzeżenie przed TSS „Stosowanie tamponów związane jest z możliwością wystąpienia Syndromu Szoku Toksycznego. SSt jest rzadką chorobą, ale może prowadzić do śmierci“. Jakieś dodatkowe rady? Zareaguj natychmiast - jeżeli stwierdzisz, że jakiekolwiek objawy związane są z TSS, i użyciem tamponów wyjmij go natychmiast! Takie zachowanie (w 80% wypadkach) zapweni zaprzestanie rozwoju bakterii. Zgłoś się do lekarza najszybciej jak tylko jest to możliwe. Nie używaj żadnych tamponów podczas miesięczkowania w pierwszych 12 tygodniach po porodzie. Nigdy nie używaj tamponów po przebytej chorobie TSS. Jeżeli używasz tampony, zmieniaj je tak często jak to jest tylko możliwe. Pamiętaj o higienie osobistej i dokładnym umyciu rąk przed dotknięciem tampona. Od czasu do czasu zastąp tampon podpaską, szczególnie w nocy. Nigdy nie używaj więcej niż jednego tamponu naraz.

Gość pani ginekolog
ALE TEŻ ZASTEPOWANIE PODPASEK TAMPONAMI NIE JEST DOBRYM POSUNIECIEM PONIEWAZ TREZBA RAZ NA JAKIS CZAS PODPASEK UZYWAC BO GDY UZYJESZ TAMPONUW ZA CZESTO TO W SRODKU DUZO KRIW SIE ZBIERZE NIEBEDZIE DOSTEPUW POWIETRZA I BEDZIE TRZEBA SI E PRZEJSC DO MNIE NAJLEPIEJ UZYWAC TAMPONUW NP:BASEN,PLAZE,I W LATO< A TAK TO UZYWAC PODPASEK BO TAMPONY MOZE SA FAJNE ALE TEZ TRZEBA PODPASEK UZYWAC NIE TYLKO TAMPONOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PROSZE O PYTANIA

Gość pani ginekolog
DZIECKO WIEM DLATEGO NAPISALMA TO BO PRZEZ CHWILE MNIE NIE BYLO TO PRZECZYTAJ JESTEM GINEKOLOGIEM I WIEM WIECEJ NIZ TY MLODA DAMO NIE NAMAWIAM TYLKO MUWIE ZEBY SPRUBOWALA A NIE ZASTEPOWALAY I WIEM CZY TO GROZI SKONCZYLAM STUDIA WYZSZE TO WIEM DAJ MI DOKONCZYC TO PRZECZYTAJ CO TAM NAPISALAM

Gość pani ginekolog
PROSZE PYTAC BO WCZESNIEJ DZIEWCZYNY PYTALAY SIE CO BY SIE STALO JAK BY 1 RAZ UZYLA TAMPONY CZY COS SIE STANIE NIE NIESTANIE SIE

Gość pani ginekolog
:):):)::)

Gość pani ginekolog
A TY A JAK MASZ JAKIES PYTANKO DO MNIE MLODA DAMO

Gość a jak
tylko nie uprzedziłas, że masz problemy z ortografią ( nie mówię o literówkach) , trochę to dziwne jak na damę po studiach. Ja nie ma zadnych pytań bo w tym zakresie jestem jako dorosła kobieta dosyc dobrze zorientowana ... funkcjonowanie mojego ciała nie jest mi obce.

Gość pani ginekolog
JAK MACIE PYTANIA TO SMIALO BO ZARAZ MNIE NEIBEDZIE A JAK PYTAJ

Gość pani ginekolog
TO DOBRZE CIESZY MNIE TO

Gość i zaczyna sie wscieklizna
na forum :P coraz wiecej tego az sie czytac nie chce

Gość pani ginekolog
JAK KTOS CHCE SZYBKO PISAC MA PRAWO SIE POMYLIC

Gość pani ginekolog
:*

Gość a jak
pomylić tak , ale to co dzieję się w twoich wypowiedziach .... nie wiem czy chciałabym skorzystac z jakiejkolwiek porady, bo jeszcze jak widze masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Gość OCO CHODZI Z TA PANIA GINEKOLO

CO TO ZA TYPAIRA GINEKOLOG CZY TO PRAWDZIWA GINEKOLOG CZY TYLKO TAKI PSELDO

WYTLUMACZCIE MI PLISKA

Gość PANI GINEKOLOG
OCZYWISCIE ZE JESTM PANIA GINEKOLOG MLODA DAMO

Gość a jak
już wszystko wiemy o tamponach i możesz sobie darowac ...

Gość *gwiazdeczka*77
ja na początku używałam tylko tampaxów z aplikatorem, potem przerzuciłam się na ob których używałam dłuugo, z 5-6 lat ... kilka miesięcy temu nie miałam wyboru za dużego w sklepie i nie za dużo kasy więc kupiłam subtelle - też okazały się świetne - a niedawno byłam w biedronce i kupiłam "na spróbowanie" te biedronkowe - i teraz będę kupowała tylko te - o połowę tańsze niż ob, jest ich dwa razy tyle, jakość identyczna i jak już ktoś wspomniał nie ma paseczka po środku do otwierania tylko się przekręca i już :) jeszcze mam z naturelli bo były w promocji, też wypróbuje ale wydaje mi się że też bedą ok ;) ale cenowo i jakościowo te z biedronki najbardziej mi odpowiadają.

Gość Iśkaa00
jeżeli chodzi o mnie to jestem troszeczkę skomplikowana anatomicznie ;) używam tylko Tampax, odkąd wpadły mi w ręce. Wcześniej używałam tylko OB, ale wygodniejsze są zdecydowanie tampony z aplikatorem, zwłaszcza kiedy prowadzi się, tak jak ja, życie "w biegu". Ich zakładanie zajmuje o wiele mniej czasu i jest wygodniejsze zwłaszcza w toaletach publicznych. Poza tym to jedyne tampony, które mnie nie uczulają. Próbowałam kiedyś tych z rumiankiem pachnących, naturella chyba, ale nie wiem dlaczego strasznie mnie wszystko piecze przy aplikacji, może przez te substancje zapachowe :\ dlatego używam tylko tampax, sporadycznie ob.. poza tym tampaxy pomimo że są malutkie, mają lepszą chłonność, dlatego polecam jak najbardziej :) podpaskom mówię zdecydowanie NIE! są siedliskiem bakterii, nieładnie pachną, są niewygodne, wyczuwalne...zwłaszcza latem.. A Pani ginekolog, no cóż... nie sądzę żeby się fatygowała na takim forum, robiąc jeszcze takie błędy i mieszając się troszeczkę w swoich poglądach... Pozdrawiam wszystkie "skazane na okres" :P :)

Gość Sheniuś
Osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń do OB, ale wedlug mnie tu sie płaci za markę. W biedronce są tampony o nazwie Safe i kosztują 5.50 zł. za 32 szt. a nie różnią się od OB. Jeśli chcesz mieć pewność, że tampon zostanie umieszczony we właściwym miejscu używaj Tampaxów bo mają aplikator.

Gość handzia
dziewczyny tez kupilam tampaxy nie lubie ich ale zostawilam aplikator , kopuje normalne bez aplikatora , wkladam do aplikatora po tampaxie i po klopocie rewelacja sprobujcie , odtad nie mam problemow z szukaniem tamponow z aplikatorem jesli komus pomoglam to napisz do mnie moje gg 9052414 (zostawcie sobie rozne rozmiary aplikatorow po tampaxach)

Gość handzia
tampaxow nie plecam ale dzieki temu ze maja plastkikowy aplikator moge uzywac tapony innych roznych marek jak napisalam wzcesniej wkladam taponik obojetnie jaki czy z biedronki zcy ob czy bella (nie ma roznicy) pasuja do aplikatora rozwijam wkladam w aplikator ,aplikuje i spox rozwiazalam swoje meki z szukaniem taponow z aplikatorem to bylo koszmarne jedna apteka , sznur sklepow nigdzie nie ma az znalazlam wyjscie i luzik nie martwie sie z kad wziac taponik z aplikatorem pozdrawiam czy ktos jest zdowolony z mojej rady lub wyprobowal juz te metode?

Gość nasta
ja mam 12 i uzywam podpasek ale od następnego okresu zaczne użuwać tamponów

Gość Kara9393
ja uzywam tampnów od ponad pół roku a miesiączke ma od roku jakoś na początki trudno mi było odrazu używac tamponów dopierdo jak zamówiłam bezpłatną próbke tamponów OB to sie przekonałam!!! i sczzerze mówiąc to tylko uzywam tamponów OB jakoś inne mi nieodpowiadają chociaż nigdy niekupowałam innych bo sie boje!! niewiem dlaczego:( ale mozecie spróbowac:)